Contact: 0764878787 Str. Calusei nr. 9, sector 2

Terapie manuala ortopedica

Ce este terapia manuala ortopedica?

Terapie manuala ortopedica utilizează un plan de recuperare foarte specific, ce conține atât tehnici manuale, cât și exerciții terapeutice.

În anul 2008 IFOMPT a definit terapia manuală ortopedică ca fiind o specializare a kinetoterapiei, pentru gestionarea afecțiunilor neuromusculoscheletale, având la bază un raționament clinic.

Terapia manuală reprezintă o metodă de abordare a pacientului în care terapeutul își utilizează mâinile atât în realizarea unei evaluări amănunțite, cât și în aplicarea planului de recuperare, ce are la bază un raționament clinic. Acest lucru permite intervenția terapeutică în fază acută și o modificare a simptomelor rezultată în urma acțiunii asupra cauzei de producere a acestora.

Durere articulatie pumn - diagnostic si tratament

Un beneficiu major al terapiei manuale îl reprezintă faptul că spre deosebire de terapiile ce au o intervenție pasivă asupra simptomului aceasta prin diferitele sale tehnici poate implica pacientul activ în recuperare.

Este foarte important de menționat faptul că nu există o terapie ce poate aborda universal toate patologiile. Pentru alegerea unei mod de abordare cât mai corect al pacientului kinetoterapeutul trebuie să realizeze o anamneză și o evaluare minuțioasă. Pe baza acestora el va opțiune un raționament clinic ce îl va ajuta să aleagă cele mai potrivite tehnici de tratament pentru pacient.

Ansamblul de tehnici manuale

Mobilizarea articulară

Reprezintă o tehnică articulară de tratament, ce este utilizată în cazul disfuncțiilor musculoscheletale. Principalele tehnici sunt mobilizările pasive ce presupun mișcarea pasivă a suprafețelor articulare în limita anatomică de mișcare. Acestea sunt realizată de către un kinetoterapeut cu scopul de a crește amplitudinea articulară sau pentru ameliorarea durerii.

Manipularea articulară

Reprezintă o tehnică articulară pasivă, nedureroasă realizată în 2 etape:

  • În primă fază kinetoterapeutul prepoziționează segmentul ce urmează să fie mobilizat la capătul sau aproape de capătul de mișcare fiziologic.
  • In faza a doua acesta aplică un impuls manual ce are direcție specifică și frecvent aceasta este insoțită de un sunet asemănător unui „click”. 

Precum în cazul mobilizărilor articulare acestea sunt uilizate pentru creșterea amplitudinii articulare și ameliorarea durerii.

Tehnicile neurodinamice

Neurodinamica este știința care se ocupă cu relația dintre mecanica și fiziologia sistemului nervos. Tehnicile neurodinamice reprezintă un „instrument” inovativ utilizat atât în evaluarea cât și în tratarea sensibilității mecanice a sistemului nervos. Evaluarea neurodinamică este indicată în cazul radiculopatiilor ce prezintă o varietate de simptome precum: durere, parestezii (furnicături, amorțeli, înțepături, arsuri), disesteziei (afectarea sensibilității), afectarea controlului motor (slabiciune musculară).

Stretchingul

O definiție simplă a tehncii de stretching o reprezintă poziționarea unui anumit segment al corpului într-o poziție ce întinde musculatura și țesuturile moi asociate.

Această tehnhnică determină relaxarea musculaturii și implicit îmbunătățirea flexibilitații, lucru ce va determina: o îmbunătățire a calității realizării activităților fizice, o scădere a riscului de accidentare și îmbunătățire a amplitudinii articulare.

Este foarte important ca exercițiul de stretching să fie realizat în urma unei încălziri prealabile.

Această pagină este destinată exclusiv utilizării cu caracter informativ și nu conține recomandări medicale. Vă rugăm să sunați la cabinetul nostru pentru a programa o consultație.

Fa o programare

Completeaza formularul si vei fi contactat/a in cel mai scurt timp de un reprezentant al clinicii.

Daca ai o urgenta sau preferi sa suni,
te rugam sa utilizezi numarul de telefon:

12 + 12 =

Recenziile pacientilor nostri