Contact: 0764878787 Str. Calusei nr. 9, sector 2

Leziunile SLAP

Ce este labrumul umarului?

Labrumull umarului este o bucata de cartilaj moale in articulatia in forma de soclu din osul umarului. Acopera articulatia in forma de bila din partea superioara a osului bratului superior, conectand cele doua articulatii.

Labrumul glenoidal (SLAP –  Superior Labral Anterior to Posterior – „labrum superior, anterior la posterior”) are o mare importanta in stabilizarea uneia dintre articulatiile umarului.

Leziunile SLAP

Leziunile de labrum superior

Leziunile SLAP cresc tensiunea la nivelul ligamentului gleno-humeral inferior si determina aparitia instabilitatii umarului. Aceste leziuni se regasesc la nivelul anumitor umeri prezentand luxatii recidivante si asociate leziunilor de tip Bankart, sau de maniera izolata in umerii durerosi instabili participand la microinstabilitatile de umar cu precadere cand bicepsul este smuls odata cu ancora sa.

La atletii care desfasoara activitati sportive repetitive cu mana deasupra capului, mai ales la aruncatorii de greutati, de sulita sau la oina, baseball, haltere si golf se poate produce o suprasolicitare a acestui inel cartilaginos in portiunea superioara. In functie de trauma la care este supus labrumul, pot aparea variate leziuni care au fost clasificate in functie de gravitatea acestora.

Cauzele leziunilor SLAP

Leziunile traumatice si uzura cauzate de miscarea repetitiva a bratului superior pot provoca leziuni de tip SLAP. Unele cauze specifice ale leziunilor de labrum superior includ:

  • o cadere pe un brat intins
  • o lovitura directa la umar
  • o tragere brusca de brat

Simptome

  •  durerea la mobilizare, insotita uneori de senzatia de blocare a umarului; mai ales la miscarile de ridicare a unor obiecte deasupra capului
  • senzatia de  umar greu, fara forta
  • scaderea amplitudinii de miscare a umarului
  • durere interna la miscari de rotatie

Metode de tratament pentru leziunile SLAP

Tratamentul durerilor de umar ar trebui sa contribuie la ameliorarea sau disparitia durerii, iar umarul sa functioneze normal.
Amanarea tratamentului sau a vizitei la cabinetul de ortopedie, duce la agravarea afectiunilor si face ca recuperarea sa fie mai dificila.

Kinetoterapia

Fizioterapia pentru leziunile umarului este importanta pentru ameliorarea durerii si functiei pe termen scurt sau lung.

Leziunile la umar apar datorita faptului ca aceasta articulatie este cel mai des utilizata in viata de zi cu zi si in acelasi timp este si foarte usor de destabilizat.

Electroterapia

Electrostimularea nervoasa trascutanata (TENS) este o terapie neinvaziva, fara medicamente. Ea functioneaza prin impulsuri electrice usoare folosite pentru a bloca semnalele de durere din creier.

Electroterapia este o alternativa din ce in ce mai populara la medicamentele fara reteta medicala si la analgezice. Pentru o cofa a rotatorilor inflamata sau fracturata, TENS poate fi o abordare extrem de eficienta de tratament. Acelasi lucru este valabil si pentru bursita, cu precizarea ca pentru bursita varianta de electroterapie EMS – electrostimularea musculara – este si foarte benefica pentru stimularea circulatiei sanguine in zona. Diferenta dintre TENS si EMS este aceea ca in loc sa blocheze semnalele de durere, EMS stimuleaza musculatura, contribuind la intarirea acesteia si la stimularea fluxului sanguin.

EMS este o terapie excelenta pentru leziuni repetate provocate de stres, deoarece puterea suplimentara pe care o ofera poate proteja impotriva entorselor si luxatiilor noi.

Infiltratiile

O infiltratie consta in injectarea unui produs in articulatia umarului. Exista 2 tipuri de infiltratii: infiltrati cu solutii vasco-elastice, care confera mai multa fluiditate articulatiei, ca si cum ar fi fost infiltrat un ulei lubrifiant, iar pe de alta parte infiltratii cu produse anestezice si antiinflamatoare, care contribuie la reducerea durerii si a inflamatiei.

Indiferent de tipul de infiltratie, acestea nu rezolva in mod direct problema afectiunilor umarului, insa ele pot fi de un real ajutor in recuperare prin ameliorarea durerii.

Infiltratiile sunt recomandate in caz de leziuni majore: umar dureros la cea mai mica miscare, durere aproape permanenta.

Terapia TECAR

Utilizarea tehnologiei TECAR este de o importanta majora in terapiile de reabilitare, beneficiile sale majore fiind acelea ca reduce durerea, stimuleaza drenajul venos in sistemul limfatic, reduce semnificativ durerea musculara.

In general terapia TECAR este folosita pentru a trata probleme precum luxatii, entorse, tendinite, bursite, traumatisme osteoarticulare, artralgii cronice, contracturi, rupturi si intinderi musculare, etc. Terapia este foarte utila si extrem de populara pentru tratarea diverselor tipuri de leziuni sportive.

Fa o programare

Completeaza formularul si vei fi contactat/a in cel mai scurt timp de un reprezentant al clinicii.

Daca ai o urgenta sau preferi sa suni,
te rugam sa utilizezi numarul de telefon:

3 + 11 =

Recenziile pacientilor nostri