Contact: 0764878787 Str. Calusei nr. 9, sector 2

Ultimele articole

Epicondilita laterala/Cotul tenismenului

April 27, 2022

La nivelul antebratului intalnim doua oase lungi, numite radius si cubitus (ulna). Acestea sunt unite intre ele printr-o membrana interosoasa si formeaza articulatia radioulnara.
Articulatia cotului este realizata cu ajutorul a trei oase:

 • Humerus
 • Cubitus
 • Radius

La nivelul humerusului in zona distala (inferioara) se gasesc doua formatiuni ce poarta numele de epicondil (lateral si medial).
Epicondilita laterala (cotul tenismenului) este o afectiune dureroasa ce apare la nivelul cotului atunci cand realizam o suprasolicitare a musculaturii si tendoanelor de la acest nivel. Aceasta afectiune se poate dezvolta si atunci cand efectuam miscari repetitive care includ activarea musculaturii antebratului. Desi poarta numele de cotul tenismenului, aceasta afectiune nu apare doar la atleti sau la persoanele care practica sporturi ce solicita articulatia cotului ci, poate aparea si la persoane ce realizeaza la munca anumite miscari repetitive care solicita articulatia (instalatori, zidari, bucatari).
Epicondilita laterala reprezinta inflamatia, uneori chiar ruperea partial a tendoanelor. Durerea se manifesta in zona de intersectie a musculaturii antebratului pe epicondil.

Cauzele epicondilitei laterale

Aparitia cotului tenismenului este determinata de o suprasolicitare si o leziune musculara a muschiului scurt extensor radial al carpului. Cauza principala este reprezentata de o suprasolicitare repetata a musculaturii antebratului. Miscarile repetate si stresul adus tesutului muscular pot duce la o serie de mini rupturi la nivelul tendoanelor care conecteaza musculatura de structura osoasa a humerusului (epicondil).
Daca vorbim despre varsta, oricine poate suferi de epicondilita laterala, dar cel mai adesea, afectate sunt persoanele cu varsta cuprinsa intre 30 si 50 de ani.

Simptomatologia in epicondilita laterala

In functie de stadiul epicondilitei, simptomele difera. In stadiile incipiente, durerea nu este foarte puternica, dar se poate intensifica dupa anumite perioade de timp. De cele mai multe ori, durerea pe care o resimte pacientul poate iradia pe toata zona antebratului sau chiar la nivelul pumnului.
Cele mai des intalnite simptome atunci cand vorbim deepicondilita laterala sunt:

 • Durerea
 • Imposibilitatea de a strange pumnul
 • Senzatia de arsura in partea externa a cotului

Diagnosticarea epicondilitei laterale

Diagnosticul se pune dupa un consult realizat de un medic specialist. Medicul va realiza o anamneza, un istoric al pacientului, iar mai apoi va realiza o serie de teste specific.
Pentrua exclude o serie de alte afectiuni ale caror simptome sunt asemanatoare cu cele ale epicondilitei laterale, medical poate cere si o serie de investigatii paraclinice precum:

 • Electromiografia (EMG)
 • Radiografia (RX)
 • RMN

Electromiografia (EMG) este o investigatie paraclinica care ajuta sa stabilim integritatea elementelor sistemului nervos care inerveaza musculatura (nervii periferici).
Medicul poate recomanda realizarea unui EMG daca pacientul se confrunta cu:

 • Amorteli
 • Furnicaturi
 • Slabiciune musculara
 • Durere musculara sau spasme musculare

Prin aceasta investigatie excludem suspiciunea unei compresii nervoase.

Radiografia (RX) se realizeaza pentru a exclude alte afectiuni precum: artrita, artroza sau fracturi aparute la nivelul articulatiei cotului.

RMN-ul se recomanda pentru a exclude o afectiune a coloanei cervicale care poate duce la simptome precum amorteli sau furnicaturi resimtite la nivelul membrului superior.

Tratamentul epicondilitei laterale

Tratamentul epicondilitei laterale poate fi atat chirurgical cat si nechirurgical. Tratamentul nechirurgical este primul tip de tratament indicat, care are efecte foarte bune. In primul rand, va fi recomandat repausul, intreruperea oricarei activitati care ar putea solicita musculatura antebratului, pentru o perioada de cateva saptamani. In acelasi timp, medicul va recomanda un tatament medicamentos care sa ajute la scaderea inflamatiei si la managementul durerii.

Tratament epicondilita laterala

De asemenea, fiziokinetoterapia este recomandata. In urma vizitei la medicul de recuperare, acesta va recomanda o serie de terapii precum: electroterapia, crioterapia, terapia TECAR. Dupa ce durerea scade din intensitate se poate incepe si un program de kinetoterapie, unde vor fi realizate exercitii cu incarcare treptata a articulatiei cotului.

O alta forma de terapie este reprezentata de infiltratia cu corticosteroizi care se realizeaza doar la indicatia medicului.

Preventia epicondilitei laterale

Dupa cum am mentionat anterior, epicondilita laterala apare de cele mai multe ori datorita unor suprasolicitari, miscari repetitive. Pentru a preveni aparitia acestei afectiuni se recomanda:

 • Repaus sau incetarea activitatilor care duc la aparitia durerii
 • Sa se evite incarcarea prea mare la nivelul articulatiei cotului
 • Incalzirea adecvata inaintea inceperii practicarii unui sport
 • Exercitii de stretching pentru musculatura antebratului
 • Aplicarea de comprese reci daca apare durerea si inflamatia.