Bursita

Ce este bursita?

Umarul contine un saculet mic umplut cu lichid, cunoscut sub numele de bursa. Bursele ajuta la reducerea frecarii dintre oasele articulatiilor. Daca  bursa umarului se inflameaza, ea poate determina aparitia unei afectiuni cunoscuta drept bursita a umarului. Bursita umarului se mai numeste si „bursita subacromiala”.

Bursita subacromiala

Articulatia umarului are putine ligamente, iar cele existente  sunt relativ mici. Stabilitatea care există la nivelul umarului este conferită de coafa rotatorilor, adica de articulatia umarului care este acoperită de un manşon format dintr-un grup de muschi si tendoane. Aceasta mentine bratul în articulatia umarului (articulatie de tip bila-cavitate) si ajuta la miscarea bratului in diferite directii.

In fazele de debut, bursita subacromiala acuta se manifesta prin dureri de umar, ce se intensifica in timpul miscarilor capului sau umarului. In formele cronice, durerile se intensifica si devin constante, fiind insotite si de slabiciune musculara. De asemenea, pacientii cu bursita subacromiala cronica pot prezenta rupturi ale tendoanelor sau ligamentelor inconjuratoare. Bursita recurenta, apărută la pacientii expusi la traume repetitive sau la cei cu afectiuni inflamatorii, se manifesta diferit de la un individ la un altul.

Cauzele bursitei

  • leziuni;
  • suprasolicitare; 
  • afectiuni medicale care provoaca inflamatii articulare, cum ar fi artrita reumatoida

Simptome

  • durere in pozitia intins pe umarul afectat; 
  • durere pe exteriorul sau varful umarului;
  • durere care se inrautateste cand ridici bratul pe lateral;
  • durere la impingerea sau deschiderea unei usi;
  • durere cand incerci sa descrii un cerc cu bratul
  • presiune si durere cand impingi in partea superioara a umarului.

Exista persoane care sunt mai predispuse la aparitia bursitei, printre acestea numarandu-se tamplarii si dulgherii, muzicienii, sportivii si gradinarii.

Metode de tratament pentru bursita

Tratamentul durerilor de umar ar trebui sa contribuie la  ameliorarea sau disparitia durerii, iar umarul sa functioneze normal.
Amanarea tratamentului sau a vizitei la cabinetul de ortopedie, duce la agravarea afectiunilor si face ca recuperarea sa fie mai dificila.

Fizioterapia pentru leziunile umarului este importanta pentru ameliorarea durerii si functiei pe termen scurt sau lung. 

Leziunile la umar apar datorita faptului ca aceasta articulatie este cel mai des utilizata in viata de zi cu zi si in acelasi timp este si foarte usor de destabilizat.

Electrostimularea nervoasa trascutanata (TENS) este o terapie neinvaziva, fara medicamente. Ea  functioneaza prin impulsuri electrice usoare folosite pentru a bloca semnalele de durere din creier.

Electroterapia este o alternativa din ce in ce mai populara la medicamentele fara reteta medicala si la analgezice. Pentru o cofa a rotatorilor inflamata sau fracturata, TENS poate fi o abordare extrem de eficienta de tratament. Acelasi lucru este valabil si pentru bursita, cu precizarea ca pentru bursita varianta de electroterapie EMS – electrostimularea musculara – este si foarte benefica pentru stimularea circulatiei sanguine in zona. Diferenta dintre TENS si EMS este aceea ca in loc sa blocheze semnalele de durere, EMS stimuleaza musculatura, contribuind la intarirea acesteia si la stimularea fluxului sanguin.

EMS este o terapie excelenta pentru leziuni repetate provocate de stres, deoarece puterea suplimentara pe care o ofera poate proteja impotriva entorselor si luxatiilor noi.

O infiltratie consta in  injectarea unui produs in articulatia umarului. Exista 2 tipuri de infiltratii: infiltrati cu solutii vasco-elastice, care confera mai multa fluiditate articulatiei, ca si cum ar fi fost infiltrat un ulei lubrifiant, iar pe de alta parte infiltratii cu produse anestezice si antiinflamatoare, care contribuie la reducerea durerii si a inflamatiei.

Indiferent de tipul de infiltratie, acestea nu rezolva in mod direct problema afectiunilor umarului, insa ele pot fi de un real ajutor in recuperare prin ameliorarea durerii.

Infiltratiile sunt recomandate in caz de leziuni majore: umar dureros la cea mai mica miscare, durere aproape permanenta.

Utilizarea tehnologiei TECAR este de o importanta majora in terapiile de reabilitare, beneficiile sale majore fiind acelea ca reduce durerea, stimuleaza drenajul venos in sistemul limfatic, reduce semnificativ durerea musculara.

In general terapia TECAR este folosita pentru a trata probleme precum luxatii, entorse, tendinite, bursite, traumatisme osteoarticulare, artralgii cronice, contracturi, rupturi si intinderi musculare, etc. Terapia este foarte utila si extrem de populara pentru tratarea diverselor tipuri de leziuni sportive.

Fa o programare

Completeaza formularul si vei fi contactat/a in cel mai scurt timp de un reprezentant al clinicii.

Daca ai o urgenta sau preferi sa suni, te rugam sa utilizezi numarul de telefon: