Luxatie de umar

Ce este o luxatie de umar?

Luxatia umarului reprezinta dislocarea humerusului din cavitatea sa si apare ca urmare a unui traumatism. In functie de pozitia capului humeral,  vorbim despre luxatie anterioara (95% din cazuri), posterioara (5% din cazuri) si inferioara (foarte rar).

Luxatia de umar este des insotita de fractura capului humeral sau a cavitatii glenoide, cateodata de leziuni ale coafei muschilor rotatori si mai rar de leziunii ale arterei axilare.

Luxatii de umar
repetate

Odata ce ligamentele,  tendoanele si muschii din jurul umarului se slabesc sau se rup, luxatiile pot aparea in mod repetat. Instabilitatea cronica a umarului este incapacitatea persistenta a acestor tesuturi de a mentine bratul centrat in mufa umarului.

Tenisul, inotul, voleiul si alte sporturi care necesita miscari repetitive deasupra capului pot intinde ligamentele umarului. Slabirea ligamentelor poate face dificila mentinerea stabilitatii in umar.

Când umarul este slabit si aluneca din loc in mod repetat, starea este descrisa ca instabilitate cronica a umarului. Instabilitatea cronica a umarului inseamna ca umarul dvs. se poate disloca in timpul miscarii active sau al exercitiilor fizice.

Cauzele luxatiei de umar

Luxatiile umarului sunt  cauzate de aplicarea unei forte prea mari asupra articulatiei. Cu alte cuvinte, impingerea, tragerea sau rasucirea prea violenta.
Luxatia poate fi cauzata de un impact direct asupra umarului sau poate avea o origine indirecta, in special in situatia unei caderi pe mana sau cot.

Unele dintre cauzele luxatiilor umarului includ:

  • traumatisme sportive;
  • caderi pe mana sau pe cot (accident de patinaj cu role, accident de judo etc.);
  • accidente rutiere.

Simptome

  • dureri severe in articulatia  scapulo-humerala, care se pot intinde si de-a lungul bratului;
  • imposibilitatea miscarii bratului din cauza durerii acute;
  • deformare insotita de obicei de umflaturi la nivelul umarului;
  • intinderea sau ruperea tesuturilor din jurul articulatiei (ligamente, tendoane, vase de sange, nervi etc.).

Metode de tratament pentru luxatia de umar

Tratamentul durerilor de umar ar trebui sa contribuie la  ameliorarea sau disparitia durerii, iar umarul sa functioneze normal.
Amanarea tratamentului sau a vizitei la cabinetul de ortopedie, duce la agravarea afectiunilor si face ca recuperarea sa fie mai dificila.

Fizioterapia pentru leziunile umarului este importanta pentru ameliorarea durerii si functiei pe termen scurt sau lung. 

Leziunile la umar apar datorita faptului ca aceasta articulatie este cel mai des utilizata in viata de zi cu zi si in acelasi timp este si foarte usor de destabilizat.

Electrostimularea nervoasa trascutanata (TENS) este o terapie neinvaziva, fara medicamente. Ea  functioneaza prin impulsuri electrice usoare folosite pentru a bloca semnalele de durere din creier.

Electroterapia este o alternativa din ce in ce mai populara la medicamentele fara reteta medicala si la analgezice. Pentru o cofa a rotatorilor inflamata sau fracturata, TENS poate fi o abordare extrem de eficienta de tratament. Acelasi lucru este valabil si pentru bursita, cu precizarea ca pentru bursita varianta de electroterapie EMS – electrostimularea musculara – este si foarte benefica pentru stimularea circulatiei sanguine in zona. Diferenta dintre TENS si EMS este aceea ca in loc sa blocheze semnalele de durere, EMS stimuleaza musculatura, contribuind la intarirea acesteia si la stimularea fluxului sanguin.

EMS este o terapie excelenta pentru leziuni repetate provocate de stres, deoarece puterea suplimentara pe care o ofera poate proteja impotriva entorselor si luxatiilor noi.

O infiltratie consta in  injectarea unui produs in articulatia umarului. Exista 2 tipuri de infiltratii: infiltrati cu solutii vasco-elastice, care confera mai multa fluiditate articulatiei, ca si cum ar fi fost infiltrat un ulei lubrifiant, iar pe de alta parte infiltratii cu produse anestezice si antiinflamatoare, care contribuie la reducerea durerii si a inflamatiei.

Indiferent de tipul de infiltratie, acestea nu rezolva in mod direct problema afectiunilor umarului, insa ele pot fi de un real ajutor in recuperare prin ameliorarea durerii.

Infiltratiile sunt recomandate in caz de leziuni majore: umar dureros la cea mai mica miscare, durere aproape permanenta.

Utilizarea tehnologiei TECAR este de o importanta majora in terapiile de reabilitare, beneficiile sale majore fiind acelea ca reduce durerea, stimuleaza drenajul venos in sistemul limfatic, reduce semnificativ durerea musculara.

In general terapia TECAR este folosita pentru a trata probleme precum luxatii, entorse, tendinite, bursite, traumatisme osteoarticulare, artralgii cronice, contracturi, rupturi si intinderi musculare, etc. Terapia este foarte utila si extrem de populara pentru tratarea diverselor tipuri de leziuni sportive.

Fa o programare

Completeaza formularul si vei fi contactat/a in cel mai scurt timp de un reprezentant al clinicii.

Daca ai o urgenta sau preferi sa suni, te rugam sa utilizezi numarul de telefon: