Coxartroza

Ce este coxartroza?

Osteoartrita degenerativa a articulatiei soldului  (coxartroza) este cea mai comuna afectiune a articulatiei soldului la adulti.

Dupa varsta de 40 de ani, durerea la nivelul articulatiilor reprezinta primul semn al instalării artrozei prin care cartilajul se degenereaza si isi modifica forma si structura. Modificarile de tip degenerativ la nivelul articulatiilor poarta denumirea de artroza, iar cand se localizeaza la nivelul articulatiei coxofemurale (sold) poartă denumirea de coxartroza.

Tipuri de
coxartroza

Coxartroza se numeste  primitiva daca nu exista nicio anormalitate responsabila pentru osteoartrita, iar daca aceasta anormalitate exista, vorbim despre coxartroza secundara.

Coxartroza primitiva apare la un sold normal la pacienti cu varsta de peste 60 de ani si reprezinta 40% dintre cazurile de coxartroza.

Coxartroza secundara apare odata cu displazia de sold (cu deformare anatomica) la pacienti mai tineri si reprezinta 60% dintre cazurile de coxartroza.

Coxartroza – cauze

Pentru coxartroza primara nu sunt cunoscute cauzele ce  declanseaza aparitia bolii.

Coxartroza secundara este determinata de o anumita patologie sau de circumstante anterioare, precum afectarea articulatiei femuro-acetabulare prin traumatism, displazie de sold, patologii de sold genetice (mostenite) inca din perioada copilariei, infectii articulare sau alte traumatisme anterioare. Alte cauze pof fi bolile reumatismale precum poliartrita reumatoida, spondilita ankilopoetica sau administrarea excesiva de cortizon.

Supraponderalitatea si obezitatea, la fel ca si traumele si microtraumele din sporturile de contact sunt si ele repsonsabile pentru coxartroza.

Coxartroza – simptome

Simptomele sunt aceleasi atat pentru coxartroza primara cat si pentru cea secundara: 

  • durere mecanica insotita de schiopatare, in general in zona inghinala, dar poate aparea si in zona feselor sau la genunchi;
  • rigiditatea asociata cu durerea este responsabila pentru o dizabilitate manifestata prin disconfort la mers si schiopatare;
  • miscare limitata a soldului la examinarea medicala.

Coxartroza – metode de tratament

Tratamentul coxartrozei ar trebui sa contribuie la ameliorarea sau disparitia durerii, iar soldul sa functioneze normal. 
Amanarea tratamentului sau a vizitei la cabinetul de ortopedie, duce la agravarea afectiunilor si face ca recuperarea sa fie mai dificila.

Asistenta unui  kinetoterapeut este importanta in tratamentul unei leziuni articulare a soldului. In prima instanta, kinetoterapeutul va diagnostica exact problema cu care te confrunti, uneori cu ajutorul unei radiografii, a ultrasunetelor sau a scanarii RMN.

In urma diagnosticului, kinetoterapeutul va stabili un plan de tratament adecvat, variabil in functie de cauza durerii de sold.

In multe cazuri  electroterapia poate trata durerea acuta de sold in mod eficient si regulat. Analgezicele cu reteta sau antiinflamatoarele fara reteta pot avea efecte secundare neplacute si de aceea nu este recomandat sa depinzi de acestea pentru a ameliora durerea in mod regulat.

Electroterapia, cum ar fi TENS (electrostimularea nervoasa transcutanata) sau EMS (electrostimularea musculara), pot lua locul medicatiei orale, putand fi utilizate de cate ori este nevoie.

Infiltratiile cu acid  hialuronic pot fi si ele utile atunci cand incerci sa eviti o interventie chirurgicala de artroplastie (inlocuire a soldului). Ideea care sta la baza acestui tratament este aceea ca prin injectarea unui lubrifiant (acid hialuronic) in articulatia soldului, se poate intarzia progresia procesului de artroza si se realizeaza si o protejare a cartilajului articular.

In mod surprinzator, nu exista multe cercetari cu privire la eficacitatea acestui tratament, insa in mod cert este o solutie cel putin pe termen scurt. In cazurile grave de afectiuni de sold, infiltratiile cu acid hialuronic te ajuta sa castigi timp si sa reduci nevoia unei interventii chirurgicale.

Fa o programare

Completeaza formularul si vei fi contactat/a in cel mai scurt timp de un reprezentant al clinicii.

Daca ai o urgenta sau preferi sa suni, te rugam sa utilizezi numarul de telefon: