Articulatia pumnului (incheietura mainii) este formata din capatul distal al celor doua oase ale antebratului (radius si ulna) si cele opt oase carpiene, dispuse in doua randuri. Primul rand consta din scafoid, semilunar sau lunatum, triquetru sau piramidal si pisiform, iar al doilea rand include trapezul, trapezoidul, osul mare sau capitatul si osul cu carlig sau hamatum.
Aceste oase sunt unite de numeroase ligamente interosoase, dintre care unele – ligamentul scafolunat si ligamentul triunghiular – au un rol preponderent mecanic si sunt frecvent ranite in traumatisme ale incheieturii mainii.
Incheietura pumnului are de fapt trei articulatii distincte:
In timp ce primele doua permit miscarile de flexie si extensie ale incheieturii mainii si miscari de inclinare laterala, cea de-a treia permite miscarile de pronatie si supinatie ale mainii, adica rotatia axiala.
Durerile incheieturii pumnului, fie ele acute sau cronice, sunt relativ frecvente si pot afecta toate grupele de varsta. Originea durerii poate fi osoasa, articulara, periarticulara, neurologica, vasculara sau sa radieze de la umar sau de la cot.
De asemenea, multe dintre episoadele de durere acuta ale incheieturii pumnului provin din traumatisme diverse. Iata mai jos care sunt cele mai frecvente afectiuni ale articulatiei pumnului si tratamentele care te pot ajuta in astfel de situatii.
Sindromul de tunel carpian reprezinta o compresie dureroasa a nervului median atunci cand traverseaza tunelul carpian (incheietura mainii) la nivelul pumnului.
Tunelul carpian poarta acest nume pentru ca este vorba despre un pasaj ingust prin care nervii si tendoanele traverseaza pumnul pentru a ajunge in mana. Canalul este compus din tendoane, ligamente si oase adiacente. Nervul median este situat pe versantul palmar al pumnului si traverseaza canalul carpian. Acest nerv permite senzatii la nivelul degetului mare, al aratatorului, al mijlociului si pe varful degetului inelar.
Sindromul tunelului carpian este foarte frecvent in mod deosebit la femei cu varsta intre 30 si 50 de ani si poate afecta o mana sau pe ambele.
Cauze
Sindromul tunelului carpian este cauzat de compresia (ciupirea) nervului median. Compresia poate fi cauzata de umflarea tesutului din jurul canalului sau din interiorul acestuia, sau de formarea de travee de tesut fibros pe partea palmara a incheieturii mainii.
Femeile gravide si persoanele cu disfunctii tiroidiene, diabet zahar sau unele forme de amiloidoza sau artrita reumatoida au un risc crescut de a dezvolta sindromul tunelului carpian. Riscul este, de asemenea, mai mare la persoanele care efectueaza miscari repetate si fortate ale incheieturii mainii extinse ca parte a muncii lor, cum ar fi atunci cand folosesc o surubelnita.
Un alt factor potential (dar controversat) este utilizarea unei tastaturi de computer pozitionate necorespunzator. Expunerea prelungita la vibratii (de exemplu, utilizarea anumitor instrumente electrice) este, de asemenea, considerata una dintre cauzele sindromului tunelului carpian. Cu toate acestea, majoritatea cazurilor se dezvolta din motive necunoscute.
Simptome
Entorsa pumnului este rezultatul miscarii fortate a articulatiei carpiene. Cand scheletul rezista, nu vorbim despre o fractura, ci despre o intindere sau o ruptura a ligamentului. Daca vorbim despre o simpla intindere, o numim entorsa de gradul I, in timp ce ruperea ligamentelor constituie o entorsa de gradul II sau III.
Entorsa pumnului este deci o leziune traumatica a ligamentelor. Exemplul clasic de traumatism al pumnului este reflexul de a amortiza o cadere cu podul palmei, o actiune care expune riscului de hiper-extensie a articulatiei pumnului. Ligamentele sunt astfel supuse unei intinderi mai mari decat limita naturala.
In functie de gravitatea leziunii se poate ajunge de la o simpla entorsa de gradul I la o luxatie si chiar la o fractura a osului carpian.
Cauze
Entorsele articulatiei pumnului sunt foarte frecvente si invalidante. Aceste traumatisme apar adesea in urma caderilor, accidentelor sportive si a accidentelor de munca.
Simptome
Fracturile de metacarpiene sunt printre cele mai frecvente traumatisme ale membrului superior.
Fracturile mainii sunt frecvente nu doar in randul sportivilor, ci si al populatiei generale, insa cu o tendinta relativa observata la sportivii de contact, precum boxerii sau jucatorii de fotbal si la cei care isi exercita profesia cu ajutorul mainilor.
O fractura de metacarpian reprezinta o ruptura in randul unuia dintre cele cinci oase metacarpiene ale unei maini. Mecanismele acestor leziuni variaza de la forte de incarcare axiala la lovituri directe in partea dorsala a mainii.
Cauze
Fracturile de metacarpian apar in general secundar unei lovituri directe sau unei caderi pe o mana. Aceste fracturi au loc in general in timpul activitatilor sportive, mai ales la sporturile de contact.
In randul pacientilor mai tineri, leziunile sportive sunt in mod frecvent cauza fracturilor de metacarpiene.
Leziunile legate de munca sunt adesea cauza fracturilor de metacarpiene la pacientii cu varsta medie.
La varstnici, caderile sunt in general cauza fracturilor de metacarpiene.
Fracturile de metacarpian 5 apar adesea secundar lovirii unui zid sau altui obiect solid, de unde si numele de fractura boxerului.
Simptome
O fractura reprezinta pierderea continuitatii unui os, mergand de la fisura fara deplasare pana la fractura cominutiva. Importanta deplasarii vizualizate la radiografie, caracterul uni- sau poli-fragmentar si existenta unei afectari a articulatiei si o penetrare cutanata reprezinta elementele care vor conditiona tratamentul, mergand de la o simpla imobilizare, pana la interventia chirurgicala.
Entorsa este o leziune traumatica ce urmeaza unei intinderi bruste a ligamentelor. Fie ca este vorba despre o entorsa de gradul I sau despre una grava care presupune dezinsertia ligamentelor si uneori asocierea cu o rupere de os, ea se caracterizeaza printr-o mobilitate excesiva si o flexibilitate prea mare a articulatiei.
Luxatia este o pierdere de contact totala si permanenta intre doua suprafete articulare. Ea trebuie sa fie considerata o urgenta, astfel incat sa fie limitate riscurile vasculo-nervoase induse de deplasare.
Simptome
Luni – Vineri:
8:00 – 20:00
Sambata:
9:00 – 13:00
Duminica:
Inchis