Fractura de humerus

Ce este fractura de humerus?

Umarul este o regiune a bustului formata din multe oase, articulatii si muschi, ce joaca un rol esential in  mobilitatea membrului superior. Astfel, datorita compozitiei sale complexe, este deosebit de predispus la multiple fracturi osoase foarte variate, asa cum este si fractura de humerus.

Fracturile humerusului pot fi impartite in trei mari categorii, si anume: fracturile diafizei humerale (corpul), fracturile epifizei distale humerale si fracturile epifizei proximale humerale.

Fractura de humerus

Humerusul este osul lung al  bratului superior. Se extinde de la umar pana la cot, unde se uneste cu ulna si oasele de raza ale antebratului. O fractura de humerus se refera la orice rupere in acest os. Fractura osului impreuna cu leziunile tesuturilor invecinate realizeaza „focarul de fractura”.

Durerea de la o fractura de humerus se extinde deseori la umar sau cot, in functie de locul in care este ruperea, iar recuperarea poate dura cateva saptamani.

Fractura de humerus proximal este a doua cea mai frecventa fractura a extremitatii superioare, si a treia cea mai comuna fractura la pacientii peste 65 de ani, dupa sold si fractura distala de radius.

Cauzele fracturilor de humerus

Fracturile de umar sunt relativ frecvente si sunt cel mai adesea legate de traumatisme severe, precum:

 • cadere de la inaltime, accident domestic;
 • cadere in timpul practicarii unui sport – schiul este unul dintre sporturile in care fracturile de humerus sunt cele mai frecvente;
 • accident rutier;
 • lovitura violenta direct in umar;
 • o boala asociata cu inaintarea in varsta, care slabeste oasele si articulatiile, asa cum este osteoporoza.

Simptome

durere extrem de severa in momentul socului; 

 • durere extrem de severa in momentul socului;
 • trosnet sonor si caracteristic in momentul traumatismului;
 • scadere imediata a mobilitatii zonei afectate;
 • deformare mai mult sau mai putin semnificativa la nivelul umarului;
 • durere continua, chiar si cand umarul este in repaus;
 • formarea unui hematom si a unor zone umflate.

Metode de tratament pentru fractura de humerus

Tratamentul durerilor de umar ar trebui sa contribuie la  ameliorarea sau disparitia durerii, iar umarul sa functioneze normal.
Amanarea tratamentului sau a vizitei la cabinetul de ortopedie, duce la agravarea afectiunilor si face ca recuperarea sa fie mai dificila.

Fizioterapia pentru leziunile umarului este importanta pentru ameliorarea durerii si functiei pe termen scurt sau lung. 

Leziunile la umar apar datorita faptului ca aceasta articulatie este cel mai des utilizata in viata de zi cu zi si in acelasi timp este si foarte usor de destabilizat.

Electrostimularea nervoasa trascutanata (TENS) este o terapie neinvaziva, fara medicamente. Ea  functioneaza prin impulsuri electrice usoare folosite pentru a bloca semnalele de durere din creier.

Electroterapia este o alternativa din ce in ce mai populara la medicamentele fara reteta medicala si la analgezice. Pentru o cofa a rotatorilor inflamata sau fracturata, TENS poate fi o abordare extrem de eficienta de tratament. Acelasi lucru este valabil si pentru bursita, cu precizarea ca pentru bursita varianta de electroterapie EMS – electrostimularea musculara – este si foarte benefica pentru stimularea circulatiei sanguine in zona. Diferenta dintre TENS si EMS este aceea ca in loc sa blocheze semnalele de durere, EMS stimuleaza musculatura, contribuind la intarirea acesteia si la stimularea fluxului sanguin.

EMS este o terapie excelenta pentru leziuni repetate provocate de stres, deoarece puterea suplimentara pe care o ofera poate proteja impotriva entorselor si luxatiilor noi.

O infiltratie consta in  injectarea unui produs in articulatia umarului. Exista 2 tipuri de infiltratii: infiltrati cu solutii vasco-elastice, care confera mai multa fluiditate articulatiei, ca si cum ar fi fost infiltrat un ulei lubrifiant, iar pe de alta parte infiltratii cu produse anestezice si antiinflamatoare, care contribuie la reducerea durerii si a inflamatiei.

Indiferent de tipul de infiltratie, acestea nu rezolva in mod direct problema afectiunilor umarului, insa ele pot fi de un real ajutor in recuperare prin ameliorarea durerii.

Infiltratiile sunt recomandate in caz de leziuni majore: umar dureros la cea mai mica miscare, durere aproape permanenta.

Utilizarea tehnologiei TECAR este de o importanta majora in terapiile de reabilitare, beneficiile sale majore fiind acelea ca reduce durerea, stimuleaza drenajul venos in sistemul limfatic, reduce semnificativ durerea musculara.

In general terapia TECAR este folosita pentru a trata probleme precum luxatii, entorse, tendinite, bursite, traumatisme osteoarticulare, artralgii cronice, contracturi, rupturi si intinderi musculare, etc. Terapia este foarte utila si extrem de populara pentru tratarea diverselor tipuri de leziuni sportive.

Fa o programare

Completeaza formularul si vei fi contactat/a in cel mai scurt timp de un reprezentant al clinicii.

Daca ai o urgenta sau preferi sa suni, te rugam sa utilizezi numarul de telefon: