Tendinita tricepsului

Ce este tendinita tricepsului?

Tendinita tricepsului este cel mai rar tip de tendinita a  cotului, fiind vorba despre o afectiune in care exista o inflamatie a tendonului tricepsului care provoaca durere in partea din spate a cotului.

Muschiul din spatele bratului – triceps brahii – trece prin spatele articulatiei umarului si se termina in partea din spate a antebratului, dupa ce traverseaza suprafata posterioara a cotului.

In timpul contractiei acestui muschi, tensiunea trece prin tendonul sau. Cand aceasta tendinta creste sau se repeta de multe ori, tendonul este afectat, iar leziunea este urmata de degenerare si inflamatie.

Termenul de tendinita se  refera la inflamatia acuta a tendonului (inflamatia tendonului triceps). Acest lucru se va intampla in primele cateva zile dupa accidentare. Cu toate acestea, este mai probabil ca leziunile pe termen lung sa fi trecut de stadiul de „inflamatie”, iar termenul de tendinopatie este probabil mai precis, deoarece aceasta descrie degenerarea tendonului mai degraba decât prezenta inflamatiei acute.

Cauzele tendinitei
tricepsului

Tendinita tricepsului este cea  mai putin frecventa leziune in zona cotului si este provocata in mod deosebit de sindromul de suprautilizare. Ea poate aparea la pacienti de toate varstele, dar afecteaza in cea mai mare parte barbatii, cu atat mai mult pe cei care ridica in mod obisnuit greutati, sportivii care fac miscari de aruncare, din pricina constantei mecanismului de extensie a cotului. Se observa si in sporturile care necesita o contractie rapida a tricepsului, cum ar fi ciclismul off-road, motociclismul si sariturile. Persoanele cu rezistenta sau flexibilitate reduse si care ridica obiecte grele au o predispozitie mai mare la tendinita tricepsului.

Simptome

  • sensibilitate si durere pe  lungimea tendonului;
  • sensibilitate si durere localizata in insertia in olecran;
  • durere agravata la extinderea fortata impotriva rezistentei;
  • durere si/sau slabiciune la activitati care necesita extensia cotului;
  • uneori umflaturi in jurul cotului.

Metode de tratament pentru tendinita tricepsului

Tratamentul durerilor de cot ar trebui sa contribuie la  ameliorarea sau disparitia durerii, iar cotul sa functioneze normal.
Amanarea tratamentului sau a vizitei la cabinetul de ortopedie, duce la agravarea afectiunilor si face ca recuperarea sa fie mai dificila.

Fizioterapia pentru leziunile umarului este importanta pentru ameliorarea durerii si functiei pe termen scurt sau lung. 

Leziunile la umar apar datorita faptului ca aceasta articulatie este cel mai des utilizata in viata de zi cu zi si in acelasi timp este si foarte usor de destabilizat.

Electrostimularea nervoasa trascutanata (TENS) este o terapie neinvaziva, fara medicamente. Ea  functioneaza prin impulsuri electrice usoare folosite pentru a bloca semnalele de durere din creier.

Electroterapia este o alternativa din ce in ce mai populara la medicamentele fara reteta medicala si la analgezice. Pentru o cofa a rotatorilor inflamata sau fracturata, TENS poate fi o abordare extrem de eficienta de tratament. Acelasi lucru este valabil si pentru bursita, cu precizarea ca pentru bursita varianta de electroterapie EMS – electrostimularea musculara – este si foarte benefica pentru stimularea circulatiei sanguine in zona. Diferenta dintre TENS si EMS este aceea ca in loc sa blocheze semnalele de durere, EMS stimuleaza musculatura, contribuind la intarirea acesteia si la stimularea fluxului sanguin.

EMS este o terapie excelenta pentru leziuni repetate provocate de stres, deoarece puterea suplimentara pe care o ofera poate proteja impotriva entorselor si luxatiilor noi.

O infiltratie consta in  injectarea unui produs in articulatia umarului. Exista 2 tipuri de infiltratii: infiltrati cu solutii vasco-elastice, care confera mai multa fluiditate articulatiei, ca si cum ar fi fost infiltrat un ulei lubrifiant, iar pe de alta parte infiltratii cu produse anestezice si antiinflamatoare, care contribuie la reducerea durerii si a inflamatiei.

Indiferent de tipul de infiltratie, acestea nu rezolva in mod direct problema afectiunilor umarului, insa ele pot fi de un real ajutor in recuperare prin ameliorarea durerii.

Infiltratiile sunt recomandate in caz de leziuni majore: umar dureros la cea mai mica miscare, durere aproape permanenta.

Utilizarea tehnologiei TECAR este de o importanta majora in terapiile de reabilitare, beneficiile sale majore fiind acelea ca reduce durerea, stimuleaza drenajul venos in sistemul limfatic, reduce semnificativ durerea musculara.

In general terapia TECAR este folosita pentru a trata probleme precum luxatii, entorse, tendinite, bursite, traumatisme osteoarticulare, artralgii cronice, contracturi, rupturi si intinderi musculare, etc. Terapia este foarte utila si extrem de populara pentru tratarea diverselor tipuri de leziuni sportive.

Fa o programare

Completeaza formularul si vei fi contactat/a in cel mai scurt timp de un reprezentant al clinicii.

Daca ai o urgenta sau preferi sa suni, te rugam sa utilizezi numarul de telefon: