Epicondilita laterala
a cotului

Ce este epicondilita laterala a cotului?

Epicondilita laterala a cotului este cea mai frecventa cauza de durere a cotului. 

Aceasta inflamatie a tendoanelor de pe marginea exterioara a cotului, la nivelul humerusului, se mai numeste si epicondilita sau “cotul tenismenului”. In ciuda numelui sau, ea nu este “rezervata” doar sportivilor, ci se manifesta la multi oameni care pun o presiune prea mare pe cot in cadrul unor patternuri repetate de miscare, mai ales in cazul lucrului manual sau a profesiilor in care sunt folosite foarte mult mainile.
Epicondilita este o inflamatie a tendoanelor si a periostului (membrana care acopera oasele lungi si plate) unde se afla muschii epicondilieni.

Stadiile epicondilitei
laterale

In literatura de specialitate au fost descrise 4 stadii ale epicondilitei: 

  • modificarile inflamatorii care sunt reversibile
  • modificarile patologice nonreversibile cu originea in muschii cu tendoane atasate epicondililor
  • ruptura originii acestor muschi
  • modificari secundare cum este fibroza sau calcificarea.

Epicondilita are drept cauza microtraumatismele repetate cu localizare la nivelul tendoanelor muschiului scurt extensor radial si al extensorului comun al degetelor.

Cauzele epicondilitei laterala a cotului

Muschii epicondilieni sunt  muschii motori ai incheieturii mainii. Ei se afla intr-o zona limitata, usor palpabila, la exteriorul cotului – epicondilul – si se extind in tendoane lungi si puternice pana la incheietura mainii si degete. Din cauza solicitarii constante, activarea lor excesiva duce la epicondilita.
Insurubarea, turnarea, strangerea sunt actiunile care stau cel mai adesea la originea epicondilitei. Durerea apare treptat intr-un moment anume, se raspandeste in exteriorul antebratului si scade odata cu odihna.
La examinare, pielea este normala,insa presiunea asupra epicondilului trezeste imediat durerea, la fel ca si extinderea deranjata a incheieturii mainii cu cotul intins.

Simptome

  • durere pe exteriorul cotului; 
  • durere la extinderea cotului, apucarea obiectelor sau rotirea antebratului.

Durerile pot avea debut brusc sau pot fi progresive.

Metode de tratament pentru epicondilita laterala a cotului

Tratamentul durerilor de cot ar trebui sa contribuie la  ameliorarea sau disparitia durerii, iar cotul sa functioneze normal.
Amanarea tratamentului sau a vizitei la cabinetul de ortopedie, duce la agravarea afectiunilor si face ca recuperarea sa fie mai dificila.

Fizioterapia pentru leziunile umarului este importanta pentru ameliorarea durerii si functiei pe termen scurt sau lung. 

Leziunile la umar apar datorita faptului ca aceasta articulatie este cel mai des utilizata in viata de zi cu zi si in acelasi timp este si foarte usor de destabilizat.

Electrostimularea nervoasa trascutanata (TENS) este o terapie neinvaziva, fara medicamente. Ea  functioneaza prin impulsuri electrice usoare folosite pentru a bloca semnalele de durere din creier.

Electroterapia este o alternativa din ce in ce mai populara la medicamentele fara reteta medicala si la analgezice. Pentru o cofa a rotatorilor inflamata sau fracturata, TENS poate fi o abordare extrem de eficienta de tratament. Acelasi lucru este valabil si pentru bursita, cu precizarea ca pentru bursita varianta de electroterapie EMS – electrostimularea musculara – este si foarte benefica pentru stimularea circulatiei sanguine in zona. Diferenta dintre TENS si EMS este aceea ca in loc sa blocheze semnalele de durere, EMS stimuleaza musculatura, contribuind la intarirea acesteia si la stimularea fluxului sanguin.

EMS este o terapie excelenta pentru leziuni repetate provocate de stres, deoarece puterea suplimentara pe care o ofera poate proteja impotriva entorselor si luxatiilor noi.

O infiltratie consta in  injectarea unui produs in articulatia umarului. Exista 2 tipuri de infiltratii: infiltrati cu solutii vasco-elastice, care confera mai multa fluiditate articulatiei, ca si cum ar fi fost infiltrat un ulei lubrifiant, iar pe de alta parte infiltratii cu produse anestezice si antiinflamatoare, care contribuie la reducerea durerii si a inflamatiei.

Indiferent de tipul de infiltratie, acestea nu rezolva in mod direct problema afectiunilor umarului, insa ele pot fi de un real ajutor in recuperare prin ameliorarea durerii.

Infiltratiile sunt recomandate in caz de leziuni majore: umar dureros la cea mai mica miscare, durere aproape permanenta.

Utilizarea tehnologiei TECAR este de o importanta majora in terapiile de reabilitare, beneficiile sale majore fiind acelea ca reduce durerea, stimuleaza drenajul venos in sistemul limfatic, reduce semnificativ durerea musculara.

In general terapia TECAR este folosita pentru a trata probleme precum luxatii, entorse, tendinite, bursite, traumatisme osteoarticulare, artralgii cronice, contracturi, rupturi si intinderi musculare, etc. Terapia este foarte utila si extrem de populara pentru tratarea diverselor tipuri de leziuni sportive.

Fa o programare

Completeaza formularul si vei fi contactat/a in cel mai scurt timp de un reprezentant al clinicii.

Daca ai o urgenta sau preferi sa suni, te rugam sa utilizezi numarul de telefon: