Terapie manuala
ortopedica

Ce este terapia manuala
ortopedica?

Tratamentul prin terapie ​ manuala ortopedica utilizează un plan de recuperare foarte specific, ce conține atât tehnici manuale, cât și exerciții terapeutice.

În anul 2008 IFOMPT a definit terapia manuală ortopedică ca fiind o specializare a kinetoterapiei, pentru gestionarea afecțiunilor neuromusculoscheletale, având la bază un raționament clinic.

În ședințele de terapie manuala ortopedica se folosește o metodă de abordare a pacientului specială în care terapeutul își utilizează mâinile atât în realizarea unei evaluări amănunțite, cât și în aplicarea planului de recuperare, ce are la bază un raționament clinic. Acest lucru permite intervenția terapeutică în fază acută și o modificare a simptomelor rezultată în urma acțiunii asupra cauzei de producere a acestora.

Un beneficiu major al  tratamentului prin terapie manuală ortopedică îl reprezintă faptul că spre deosebire de terapiile ce au o intervenție pasivă asupra simptomului aceasta prin diferitele sale tehnici poate implica pacientul activ în recuperare.

Este foarte important de menționat faptul că nu există o terapie ce poate aborda universal toate patologiile. Pentru alegerea unei mod de abordare cât mai corect al pacientului kinetoterapeutul trebuie să realizeze o anamneză și o evaluare minuțioasă. Pe baza acestora el va opțiune un raționament clinic ce îl va ajuta să aleagă cele mai potrivite tehnici de tratament pentru pacient.

Ansamblul de tehnici manuale

Mobilizarea articulară

Reprezintă o tehnică articulară de tratament, ce este utilizată în cazul disfuncțiilor musculoscheletale. Principalele tehnici sunt mobilizările pasive ce presupun mișcarea pasivă a suprafețelor articulare în limita anatomică de mișcare. Acestea sunt realizată de către un kinetoterapeut cu scopul de a crește amplitudinea articulară sau pentru ameliorarea durerii, pe parcursul mai multor ședințe de terapie manuală ortopedică.

Manipularea articulară

Reprezintă o tehnică articulară pasivă, nedureroasă realizată în 2 etape:

  • În primă fază a unui tratament prin terapie manuală ortopedică care implică manipularea articulară, kinetoterapeutul prepoziționează segmentul ce urmează să fie mobilizat la capătul sau aproape de capătul de mișcare fiziologic.
  • In faza a doua acesta aplică un impuls manual ce are direcție specifică și frecvent aceasta este insoțită de un sunet asemănător unui „click”.
 

Precum în cazul mobilizărilor articulare acestea sunt uilizate pentru creșterea amplitudinii articulare și ameliorarea durerii.

Tehnicile neurodinamice

Neurodinamica este știința care se ocupă cu relația dintre mecanica și fiziologia sistemului nervos. Tehnicile neurodinamice reprezintă un „instrument” inovativ utilizat atât în evaluarea cât și în tratarea sensibilității mecanice a sistemului nervos. Evaluarea neurodinamică este indicată în cazul radiculopatiilor ce prezintă o varietate de simptome precum: durere, parestezii (furnicături, amorțeli, înțepături, arsuri), disesteziei (afectarea sensibilității), afectarea controlului motor (slabiciune musculară).

Stretchingul

O definiție simplă a tehnicii de stretching o reprezintă poziționarea unui anumit segment al corpului într-o poziție ce întinde musculatura și țesuturile moi asociate.

Această tehnică duce la relaxarea musculaturii și implicit îmbunătățirea flexibilitații, lucru ce va determina: o îmbunătățire a calității realizării activităților fizice, o scădere a riscului de accidentare și îmbunătățire a amplitudinii articulare.

Este foarte important ca exercițiul de stretching să fie realizat în urma unei încălziri prealabile.

Fa o programare

Completeaza formularul si vei fi contactat/a in cel mai scurt timp de un reprezentant al clinicii.

Daca ai o urgenta sau preferi sa suni, te rugam sa utilizezi numarul de telefon:

Recenziile pacientilor nostri

Sohan Victor
Sohan Victor
2022-09-22
Dacă vreți să fiți pe picioarele voastre...nu ocoliți AtleticoKinetic
Nicolae Munteanu
Nicolae Munteanu
2022-09-20
I reallly recommend this place to anyone who needs Kinetotherapy or Physiotherapy services. I needed 10 sessions of each, and after each visit I found only friendly, young and knowledgeable staff that was always ready to help and answer all questions I had. I hope I won't ever need medical services again (afterall I can't say I want to have health issues :)) ), but if I ever do, I'm coming back here
Cristina Caciulan
Cristina Caciulan
2022-09-13
O echipa profesionista, plini de dăruire și foarte săritori în a ajuta. Va mulțumim pentru tot!
nfane
nfane
2022-09-12
Recomand!! Cea mai faina echipa si profi de specialisti! Datorita lor am reusit mult mai repede sa ma recuperez dupa o dubla fractura antebrat stang. Multumesc Andrei Radulescu si Ionut!
Paraschiv Teodora
Paraschiv Teodora
2022-09-11
O echipă minunată cu o pregătire corespunzătoare ( în continuă dezvoltare), prietenoasă, dedicată, plină de energie și spor și nu în ultimul rând profesionistă. Merg la AtleticoKinetic cât de des pot, atât pentru recuperare cât și pentru relaxare și bunădispoziție. Mulțumiri speciale întregii echipe și lui Ionuț Patenteu, care face ca tot ce se întâmplă în cadrul centrului să fie posibil! AtleticoKinetic👏🏻👏🏻👏🏻👏🏻👏🏻
Gratiela Surdu
Gratiela Surdu
2022-06-14
Astăzi, am încheiat ședințele de fizioterapie la aceasta clinica. Sunt profesioniști, te ajuta sa te faci bine, au o mare grija de pacienți. Recomand cu căldură aceasta clinica, cu angajați bine pregătiți și amabili, foarte corecți și punctuali. Ii dau 5 stele și, dacă voi mai avea nevoie de fizioterapie, la aceasta clinica voi merge. Mult succes în continuare!