In mod sigur ai mai auzit de electroterapie, insa poate ca nu ai fost constient ca ea poate fi una dintre numeroasele metode de tratament care te face sa scapi de durerea deranjanta provocata de o serie ampla de afectiuni.
Electroterapia foloseste semnale electrice pentru a interfera cu transmiterea semnalelor neuronale de durere catre creier. Ea incetineste sau distrage mesajul care trebuie sa ajunga de la nervi catre creier. Din punct de vedere al fizioterapiei, atingerea “Portii Durerii” unei persoane, fie intr-un episod de durere cronica, fie intr-unul de durere acuta, este o arie absolut esentiala de tratament, iar electroterapia este o resursa foarte utila in situatii in care medicamentele conventionale nu sunt la fel de eficiente.
Electroterapia poate implica, de asemenea, utilizarea acestui curent electric pentru a grabi vindecarea tesutului acolo unde a aparut afectarea tisulara.
Daca nu reusesti sa ai parte de un control suficient al durerii si altor simptome, electroterapia, un tratament care directioneaza impulsuri electrice usoare catre zona problematica, poate fi o optiune.
Electroterapia include o gama de tratamente care utilizeaza electricitatea pentru a reduce durerea, a imbunatati circulatia, a repara tesuturile, pentru a intari musculatura, ceea ce duce la imbunatatiri in ceea ce priveste functionarea fizica.
Device-urile pentru electroterapie sunt in general alimentate cu baterie si direct la o sursa de curent si conectate prin fire de electrozi care se plaseaza pe piele. Pad-urile pentru electrozi sunt adezive, astfel ca vor sta fixe pe piele. Dupa atasarea electrozilor si pornirea unitatii pentru tratament, un curent electric usor este trimis catre piele prin electrod.
Exista de asemenea si unele device-uri mai noi pentru acest tip de terapie care nu mai folosesc firele, combinand electrozii si bateria intr-un singur device care poate fi purtat discret la spate, pe brat, pe picior sau in alta parte, in timp ce lucrezi sau desfasori alte activitati zilnice. Nivelul de simulare electrica se poate ajusta in cazul acestor device-uri printr-un controler manual.
Precedura / tratament | Preț |
Electroterapie 1 ședință | 45 lei |
Electroterapie Abonament 10 ședințe (CIF, TENS, LASER, ULTRASUNET, BIOPTRON) | 400 lei |
Electrostimulare (30 min) 1 ședință | 70 lei |
Electrostimulare Abonament 10 ședințe | 600 lei |
Ionogalvanizare 1 ședință | 60 lei |
Ionogalvanizare Abonament 10 ședințe | 500 lei |
Electroterapia este folosita in general in combinatie cu alte tratamente, mai degraba decat singura. Pentru persoanele care fac fizioterapie, electroterapia poate ameliora durerea suficient pentru a putea relua activitatiile zilnice. Electroterapia se numara printre metodele care amelioreaza durerea care au parte de tot mai multa atentie, mai ales pe fondul dovezilor privind riscurile potentiale si efectele adverse ale medicatiei opioide.
Electroterapia poate imbraca multe forme, insa cea mai comuna este electrostimularea nervoasa transcutanata, sau TENS.
Desi ideea folosirii electricitatii direct pe corp suna dureros, multe persoane gasesc aceasta senzatie relaxanta. In cazul TENS, de pilda, poti resimti furnicaturi sau vibratii.
Mecanismul exact al efectelor benefice ale electroterapiei ramane unul controversat. Stimularea electrica poate bloca in mod direct transmiterea semnalelor de durere de-a lungul nervilor. In plus, stimularea electrica s-a dovedit a promova eliberarea endorfinelor, calmantele naturale produse de organismul uman.
Toate device-urile pentru electroterapie prezinta similaritati, insa terapiile variaza in general in functie de frecventa, de tipul undelor si de efecte. Iata mai jos cateva dintre cele mai folosite tipuri de electroterapie:
Terapia cu laser si cea cu ultrasunete sunt adesea clasificate tot la categoria electroterapie, intrand in categoria mai larga a agentilor electro-fizici, in ciuda faptului ca ele nu transmit un curent electric.
Pentru terapia cu ultrasunetele se folosesc unde sonore directionate catre zona afectata, pentru a grabi procesul de vindecare.
Terapia cu laser poate fi si ea utilizata pentru a contribui la vindecarea tesutului si confera un tratament mai targetat si mai intens.
TENS este cel mai folosit tip de electroterapie. Ea foloseste electrozi amplasati pe zona dureroasa si atasati prin fire de un device conectat la surse de curent, prin care este transmis un curent ce stimuleaza nervii senzoriali. Corpul resimte o furnicatura ce reduce senzatia de durere.
Un controler manual permite selectia dintr-o gama intreaga de optiuni precum curent de frecventa medie sau joasa, sau modele complexe de stimulare.
In ultimii ani, au aparut o serie de produse TENS promovate ca device-uri portabile. Unele dintre aceste device-uri furnizeaza curent direct de la electrozi intr-o unitate alimentata de baterie purtata pe corp. Unitatea poate fi atasata la picior, spate, umar, genunchi sau la o alta parte a corpului, iar aceste device-uri nu sunt in general vizibile pe sub haine.
Acest tip de electroterapie se poate efectua in segmente de 30 de minute sau continuu, iar in unele cazuri este posibila si terapia pe durata noptii.
TENS poate fi util in dureri de gat si incordare, dureri lombare, durere cauzata de fibromialgie, etc.
PENS reprezinta electrostimularea nervoasa prin intermediul unor ace mici care penetreaza pielea. La fel ca si in cazul TENS, fire mici sunt atasate de un stimulator electric alimentat la o sursa de curent. O diferenta esentiala este aceea ca electrozii cu ace duc curentul mai aproape de nervi sau de muschii de sub piele, facand nervii mai putin sensibili la durere.
Desi unele persoane au parte de o ameliorare imediata, pot fi necesere mai multe sedinte. Sedintele dureaza in general aproximativ o jumatate de ora. O ameliorare a spasmelor musculare in urma PENS poate permite o mai mare raza de miscare, ceea ce duce la o mai buna functionare generala.
EMS este un tip de electroterapie care stimuleaza contractia unui muschi cu ajutorul impulsurilor electrice. Ea este utila pentru intarirea muschilor slabiti.
Stimularea electrica neuromusculara foloseste intensitati mari care cauzeaza excitatia nervilor periferici, astfel incat sa produca o contractie musculara.
Impulsurile sunt generate de un device si sunt transmise prin electrozi in mijlocul fibrei care necesita stimulare. Impulsurile transmise prin EMS mimeaza stimulul emis de sistemul nervos necesar pentru a face muschiul sa se contracte, determinand astfel contractia musculara.
EMS poate fi folosita pentru ameliorarea durerii, prin modularea semnalelor durerii care ajung la creier, si prin eliberarea calmantelor naturale numite endorfine.
De asemenea, acest tip de electroterapie poate fi folosit si pentru contractia musculara, el fiind aplicat la diferite intensitati pentru a stimula un muschi sau pentru a contribui la mentinerea tonusului muscular.
IFC este utilizat pentru a trata tulburari circulatorii, pentru a imbunatati raza de miscare si pentru a reduce edemul si spasmele musculare. Pentru a promova vindecarea mai rapida, unii pacienti pot utiliza terapia cu curent interferential de mai multe ori pe zi, timp de pana la o luna dupa o interventie chirurgicala.
Utilitatea curentului interferential este demonstrata si de literatura medicala, studiile aratand ca IFC reduce gradul de disabilitate si perceptia durerii la persoanele cu durere lombara cronica si amelioreaza simptomele de oboseala la persoanele cu sindrom de oboseala cronica.
TENS este cel mai folosit tip de electroterapie. Ea foloseste electrozi amplasati pe zona dureroasa si atasati prin fire de un device conectat la surse de curent, prin care este transmis un curent ce stimuleaza nervii senzoriali. Corpul resimte o furnicatura ce reduce senzatia de durere.
Un controler manual permite selectia dintr-o gama intreaga de optiuni precum curent de frecventa medie sau joasa, sau modele complexe de stimulare.
In ultimii ani, au aparut o serie de produse TENS promovate ca device-uri portabile. Unele dintre aceste device-uri furnizeaza curent direct de la electrozi intr-o unitate alimentata de baterie purtata pe corp. Unitatea poate fi atasata la picior, spate, umar, genunchi sau la o alta parte a corpului, iar aceste device-uri nu sunt in general vizibile pe sub haine.
Terapia se poate efectua in segmente de 30 de minute sau continuu, iar in unele cazuri este posibila si terapia pe durata noptii.
TENS poate fi util in dureri de gat si incordare, dureri lombare, durere cauzata de fibromialgie, etc.
Aplicatiile de curent galvanic se folosesc cu succes in urmatoarele stari patologice:
Terapia cu laser poate fi utilizata pentru numeroase scopuri, pornind de la micsorarea si chiar distrugerea tumorilor sau diverselor excrescente si ajungand pana la imbunatatirea vederii si tratamente si interventii cosmetice diverse. Insa terapia cu laser are un rol extrem de important in cadrul fizioterapiei, pentru ameliorarea si tratarea durerii.
Terapia cu laser reprezinta aplicarea de lumina rosie si infrarosie asupra leziunilor pentru a grabi vindecarea tesutului moale, ceea ce va duce la ameliorarea afectiunilor acute si cronice.
Terapia cu laser foloseste emisia de lumina monocromatica provenita de la diode luminoase pentru a trata leziunile musculo-scheletale, afectiunile cronice si degenerative si pentru a trata ranile. Sursa de lumina este pusa in contact cu pielea permitand energiei fotonilor sa patrunda in tesuturile moi, unde interactioneaza cu diferite biomolecule intracelulare, ducand la refacerea functiilor normale ale celulelor si imbunatatirea proceselor de vindecare ale corpului.
O celula care lucreaza pentru a se repara singura are nevoie de o cantitate mare de energie, iar majoritatea celulelor continua sa lucreze in ritmul lor obisnuit, motiv pentru care repararea unora dintre tesuturi dureaza atat de mult.
In unele situatii celulele sunt extrem de ocupate sa faca fata inflamatiei si produselor secundare prezente in tesutul afectat incat nu au suficienta energie pentru a genera o reparare eficienta. Laserul stimuleaza celulele, accentuand activitatea acestora astfel incat sa poata functiona mai bine, mai rapid si mai eficient. Rezultatul este o rana ameliorata si o perioada mai scurta de timp pentru vindecare.
O explicatie mai detaliata a modului in care functioneaza terapia cu laser este ca lumina emisa de laser stimuleaza mitocondriiile celulei sa ajunga la hiperactivitate. Ciclul Krebs (ciclul acidului citric) al metabolismului are loc in membrana interioara a acestei structuri, eliberand energie din legaturile chimice prezente in moleculele de ATP (adenozin trifosfat). Celula primeste mai multa energie, ajungand in starea optima pentru a-si juca rolul in procesul de vindecare.
Terapia cu ultrasunete este utilizata adesea pentru a trara durerea cronica si pentru a favoriza vindecarea tesutului. Acest tip de terapie poate fi recomandata pentru urmatoarele probleme:
Specialistii in fizioterapie folosesc terapia cu ultrasunete in doua moduri diferite:
Fizioterapeutul poate utiliza terapia cu ultrasunete pentru a provoca incalzirea in profunzime a tesutului moale si pentru a stimula circulatia sanguina in aceste tesuturi. Aceasta metoda ar putea promova, teoretic, vindecarea si ar reduce durerea.
Energia ultrasunetelor poate fi folosita de catre fizioterapeuti si pentru a cauza o contractie rapida si o expansiune a bulelor de gaz microscopic (cavitatie) din jurul tesutului afectat. Aceasta grabeste teoretic vindecarea.
Fizioterapeutul va aplica un gel conductiv pe acea parte a corpului pe care urmeaza sa se concentreze, dupa care va deplasa capul transductor cu miscari circulare pe pielea zonei respective.
In functie de afectiunea, fizioterapeutul poate ajusta adancimea penetrarii undelor.
Tratamentul dureaza in general 5-10 minute si nu se face mai des de o data pe zi.
Luni – Vineri:
8:00 – 20:00
Sambata:
9:00 – 13:00
Duminica:
Inchis