Blog

ce este poliartrita reumatoida

Poliartrita reumatoida ▷ ce este, simptome si tratament

Ce este poliartrita?

Poliartrita reumatoida reprezinta o afectiune inflamatorie cronica cu manifestari articulare, dar si sistemice, caracterizata prin inflamatia membranei sinoviale articulare.

Din punct de vedere clinic se descriu urmatoarele:

  • Manifestari articulare: artrita cronica ce afecteaza articulatiile mici in mod simetric, bilateral, prin formarea de leziuni distructive progresive ireversibile
  • Manifestari sistemice: renale, pulmonare, cardiovasculare, neurologice, oculare

Poliartrita reumatoida este cea mai intalnita afectiune inflamatorie reumatica. Ea afecteaza aproximativ 1% din populatia lumii. Este mai des intalnita la femei decat la barbati.

Cauzele aparitiei poliartritei

Cauzele exacte ale aparitiei poliartritei reumatoide nu sunt in totalitate cunoscute. In aparitia bolii sunt implicati o serie de factori precum: sexul, dar si o serie de agenti infectiosi care actioneaza pe un teren genetic specific. S-a demonstrat ca exista o predispozitie genetica atunci cand vorbim despre poliartrita reumatoida.

Femeile sunt de cele mai multe ori afectate de aceasta boala fapt explicat prin implicarea hormonilor estrogeni in imunitate. Agentii infectiosi pot reprezenta si ei o cauza a aparitiei poliartritei. Printre acestia mentionam: virusurile (parvovirusul B-19, virusul Epstein-Barr, virusul rujeolei) si agentii bacterieni.

Simptomele in poliartrita reumatoida

Debutul acestei boli este insidios. Doar 10% dintre pacienti pot avea un debut acut ce presupune manifestari la nivelul articulatiilor mici ale mainilor, dar si a articulatiilor mari. Un rol declansator al simptomelor il pot avea: episoadele infectioase, traumatismele sau chiar stresul emotional. Articulatiile afectate sunt cele diartroidale (sinoviale) ce prezinta raportul cel mai mare dintre suprafata sinovialei si cea a cartilajului articular. Articulatiile cele mai afectate sunt: la nivelul mainii – metacarpofalangiene, interfalangiene proximale, dar si articulatia radio-cubitocarpiana; la nivelul piciorului – metacarpofalagienele.

Printre manifestarile articulare, cele mai dese simptome pe care le regasim la persoanele ce sufera de poliartrita reumatoida sunt:

  • Durerea. Aceasta are un caracter inflamator si se accentueaza in repaus si pe timpul noptii
  • Redoare matinala.
  • Tumefactia. Apare ca urmare a sinovitei proliferative
  • Impotenta functionala.

Mana este locul de electie al modificarilor ce apar in poliartrita reumatoida. Cele mai des intalnite modificari sunt urmatoarele:

  • Aspectul fusiform – apare datorita sinovitei de la nivelul articulatiei interfalangiene proximale si absenta afectarii articulatiei interfalangiene distale
  • Degete in butoniera – apare datorita flexiei in articulatia interfalangiana proximala, hiperextensia articulatiei interfalangiene distale
  • Deformarea in gat de lebada – apare datorita flexiei articulatiei interfalangiene distale  si hiperextensia interfalangienelor proximale
  • Police in Z – apare datorita adductiei primului metacarpian, flexia din articulatia metacarpo-falangiana si hiperextensia interfalangiana
  • Aparitia Chisturilor sinoviale

Modificari structurale apar si la nivelul piciorului, iar cel mai adesea, acestea apar la nivelul articulatiei metatarsofalangiene.

  • Deget in ciocan
  • Hallux Valgus
  • Durioane – la nivelul plantei (talpa piciorului)
  • Aspect de picior complex reumatoid – in stadiile avansate ale bolii
artrita reumatoida simptome

Dupa cum am mentionat anterior, poliartrita afecteaza articulatiile mici ale mainilor si picioarelor, dar in fazele tardive ale bolii pot fi afectate si articulatiile mari precum: umarul, cotul, soldul, genunchiul. Coloana cervicala este singurul segment al coloanei vertebrale ce poate fi afectat de poliartrita reumatoida si pot aparea subluxatii ale articulatiei atlanto-axiale.

Diagnosticarea poliartritei reumatoide

Pentru a putea pune un diagnostic in cazul acestei boli, sunt necesare o serie de analize si investigatii imagistice.

Din punct de vedere al analizelor de sange exista anumiti markeri pe care medicul curant ii urmareste in stabilirea diagnosticului: VSH si proteina C reactiva. Acestea prezinta valori crescute in perioada de activare a bolii. Factorul reumatoid poate fi pozitiv in faza de debut a bolii la doar 30% dintre pacienti, dar pe parcurs acest marker se poate pozitiva la circa 80% dintre pacienti.

Imagistic se poate recomanda realizarea unei radiografii si/sau a unei ecografii musculo-scheletale. Radiografiile sunt efectuare la nivelul mainii si antepiciorului bilateral. Modificarile radiologice caracteristice sunt:

  • Tumefiere la nivelul partilor moi periarticulare
  • Pesarea simetrica a spatiilor articulare
  • Osteoporoza juxta-articulara
  • Eroziuni marginale
  • Deformari articulare
  • Anchiloze articulare

Tratamentul in poliartrita reumatoida

Atunci cand vorbim despre tratamentul in poliartrita, cel mai important lucru este obtinerea remisiunii. Pentru a putea obtine acest lucru, dar si pentru scaderea durerii si mentinerea functiei articulare, trebuie urmarit atat un tratament medicamentos cat si unul fizical.

In cazul pacientilor ce sufera de poliartrita reumatoida, kinetoterapia joaca un rol foarte important intrucat aceasta ajuta la mentinerea functiei articulare, dar si la scaderea durerii. Programul de exercitii trebuie adaptat pacientului si stadiului de boala. Metodele de electroterapie sunt foarte utile, dar trebuie totusi evitate in perioadele de activare ale bolii. De asemenea, terapia ocupationala este de mare ajutor pacientilor cu poliartrita reumatoida intrucat ei vor realiza in cadrul acestor sedinte miscari si exercitii care sa ii ajute in activitatile de zi cu zi.

Nu exista un tratament care sa vindece pe deplin poliartrita reumatoida, dar exista diverse planuri pentru managementul acestei boli. Pe langa tratamentul medicamentos, se recomanda purtarea diferitelor orteze pentru degete sau pumn, dar si tratamentul balnear. Toate aceste metode pot ameliora simptomatologia.

Articole recente

Fa o programare

Completeaza formularul si vei fi contactat/a in cel mai scurt timp de un reprezentant al clinicii.

Daca ai o urgenta sau preferi sa suni, te rugam sa utilizezi numarul de telefon:

Articole similare