Dureri de spate – afectiuni
si tratament

Ce este durerea de spate?

Durerea de spate este o afectiune comuna printre adulti, ce afecteaza calitatea vietii si performanta in munca, fiind una dintre principalele cauze de dizabilitate in lume.

Durerile de spate nu sunt, in sine, o afectiune, ci un simptom, o forma de manifestare a altei boli. Dureri de spate pot aparea in orice regiune a spatelui. In functie de localizare, poate sa fie o durere cervicala, toracala sau la nivelul inferior al spatelui, in zona lombara ori sacrala. Cele mai frecvente dureri de spate apar in zona lombara, deoarece aceasta sustine cea mai mare parte a greutatii din partea superioara a corpului. 

Tipuri de dureri
de spate

  • Durea de spate este clasificata in general ca fiind acuta,  subacuta sau cronica.
  • Durerea acuta de spate dureaza mai putin de o luna, cea subacuta dureaza peste o luna, dar mai putin de trei luni, in timp ce durerea cronica dureaza peste trei luni.
  • Daca durerea dureaza mai mult de trei zile, trebuie sa mergi la medic.
  • Medicul sau fizioterapeutul va localiza sursa problemei la patru zone specifice ale spatelui: regiunea cervicala, regiunea toracala, regiunea lombara si regiunile sacrala si a coccisului.
  • Dupa ce medicul stabileste locul si durata durerii de spate va incepe sa caute patologia sau cauza problemei.

Coloana vertebrala

Coloana vertebrala, numita si rachis si cunoscuta popular si ca sira spinarii, consta intr-o secventa de vertebre, separate intre ele si unite prin cate un disc intervertebral. Impreuna vertebrele si discurile  intervertebrale formeaza coloana vertebrala. Aceasta este o coloana flexibila ce sustine capul, gatul si corpul si permite miscarile acestuia. De asemenea, coloana protejeaza maduva spinarii, care trece prin tot spatele prin deschiderile din vertebre.

Peste tot in lume durerea de spate este unul dintre cele mai comune si mai frecvente motive pentru care oamenii ajung la medic sau la fizioterapeut si, de asemenea, unul dintre principalele motive pentru care nu isi pot defasura normal viata profesionala si chiar personala uneori. Potrivit statisticilor, 9 din 20 persoane resimt durere de spate cel putin o data in viata, iar pentru jumatate dintre acestia durerea este debilitanta.

Vestea buna este ca fizioterapeutii pot trata in general durerea de spate cu tehnici non-invazive, fara sa fie nevoie sa apelezi la chirurgie!
Desigur, cel mai bun plan de tratament este in primul rand sa previi durerea de spate, mentinand o postura corecta si folosind tehnici corecte de ridicare, stretching inainte de sport si purtarea tipului adecvat de incaltaminte pentru activitatile pe care le faci.

Dureri de spate – cauze potentiale

Unele dintre cele mai comune cauze ale durerii de spate sunt:

  • accidentari in urma exercitiilor fizice, ridicarilor grele sau a unei miscari bruste sau ciudate;
  • spasme musculare;
  • trauma in urma unei caderi sau a unui accident de vehicul;
  • osteoporoza sau mici fracturi de compresie;
  • artrita care cauzeaza ingustarea zonei superficiale din jurul maduvei;
  • hernia de disc;
  • constipatie;
  • stres si depresie;
  • cancer in metastaza;
  • vertebra fracturata in urma unei traume severe;
  • osteomielita sau o infectie a a corpului vertebral;
  • sindrom cauda equina, o problema neurologica serioasa;
  • abces epidural intre maduva spinarii si vertebre.

Care sunt afectiunile coloanei vertebrale?

Exista o gama variata de tipuri de afectiuni si leziuni ale spatelui, cu o multitudine de cauze potentiale, ceea ce inseamna ca o vizita la medic este uneori cea mai buna optiune. Iata mai jos cele mai importante si frecvente afectiuni ale coloanei si modalitatile de tratament pentru acestea.

 

Lombosciatica este asocierea dintre durerea lombara si nevralgia nervului sciatic. Ea se traduce printr-o durere care se manifesta in zona inferioara a spatelui si care iradiaza pe membrul inferior.

Lombosciatica acuta este cel mai adesea provocata de o hernie de disc, insa exista si alte cauze. Anumite crize de lombosciatica reprezinta urgente medicale.

Afla mai multe despre lombastica…

Cervicalgia se defineste prin dureri resimtite la nivelul vertebrelor cervicale, de la zona superioara a spatelui pana la baza craniului. Aceste dureri se atenueaza in general in cateva zile sau chiar cateva saptamani. Cervicalgia nu are de cele mai multe ori consecinte grave.

Afla mai multe despre cervicalgia…

Hernia reprezinta in general deplasarea unui organ sau a unei parti a unui organ (cel mai adesea intestinul) de pe pozitia sa obisnuita. O hernie de disc reprezinta iesirea in afara a unei parti a unui disc intervertebral.

Intre fiecare dintre cele 24 de vertebre mobile ale coloanei vertebrale se gaseste cate un disc intervertebral format dintr-o structura fibroasa si solida care contine un nucleu gelatinos. Aceste discuri confera o suplete coloanei si servesc ca amortizoare in caz de soc. O hernie de disc are loc atunci cand discul se slabeste, se fisureaza sau se rupe si o parte a nucleului gelatinos erupe.

Afla mai multe despre herinia de disc…

Protruzia discala reprezinta umflarea regulata a intregii suprafete a discului intervertebral. Diferenta principala intre hernia de disc si protruzia discala este aceea ca protruzia discala poate evolua spre hernie de disc, in timp ce in cazul herniei de disc este vorba despre o protruzie mai focalizata, dat fiind ca se deplaseaza nucleul discului.

Din nefericire, protruzia discala este inevitabila, fiind un fenomen natural care apare o data cu varsta. In medie protruzia discala apare in jurul varstei de 35-40 de ani, odata cu debutul imbatranirii discurilor intervertebrale.

Afla mai multe despre protruzia discala…

Afla mai multe despre herinia de disc…

Spondiloza este o boala degenerativa a vertebrelor, care afecteaza in principal seniorii. Atunci cand imbatranim, cartilajul si fatetele articulare se descompun si nu mai protejeaza la fel de bine discurile, care isi pierd incet capacitatea de amortizare.

Spondiloza se poate manifesta la nivelul gatului, cand se numeste spondiloza sau artroza cervicala, sau in partea de jos a spatelui, purtand numele de spondiloza lombara.

Afla mai multe despre herinia de spondiloza…

O fractura vertebrala numita si fractura prin compresie vertebrala se produce atunci cand un os al coloanei vertebrale se fractureaza sau colapseaza.

Majoritatea fracturilor prin compresie apar in partea din fata a vertebrei, care provoaca partea frontala a osului sa se prabuseasca. Se creaza astfel o vertebra in forma de pana. Partea din spate a osului este neschimbata, deoarece este facuta din os greu. Acest lucru creeaza postura aplecata numit cifoza sau cocoasa femeii in varsta.

Afla mai multe despre herinia de fracturi vertebrale…

Fa o programare

Completeaza formularul si vei fi contactat/a in cel mai scurt timp de un reprezentant al clinicii.

Daca ai o urgenta sau preferi sa suni, te rugam sa utilizezi numarul de telefon: