Cervicalgia

Ce este cervicalgia?

Cervicalgia se defineste prin  dureri resimtite la nivelul vertebrelor cervicale, de la zona superioara a spatelui pana la baza craniului. Aceste dureri se atenueaza in general in cateva zile sau chiar cateva saptamani. Cervicalgia nu are de cele mai multe ori consecinte grave.

Cervicalgia este asociata adesea cu somnul intr-o pozitie defectuoasa, cu utilizarea prelungita a calculatorului (dublata de mentinerea unei posturi proaste), sau de tensionarea unui muschi din zona superioara a spatelui, cel mai probabil tot din cauza unei pozitii gresite.

Afectiuni care duc la aparitia
cervicalgiei

Cervicartroza sau artroza  cervicala – este o afectiune inflamatorie a coloanei cervicale, frecvent intalnita in randul persoanelor de peste 40 de ani. Se manifesta prin limitarea miscarilor si dureri ce pot iradia in zonele scapulare, pana in maini.

Mielopatia cervicartrozică – sindromul clinic care rezulta din intreruperea transmiterii normale a impulsurilor se numeste „mielopatie”. Din motive anatomice, mielopatia cervicala se asociaza cu disfunctii la nivelul membrelor superioare si inferioare cat si cu incontinenta urinara si fecala.

Artroza articulatiilor cervico-occipitale – este frecvent unilaterala si se carcaterizeaza din punct de vedere clinic prin durere localizata in regiunea suboccipitala, nocturna, suparatoare. Durerea iradiaza inspre regiunea retroauriculara sau spre umar.

Spondilodiscita infectioasa cervicala – inflamatia simultana a unui disc intervertebral si a vertebrelor adiacente, de cauza infectioasa. Infectia afecteaza mai intai osul (vertebra supra- si subiacenta), apoi discul intervertebral. Propagarea se face frecvent pe cale hematogenă si se fixeaza in special la nivel lombar.

Poliartrita reumatoida – este o afectiune cronica, inflamatorie ce afecteaza mai ales articulatiile. In cazuri rare, boala poate afecta vasele de sange, pielea, plamanii sau ochii. Se estimeaza ca apare la 1% din populatie in decursul vietii si este catalogata drept o boala autoimuna, deoarece sistemul imunitar „vede” celulele proprii (in acest caz, articulatiile) drept un invadator care trebuie eliminat.

Spondilita anchilozanta – este o boala inflamatoare cronica sistemica, care afecteaza in principal coloana, segmentul axial ce incepe din zona lombara, dar se poate extinde pe toate segmentele coloanei. In mod tipic afecteaza precoce articulatiile sacroiliace, articulatiile dintre coloana si bazin.

Nevralgia cervicobrahiala – este un sindrom asociat cu inflamatia plexului brahial. Termenul “cervicobrahial” se refera la gat si brat, in timp ce termenul “nevralgie brahiala” se refera in general la durerea asociata cu leziunea plexului brahial.

Cervicalgia – cauze

Cauza principala a cervicalgiei este o pozitie gresita de dormit si este foarte frecvent sa te  trezesti si sa simti o durere ascutita la nivelul gatului. Se numeste torticolis si este cauzata de o postura proasta mentinuta pe durata somnului.

O alta cauza poate fi spondiloza cervicala, care apare o data cu inaintarea in varsta. Anumite persoane nu resimt niciun simptom al acesteia, in timp ce altele resimt rigiditate si dureri la nivelul gatului. Eventuala atingere a nervilor din jur poate antrena radiatii la nivelul bratului, sau furnicaturi in mana si in picioare.

Entorsa cervicala este provocata de o miscare brusca a capului. Aceste miscari traumatizante pot determina anumite leziuni ale ligamentelor si tendoanelor cefei. In acest sens, rigiditatea resimtita la nivelul gatului, dificultatile de a efectua anumite miscari sau chiar durerile de gat si de cap pot aparea si ele.

O alta cauza a cervicalgiei poate fi o compresie pe un nerv. Anxietatea si stresul pot duce si ele la aparitia cervicalgiei prin tensionarea muschilor gatului.
Oricine poate fi afectat de aparitia durerilor cervicale, insa varstnicii sunt mai predispusi la dezvoltarea unei spondiloze cervicale.

Cervicalgia – simptome

  • dureri la nivelul cefei; 
  • afectarea nervoasa care provoaca dificultati in efectuarea anumitor miscari;
  • pierderea in greutate posibil inexplicabila;
  • o stare febrila;
 

Sunct cateva simptome care indica faptul ca trebuie sa mergi la medic:

  • furnicaturi persistente la nivelul mainilor si picioarelor
  • slabiciune musculara semnificativa
  • dezechilibre regulate

Cervicalgia – metode de tratament

Tratamentul cervicalgiei ar trebui sa contribuie la ameliorarea sau disparitia durerii, iar coloana sa functioneze normal.
Amanarea tratamentului sau a vizitei la cabinetul de ortopedie, duce la agravarea afectiunilor si face ca recuperarea sa fie mai dificila. 

Masajul terapeutic poate oferi o vindecare semnificativa si ameliorarea durerii pentru multe probleme ale zonei inferioare a spatelui. In mod special pentru un spate tensionat, cand este targetat muschiul corect, durerea poate fi controlata la sursa, pentru o ameliorare mai rapida si mai de durata. Masajul in profunzimea tesutului presupune aplicarea unei presiuni ferme si lovituri lente pentru a ajunge in straturile mai adanci ale muschilor si fasciei (tesutul conjunctiv din jurul muschilor). Se foloseste pentru durere cronica si zone contractate, precum gatul si zona superioara a spatelui intepenite, durere lombara, incordarea muschilor picioarelor si umeri durerosi.

Electroterapia include o gama de tratamente care utilizeaza electricitatea pentru a reduce durerea, pentru a imbunatati circulatia, a repara tesuturile, a intari musculatura si a promova cresterea osoasa, ducand astfel la imbunatatirea functionarii fizice.

Mecanismele exacte ale efectelor benefice ale stimularii electrice raman controversate. Electrostimularea poate bloca direct transmiterea semnalelor de durere de-a lungul nervilor. In plus, electrostimularea promoveaza eliberarea endorfinelor, calmantele naturale produse de organism.

Terapia cu caldura este un remediu eficient pentru durerea de spate, stimuland circulatia, care permite la randul sau nutrientilor si oxigenului sa ajunga pana la articulatii si muschi. Circulatia contribuie la repararea muschilor afectati, amelioreaza inflamatia si reduce rigiditatea spatelui.

Orice tip de terapie cu caldura este benefic pentru ameliorarea problemelor de spate, insa paturile electrice sunt ideale pentru ca sunt convenabile si portabile. In plus sunt electrice, astfel ca le poti folosi oriunde in casa, cand stai pe canapea sau intins in pat.
Baile fierbinti sau calde ofera o caldura umeda, ce promoveaza circulatia si reduc durerea musculara si rigiditatea.

Terapia Tecar este o metoda moderna de recuperare care stimuleaza procesul natural de vindecare al organismului. Folosind energia electromagnetica aceasta terapie amelioreaza anumite traume, probleme musculare si dureri articulare, fara sa fie nevoie de chirurgie sau de tratamente invazive.

Terapia este foarte eficienta in multe cazuri, atat pentru tratarea tesutului moale, asa cum sunt muschii, cat si a oaselor, articulatiilor, cartilagiilor, ligamentelor si poate fi aplicata si pe zona cervicala.
Un mare avantaj al sau este ca poate fi folosita si imediat dupa trauma sau in faza acuta a procesului inflamator.

Un tip de tractiune mecanica ce poate contribui la ameliorarea durerii de spate, elongatiile vertebrale intind usor coloana, schimband forta si pozitia acesteia. Schimbarea preia presiunea de pe discurile vertebrale, pernele sub forma de gel situate intre oasele coloanei creand o presiune negativa in disc. Ca rezultat, discurile herniate sau proeminente se pot retracta, preluand presiunea de pe nervi si alte structuri in coloana. Elongatiile spinale se folosesc pentru a trata durerea de spate sau sciatica, slabiciunea si furnicaturile care se intind pe picior; discuri herniate sau discopatia degenerativa, articulatii spinale degenerate, afectiuni sau leziuni ale radacinilor nervilor spinali.

Kinetoterapia se concentreaza pe cresterea fortei musculare si maximizarea potentialului si promovarea independentei.
Tratamentul se concentreaza pe cresterea fortei musculare, mentinerea razei de miscare, intinderi musculare (ce contribuie la reducerea tensiunii), exercitii de imbunatatire a echilibrului si increderii, controlul respiratiei, promovarea miscarii normale.

Infiltratia implica injectarea la nivelul coloanei a unei substante antiinflamatoare pentru a trata zona dureroasa. Injectarea substantei are ca efect reducerea inflamatiei si ulterior ameliorarea durerii si altor simptome asociate. Infiltratiile spinale sunt recomandate in cazul spondilozelor, herniilor de disc, stenozelor, compresiilor de nervi, etc. Nu necesita interventie chirurgicala, nici spitalizare si nici perioada de repaus.

Fa o programare

Completeaza formularul si vei fi contactat/a in cel mai scurt timp de un reprezentant al clinicii.

Daca ai o urgenta sau preferi sa suni, te rugam sa utilizezi numarul de telefon: