Tratamentul prin terapie manuala ortopedica utilizează un plan de recuperare foarte specific, ce conține atât tehnici manuale, cât și exerciții terapeutice.
În anul 2008 IFOMPT a definit terapia manuală ortopedică ca fiind o specializare a kinetoterapiei, pentru gestionarea afecțiunilor neuromusculoscheletale, având la bază un raționament clinic.
În ședințele de terapie manuala ortopedica se folosește o metodă de abordare a pacientului specială în care terapeutul își utilizează mâinile atât în realizarea unei evaluări amănunțite, cât și în aplicarea planului de recuperare, ce are la bază un raționament clinic. Acest lucru permite intervenția terapeutică în fază acută și o modificare a simptomelor rezultată în urma acțiunii asupra cauzei de producere a acestora.
Precedura / tratament | Preț |
Terapie manuală (25 min) 1 ședință | 170 lei |
Terapie manuală (25 min) Abonament 10 ședințe | 1500 lei |
Un beneficiu major al tratamentului prin terapie manuală ortopedică îl reprezintă faptul că spre deosebire de terapiile ce au o intervenție pasivă asupra simptomului aceasta prin diferitele sale tehnici poate implica pacientul activ în recuperare.
Este foarte important de menționat faptul că nu există o terapie ce poate aborda universal toate patologiile. Pentru alegerea unei mod de abordare cât mai corect al pacientului kinetoterapeutul trebuie să realizeze o anamneză și o evaluare minuțioasă. Pe baza acestora el va opțiune un raționament clinic ce îl va ajuta să aleagă cele mai potrivite tehnici de tratament pentru pacient.
Mobilizarea articulară
Reprezintă o tehnică articulară de tratament, ce este utilizată în cazul disfuncțiilor musculoscheletale. Principalele tehnici sunt mobilizările pasive ce presupun mișcarea pasivă a suprafețelor articulare în limita anatomică de mișcare. Acestea sunt realizată de către un kinetoterapeut cu scopul de a crește amplitudinea articulară sau pentru ameliorarea durerii, pe parcursul mai multor ședințe de terapie manuală ortopedică.
Manipularea articulară
Reprezintă o tehnică articulară pasivă, nedureroasă realizată în 2 etape:
Precum în cazul mobilizărilor articulare acestea sunt uilizate pentru creșterea amplitudinii articulare și ameliorarea durerii.
Tehnicile neurodinamice
Neurodinamica este știința care se ocupă cu relația dintre mecanica și fiziologia sistemului nervos. Tehnicile neurodinamice reprezintă un „instrument” inovativ utilizat atât în evaluarea cât și în tratarea sensibilității mecanice a sistemului nervos. Evaluarea neurodinamică este indicată în cazul radiculopatiilor ce prezintă o varietate de simptome precum: durere, parestezii (furnicături, amorțeli, înțepături, arsuri), disesteziei (afectarea sensibilității), afectarea controlului motor (slabiciune musculară).
Stretchingul
O definiție simplă a tehnicii de stretching o reprezintă poziționarea unui anumit segment al corpului într-o poziție ce întinde musculatura și țesuturile moi asociate.
Această tehnică duce la relaxarea musculaturii și implicit îmbunătățirea flexibilitații, lucru ce va determina: o îmbunătățire a calității realizării activităților fizice, o scădere a riscului de accidentare și îmbunătățire a amplitudinii articulare.
Este foarte important ca exercițiul de stretching să fie realizat în urma unei încălziri prealabile.
Luni – Vineri:
8:00 – 20:00
Sambata:
9:00 – 13:00
Duminica:
Inchis