Ruptura musculara este cea mai importanta leziune musculara, reprezentand ruptura completa pe latimea muschiului, cele doua bucati de muschi rezultate ramanand departate sub piele.
Leziunile musculare pot lua si forma rupturii totale sau partiale a fibrelor musculare si a tendoanelor atasate muschiului. Ruptura musculara poate afecta si vasele mici de sange cauzand sangerare locala sau invinetire si durere cauzata de iritarea terminatiilor nervoase din zona.
Sunt descrise 3 grade de severitate de la leziune usoara cu o afectare a mai putin de 5 % din fibrele musculare si pana la gradul 3 care semnifica o leziune severa cu ruptura musculara completa.
In general o ruptura musculara apare la jonctiunea dintre muschi si tendon, care este fie taiat, fie rupt. Cea mai cunoscuta ruptura musculara este cea a tendonului lui Ahile.
Se considera ca ruptura tendonului este echivalenta cu ruptura musculara, deoarece determina si ea incapacitatea totala a muschiului de a functiona.
Nu intotdeauna muschiul se rupe din cauza unei tensiuni sau unui soc prea mare. Exista si alti factori ce pot predispune la o ruptura musculara sau de tendon:
Tratamentul leziunilor musculare este divers si complex, fiind format din tratament medicamentos si fiziokinetoterapeutic, si in cazuri exteme chiar chirurgical.
In cazul in care ati suferit o leziune musculara, este necesar consult de specialitate imediat, atsfel incat tratamentul sa poata incepe la timp.
Primul ajutor in caz de leziune musculara este aplicarea de gheata sau comprese reci in momentul accidentului, pentru a reduce inflamatia si durerea, urmata de ridicarea membrului afectat pentru a preveni formarea unui hematom. Este nevoie, insa, de precautie maxima pentru a nu favoriza aparitia edemului, ca urmare a aplicarii prea intense.
Aplicarea unei pungi cu gheata, insotita de o miscare de compresie, reduce riscul aparitiei unui hematom.
Sedintele de reabilitare cu un kinetoterapeut pot fi, de asemenea, necesare pentru a recupera treptat forta muschiului afectat si pentru a reinvata din nou cum poti mobiliza usor muschiul respectiv.
Fie ca esti sportiv de performanta sau amator, greseala pe care nu trebuie sa o faci sub nicio forma este reluarea activitatii fizice intense atunci cand durerea s-a diminuat, pentru ca riscul de ranire este foarte mare.
In prima faza kinetoterapia pentru leziunile musculare consta in exercitii usoare de stretching, avand ca obiectiv intinderea tesutului cicatriceal fibros. In continuare abordarea kinetoterapeutica contine exercitii de crestere progresiva a fortei musculare, mergand de la cele pasive pana la cele active si cu incarcare progresiva si apoi exercitii specifice, executate cu intensitate gradata, pana la restaurarea functiei muschiului afectat.
Recuperarea fizica are ca obiectiv cresterea flexibilitatii si a fortei musculare, urmand apoi ca pacientul sa isi poata relua fara probleme activitatile zilnice si apoi pe cele sportive.
Infiltratiile musculare pot oferi o ameliorare, reducand inflamatia si durerea in unele leziuni musculare, fiind in mod deosebit recunoscuta pentru beneficiile in ceea ce priveste leziunile la nivelul coafei rotatorii.
Medicamentul infiltrat de obicei este un derivat al cortizonului, cu numeroase beneficii: este un hormon natural cu excelente proprietati antiinflamatorii, in timp ce medicamentele antiinflamatoare obisnuite (numite „nesteroidiene” spre deosebire de „steroizii” care sunt derivati ai cortizonului) devin rapid periculoase daca se depaseste doza maxima.
Luni – Vineri:
8:00 – 20:00
Sambata:
9:00 – 13:00
Duminica:
Inchis