Contact: 0764878787 Str. Calusei nr. 9, sector 2

Ultimele articole

Spondilita: cauze, simptome, tratament

March 24, 2022

Informatii generale despre spondilita

Spondilita anchilozanta (SA) reprezinta o afectiune cronica inflamatorie, sistemica, ce afecteaza articulatiile sacroiliace, dar si scheletul axial (articulatiile coloanei vertebrale). Spondilita anchilozanta este in stransa legatura cu markerul HLA B27. Cea mai mare incidenta a bolii este la barbatii cu varste cuprinse intre 20 si 30 de ani.
Spondilita este o boala sistemica intrucat nu afecteaza doar sistemul osos si muscular, dar poate afecta si alte organe prin manifestari aparute la nivelul pielii, ochiului, intestinului, inimii, plamanilor sau chiar rinichilor.

Cauzele spondilitei

Cauzele acestei boli nu sunt cunoscute in totalitate. Nu se stie ce exact duce la aparitia bolii, dar exista mai multe ipoteze. Principal pentru aparitia bolii este factorul genetic, markerul care ne arata daca exista o predispozitie spre spondilita anchilozanta sau nu este HLA B27.
De asemenea, la acest teren genetic predispozant sunt adaugati si factorii de mediu care pot influenta aparitia bolii. Anumite infectii netratate, dezechilibre ale florei intestinale pot declansa procese inflamatorii care pot duce la un atac autoimun asupra structurilor articulare.

Simptomatologia in spondilita anchilozanta

In cazul spondilitei anchilozante, simptomatologia apare la mai multe etaje ale coloanei vertebrale (lombar, toracal, cervical) dar si la alte articulatii.
Debutul bolii este de cele mai multe ori insidios, iar simptomatologia apare inca din perioada adolescentei si se manifesta prin dureri in zona lombara ce au un caracter inflamator.
Sacroiliita duce la aparitia durerii in zona lombara joasa. Durerea poate sa iradieze in fesa si coapsa pana la nivelul genunchiului, de obicei alternativ, aparand astfel sciatica “in bascula”. La examenul clinic se vor putea observa urmatoarele:

 • Aparitia contracturilor musculare paravertebrale
 • Rectitudinea coloanei lombare
 • Limitarea mobilitatii

Afectarea coloanei toracale se poate observa prin urmatoarele:

 • Aparitia cifozei
 • Aparitia toracodiniilor – nevralgie intercostala
 • Limitarea expansiunii cutiei toracice cu aparitia respiratiei abdominale

Afectarea coloanei cervicale apare dupa cativa ani de evolutie a bolii si se manifesta printr-o limitare importanta a mobilitatii segmentului cervical cu fixarea in anteflexie.

Intr-un stadiu tardiv al bolii, aceasta afectare a scheletului axial duce la o pozitionare a coloanei intr-o anteflexie cervicala, cifoza toracala, rectitudine lombara, astfel apare pozitia de “schior”.

Pe langa afectarea segmentului axial, mai pot fi afectate si centurile scapulo-humerala si pelvina. Acestea sunt afectate la aproximativ 30% din pacientii diagnosticati cu spondilita anchilozanta.

Un alt simptom pe langa cel de durere la nivelul spatelui este inflamarea articulatiilor. De cele mai multe ori, articulatiile care se umfla sunt articulatiile mari de la nivelul membrului inferior – genunchi, dar si articulatiile tibio – tarsiene.

Radiologic pot fi observate mai multe modificari la nivelul coloanei:

 • In faza initiala se poate observa aspectul de shiny corners. Aceasta reactie apare datorita inflamatiei aparute in zona de insertie al inelului fibros pe marginea corpului vertebral
 • Se formeaza punti osoase intervertebrale, imaginea de sindesmofit
 • La nivel lombar apare imaginea de vertebra patrata determinata de o deteriorare a marginilor corpului vertebral
 • Imaginea de sine de tramvai determinata de osificarea articulatiilor interapofizare si a ligamentului galben

Tratamentul in spondilita anchilozanta

Managementul spondilitei anchilozante include un tratament medicamentos si fizio-kinetic specific. Prin acestea dorim urmatoarele:

 • Reducerea inflamatiei si a durerii
 • Mentinerea capacitatii pulmonare
 • Prevenirea eventualelor complicatii ce pot aparea la nivelul coloanei vertebrale

Din punct de vedere al tratamentului nonfarmacologic (electroterapie si kinetoterapie) vor fi aplicate o serie de terapii care sa ajute la scaderea durerii si la mentinerea unei mobilitati cat mai crescute a coloanei vertebrale si a tuturor articulatiilor afectate de spondilita anchilozanta.

Medicul de recuperare va intocmi un plan de tratament in care va include proceduri de electroterapie cu efect analgezic si antiinflamator (curenti interferentiali, curent galvanic, TENS), terapia TECAR, masaj, aceste terapii au rol adjuvant si sunt recomandate in perioadele de remisie ale bolii. Dar cel mai important tratament in cazul spondilozei anchilozante este kinetoterapia si hidrokinetoterapia. Kinetoterapia va include un set de exercitii, acestea vor trebui realizate zilnic pentru a preveni eventualele deformari ale coloanei vertebrale, dar si pentru a mentine expansiunea cutiei toracice prin exercitii respiratorii adecvate. Hidrokinetoterapia este un procedeu ce are rolul de a optimiza efectul kinetoterapiei.

Sfaturi utile

In cazul pacientilor cu spondilita anchilozanta ne dorim in principal sa mentinem mobilitatea coloanei vertebrale, dar si capacitatea pulmonara. De aceea sunt importante programele de kinetoterapie care sa includa si exercitii respiratorii, exercitii care sa ajute sa expansionarea cutiei toracice. De asemenea, sunt recomandate hidrokinetoterapia si inotul pentru mentinerea mobilitatii.

Pe langa programul de kinetoterapie importante mai sunt pozitia pe care o abordam la locul de munca, modul in care dormim, modul in care ne miscam. Atunci cand vine vorba de somn este indicata o saltea ferma, nu moale, cu o perna mica care sa mentina gatul si capul aliniate cu trunchiul.

Articol scris de fiziokinetoterapeut Ursu Oana-Maria