Lombosciatica

Ce este lombosciatica?

Lombosciatica este asocierea dintre durerea lombara si nevralgia nervului sciatic. Ea se traduce printr-o durere care se manifesta in zona inferioara a spatelui si care iradiaza pe membrul inferior.

Lombosciatica acuta este cel mai adesea provocata de o hernie de disc, insa exista si alte cauze. Anumite crize de lombosciatica reprezinta urgente medicale.

Tipuri de
lombosciatica

Exista tipuri de dureri  lombosciatice mai specifice, care constituie chiar urgente medicale. Ele sunt consecinta unor forme particulare de sciatica:

  • sciatica hiperalgica caracterizata printr-o durere insuportabila si rezistenta la analgezice importante;
  • sciatica paralizanta determina deficit motor brusc sau progresiv;
  • sciatica cu sindrom cauda equina urmata de aparitia tulburarilor sfincteriene (incontinenta urinara).

Lombosciatica – cauze

Lombosciatica asa-zis comuna este cauzata de un conflict  disco-radicular si in general de o hernie de disc. Este vorba despre o protruzie (o proeminenta) a unei portiuni a unui disc intervertebral. Aceasta herniere provoaca o compresie a nervului sciatic la nivelul uneia dintre radacinile nervoase, ceea ce provoaca aparitia durerilor bruste. In limbaj medical vorbim despre lombosciatica acuta. In anumite cazuri, compresia nervului sciatic poate fi generata de o artroza la nivel lombar.

Mai rara, lombosciatica simptomatica constituie o manifestare clinica a unei patologii anume, printre care:

  • o infectie;
  • o afectiune inflamatorie;
  • un traumatism, ca de exemplu o fractura;
  • o dezvoltare tumorala.

Lombosciatica – simptome

Durere caracteristica  manifestata in zona inferioara a spatelui, care se extinde pe membrul inferior. Durerea se poate instala brutal sau progresiv, se poate manifesta pe durata zilei in timpul diverselor activitati, sau noaptea in stare de repaus. Poate fi unilaterala sau bilaterala.
Alte simptome pot fi reprezentate de aparitia unor slabiciuni musculare si furnicaturi, uneori chiar amorteala.

Sunct cateva simptome care indica faptul ca trebuie sa mergi la medic:

  • febra;
  • deficit motor la unul sau ambele membre inferioare;
  • pierderea sensibilitatii in perineu;
  • dificultate la urinare sau necesitatea urgenta de a urina, care poate indica tulburari in controlul sfincterului urinar;
  • constipatie, care poate sugera tulburari ale controlului sfincterelor anorectale;
  • infectii ale tractului urinar.

Lombosciatica – metode de tratament

Tratamentul lombosciaticii ar trebui sa contribuie la ameliorarea sau disparitia durerii, iar coloana sa functioneze normal. Amanarea tratamentului sau a vizitei la cabinetul de ortopedie, duce la agravarea afectiunilor si face ca recuperarea sa fie mai dificila.
Masajul terapeutic poate oferi o vindecare semnificativa si ameliorarea durerii pentru multe probleme ale zonei inferioare a spatelui. In mod special pentru un spate tensionat, cand este targetat muschiul corect, durerea poate fi controlata la sursa, pentru o ameliorare mai rapida si mai de durata. Masajul in profunzimea tesutului presupune aplicarea unei presiuni ferme si lovituri lente pentru a ajunge in straturile mai adanci ale muschilor si fasciei (tesutul conjunctiv din jurul muschilor). Se foloseste pentru durere cronica si zone contractate, precum gatul si zona superioara a spatelui intepenite, durere lombara, incordarea muschilor picioarelor si umeri durerosi.

Electroterapia include o gama de tratamente care utilizeaza electricitatea pentru a reduce durerea, pentru a imbunatati circulatia, a repara tesuturile, a intari musculatura si a promova cresterea osoasa, ducand astfel la imbunatatirea functionarii fizice.

Mecanismele exacte ale efectelor benefice ale stimularii electrice raman controversate. Electrostimularea poate bloca direct transmiterea semnalelor de durere de-a lungul nervilor. In plus, electrostimularea promoveaza eliberarea endorfinelor, calmantele naturale produse de organism.

Terapia cu caldura este un remediu eficient pentru durerea de spate, stimuland circulatia, care permite la randul sau nutrientilor si oxigenului sa ajunga pana la articulatii si muschi. Circulatia contribuie la repararea muschilor afectati, amelioreaza inflamatia si reduce rigiditatea spatelui.

Orice tip de terapie cu caldura este benefic pentru ameliorarea problemelor de spate, insa paturile electrice sunt ideale pentru ca sunt convenabile si portabile. In plus sunt electrice, astfel ca le poti folosi oriunde in casa, cand stai pe canapea sau intins in pat.
Baile fierbinti sau calde ofera o caldura umeda, ce promoveaza circulatia si reduc durerea musculara si rigiditatea.

Terapia Tecar este o metoda moderna de recuperare care stimuleaza procesul natural de vindecare al organismului. Folosind energia electromagnetica aceasta terapie amelioreaza anumite traume, probleme musculare si dureri articulare, fara sa fie nevoie de chirurgie sau de tratamente invazive.

Terapia este foarte eficienta in multe cazuri, atat pentru tratarea tesutului moale, asa cum sunt muschii, cat si a oaselor, articulatiilor, cartilagiilor, ligamentelor si poate fi aplicata si pe zona cervicala.
Un mare avantaj al sau este ca poate fi folosita si imediat dupa trauma sau in faza acuta a procesului inflamator.

Un tip de tractiune mecanica ce poate contribui la ameliorarea durerii de spate, elongatiile vertebrale intind usor coloana, schimband forta si pozitia acesteia. Schimbarea preia presiunea de pe discurile vertebrale, pernele sub forma de gel situate intre oasele coloanei creand o presiune negativa in disc. Ca rezultat, discurile herniate sau proeminente se pot retracta, preluand presiunea de pe nervi si alte structuri in coloana. Elongatiile spinale se folosesc pentru a trata durerea de spate sau sciatica, slabiciunea si furnicaturile care se intind pe picior; discuri herniate sau discopatia degenerativa, articulatii spinale degenerate, afectiuni sau leziuni ale radacinilor nervilor spinali.

Kinetoterapia se concentreaza pe cresterea fortei musculare si maximizarea potentialului si promovarea independentei.
Tratamentul se concentreaza pe cresterea fortei musculare, mentinerea razei de miscare, intinderi musculare (ce contribuie la reducerea tensiunii), exercitii de imbunatatire a echilibrului si increderii, controlul respiratiei, promovarea miscarii normale.

Infiltratia implica injectarea la nivelul coloanei a unei substante antiinflamatoare pentru a trata zona dureroasa. Injectarea substantei are ca efect reducerea inflamatiei si ulterior ameliorarea durerii si altor simptome asociate. Infiltratiile spinale sunt recomandate in cazul spondilozelor, herniilor de disc, stenozelor, compresiilor de nervi, etc. Nu necesita interventie chirurgicala, nici spitalizare si nici perioada de repaus.

Fa o programare

Completeaza formularul si vei fi contactat/a in cel mai scurt timp de un reprezentant al clinicii.

Daca ai o urgenta sau preferi sa suni, te rugam sa utilizezi numarul de telefon: