Blog

febra musculara - ce este

Febra musculara ▷ ce este, cand apare si cum sa o depasesti?

Febra musculara este dusmanul tuturor antrenamentelor, in special celor intense si care trebuie repetate frecvent!

De ce? Pentru ca nu poti face mai nimic, din punct de vedere fizic, daca a doua zi dupa antrenament ai muschii inflamati! Ca urmare, programul ti se poate da peste cap, asemenea planurilor zilnice – febra musculara care apare atunci cand deja esti activ fizic poate fi putin mai neplacuta decat cea obisnuita.

Dar ce este febra musculara de fapt? Cand apare, de ce apare si cum se trateaza? Continua sa citesti pentru a afla mai multe detalii! Am pregatit totodata si cateva sfaturi privind prevenirea febrei musculare!

Ce este febra musculara?

Febra musculara este acea durere de muschi care apare dupa ce faci exercitii fizice. De cele mai multe ori, aceasta durere este resimtita la aproximativ 24 de ore dupa antrenament si de obicei tine aproximativ 72 de ore. Asadar, febra musculara este diferita din punct de vedere fiziologic de durerea acuta aparuta in timpul exercitiilor fizice.

Iata cateva activitati fizice care pot avea ca efect febra musculara:

  • Exercitii de stretching, anume intinderile;
  • Antrenamente de forta;
  • Urcarea si coborarea dealurilor/scarilor;
  • Alergatul;
  • Exercitiile aerobice;
  • Sariturile;
  • Mersul pe bicicleta;
  • Inotul.

Intrebarea care apare este de ce nu experimentam intotdeauna febra musculara, mai ales atunci cand facem sport in mod regulat. Ei bine, febra musculara apare de obicei atunci cand fie antrenezi muschi asupra carora n-ai mai lucrat si ii scoti din zona de confort, fie incerci exercitii noi sau mai intense care iti forteaza muschii mai mult decat de obicei.

Chiar si sportivii de performanta sufera de febra musculara uneori, mai ales atunci cand reiau antrenamentele dupa o pauza mai lunga. Totusi, aceasta sensibilitate scade atunci cand organismul se obisnuieste cu astfel de activitati.

Care sunt simptomele febrei musculare?

  • Senzatie de inflamatie la nivelul muschilor;
  • Durere in timpul intinderii muschilor;
  • Durere la atingere;
  • Durere in timpul miscarii/deplasarii, mai ales dupa o perioada de relaxare;
  • Umflaturi in zonele afectate;
  • Durere la nivelul articulatiilor.

Care sunt cauzele fiziologice ale febrei musculare?

Febra musculara apare in urma exercitiilor fizice de mare intensitate. Totusi, ce se intampla de fapt in organismul nostru in timpul antrenamentelor si ce anume provoaca aceasta durere musculara?

Cauzele febrei musculare sunt destul de complexe si, din pacate, nu sunt pe deplin studiate. Multi specialisti considera ca aceasta durere „intarziata” apare din cauza unor microtraume la nivelul fibrelor musculare. Microtraumele sunt cauzate de impactul intensificat pe care il exercita antrenamentele asupra muschilor. Ca urmare, apare inflamatia, iar raspunsul organismului la inflamatie duce la eliberarea prostaglandinelor si leucotrienelor care cauzeaza durerea si contribuie la umflarea zonei afectate.

In trecut, oamenii de stiinta considerau ca febra musculara are legatura cu acumularea acidului lactic in organism (acesta se formeaza in timpul antrenamentelor). Totusi, s-a demonstrat ca acidul lactic nu cauzeaza febra musculara resimtita dupa antrenamente. Pe de alta parte, acesta este responsabil pentru durerea resimtita in timpul antrenamentelor.

Cum tratezi si depasesti febra musculara?

Daca te trezesti dimineata experimentand febra musculara, nu trebuie sa fii ingrijorat. Acest efect nu este grav si poate fi gestionat si depasit cu usurinta, atat timp cat ii permiti organismului tau sa-si revina.

Continua sa citesti pentru a descoperi cateva sfaturi si metode pentru ameliorarea simptomelor cauzate de febra musculara si pentru a preveni diverse complicatii (durere prelungita la nivelul muschilor, de exemplu)!

Miscarea continua

Probabil ai observat faptul ca simptomele febrei musculare se accentueaza daca revii la activitate fizica obisnuita dupa o perioada mai lunga de repaus – stai pe scaun si te ridici brusc, de exemplu. Acesta este motivul principal pentru care activitatea fizica nu trebuie sa fie oprita, ci sa continue la valori minime. Continua sa te misti, dar fara a pune presiune pe muschii deja afectati. Asculta-ti corpul si da-i voie sa se recupereze, dar, in acelasi timp, urmeaza-ti rutina zilnica. Desigur, trebuie sa eviti un alt antrenament intens. In schimb, poti iesi la o plimbare sau poti face exercitii care vizeaza grupurile de muschi care nu sunt deja afectate.

Un studiu chiar a demonstrat ca antrenamentele concentrate asupra zonelor care nu sunt inflamate poate reduce timpul de recuperare! Asadar, daca simti febra musculara la nivelul abdomenului, poti face exercitii pentru picioare sau brate.

Totusi, daca simti ca durerea este prea puternica atunci cand mergi sau faci alte activitati fizice, nu te forta. Trebuie sa-ti asculti corpul, mai ales in timpul unui proces de recuperare!

Masajul terapeutic

Masajul terapeutic efectuat la 24-48 de ore dupa un atrenament mai intens poate reduce semnificativ simptomele febrei musculare.

Ai putea sa-ti faci masaj pe cont propriu, aplicand ulei pe zonele afectate si masand muschii, sau ai putea apela la un cabinet terapeutic sau o clinica de kinetoterapie, unde expertii te vor ajuta sa te relaxezi complet!

Anti-inflamatoare

Daca durerea devine insuportabila sau te impiedica sa-ti urmezi rutina zilnica, ai putea apela la medicamente anti-inflamatoare. Pentru inceput, aplica o crema sau un gel anti-inflamator pentru a evita comprimatele care iti pot deranja stomacul. Daca nu vezi nicio schimbare, apeleaza la un comprimat cu ibuprofen sau aspirina.

Suplimente alimentare

Un studiu realizat in 2020 a demonstrat faptul ca administrarea suplimentelor pe baza de d-riboza poate ameliora simptomele cauzate de febra musculara sau chiar preveni aparitia acestora. Specialistii au confirmat ca administrarea acestor suplimente inainte si dupa antrenament contribuie semnificativ la reducerea riscului aparitiei febrei musculare.

Rezultatele unui alt studiu realizat in 2020 confirma ca administrarea zilnica a unei doze de 150-1500 mg de suplimente cu turmeric (cantitatea trebuie impartita in 2-3 doze zilnice) poate reduce semnificativ simptomele asociate cu febra musculara.

Crioterapia

Crioterapia implica expunerea organismului la temperaturi scazute. Aceasta poate fi realizata cu ajutorul dusurilor cu apa rece, imersiei in apa cu gheata, aplicarea compreselor cu gel, masajul cu gheata sau aplicarea vaporilor reci.

Temperaturile scazute produc o scadere a fluxului sanguin, aspect care are ca rezultat reducerea inflamatiei. De aceea, crioterapia este deseori folosita de catre sportivi pentru ameliorarea durerilor musculare.

O lucrare stiintifica ce a analizat rezultatele a 36 de studii despre efectul temperaturilor reci asupra febrei musculare a demonstrat ca racirea zonei afectate contribuie mai mult la ameliorarea simptomelor decat recuperarea pasiva. Conform specialistilor, temperatura optima care poate produce acest beneficiu este de 10 grade Celsius, iar timpul necesar pentru ameliorarea simptomelor este de aproximativ 13 minute.

Cum sa previi febra musculara?

Daca ai experimentat vreodata febra musculara, stii cat de neplacuta poate fi si cat de mult iti poate afecta viata de zi cu zi, mai ales daca nu esti activ de obicei, caz in care febra are un efect mult mai puternic.

Asadar, cheia este preventia acesteia! Din fericire, exista numeroase metode pe care le putem aborda pentru a ne bucura de un atrenament mai intens si, in acelasi timp, de a ne putea continua rutina zilnica fara prea mult disconfort.

Exercitii de incalzire

Exercitiile de incalzire sunt absolut necesare inainte de orice antrenament! Acestea pregatesc corpul pentru exercitiile mai intense, astfel minimizand efectul negativ asupra muschilor.

Nu-ti forta organismul

Incearca sa iei lucrurile gradual – nu-ti forta organismul cu prea multe antrenamente sau exercitii prea intense.

Atunci cand vor sa ajunga la un rezultat cat mai rapid, multe persoane isi fac un program de antrenamente foarte incarcat. Totusi, acest lucru nu va aduce prea multe rezultate pozitive. Dimpotriva, prea multe exercitii fizice pot incetini progresul, fie ca este vorba despre imbunatatirea rezistentei sau cresterea masei musculare.

Apoi, febra musculara este garantata daca nu oferi muschilor indeajuns de mult timp de recuperare dupa exercitiile fizice si de adaptare la o rutina noua, de exemplu. In plus, programul de antrenamente trebuie sa fie organizat in functie de experienta ta. Exercitiile noi trebuie introduse treptat in rutina zilnica pentru a nu forta muschii.

Daca ai avut parte de o febra musculara neplacuta in ultimul timp, fie ca esti sportiv de performanta, fie ca tocmai ai inceput un stil de viata sanatos si activ, poti apela oricand la clinica de kinetoterapie Atletico Kinetic pentru recuperare sau gestionare corespunzatoare a efectului.

Poti beneficia de exercitii kinetoterapeutice, dar si de crioterapie sau de sesiuni de masaj terapeutic care au rolul de a ameliora simptomele febrei musculare.

Desi am mentionat anti-inflamatoarele si suplimentele alimentare, acestea ar trebui utilizate doar atunci cand simptomele resimtite sunt mult prea intense. De regula, recuperarea corespunzatoare si sanatoasa se realizeaza prin mentinerea unui stil de viata semi-activ in timpul febrei musculare, implicit prin exercitii care promoveaza recuperarea si masaj terapeutic!

Articole recente

Fa o programare

Completeaza formularul si vei fi contactat/a in cel mai scurt timp de un reprezentant al clinicii.

Daca ai o urgenta sau preferi sa suni, te rugam sa utilizezi numarul de telefon:

Articole similare