Kinetoterapia este știința medicală ce utilizează exercițiul fizic în scop terapeutic.
Este o disciplina non-invaziva care te ajuta sa-ti dezvolti, sa-ti mentii si sa-ti refaci mobilitatea corporala maxima si functionarea fizica. Acest tip de terapie te poate ajuta sa te recuperezi dupa o accidentare, sa scapi de o durere persistenta sau deranjanta, sa previi accidentari viitoare sau sa faci fata unei boli cronice. Kinetoterapia poate fi efectuata in orice moment sau etapa a vietii, scopul sau suprem fiind imbunatatirea sanatatii si calitatii vietii.
Precedura / tratament | Preț |
Kinetoterapie individuală 1 ședință | 300 lei |
Kinetoterapie individuală abonament 10 ședințe | 2700 lei |
Kinetoterapie de grup 1 ședință | 120 lei |
Kinetoterapie de grup Abonament 10 | 1100 lei |
Kinetoterapie de grup Abonament 20 ședințe | 2000 lei |
Un kinetoterapeut are grija de pacient, in toate etapele procesului de vindecare, pornind de la diagnosticul initial si trecand apoi prin etapele de refacere si cele preventive ale recuperarii. Kinetoterapia poate fi o optiune de sine statatoare, sau poate sustine alte tratamente aplicate pacientilor.
Unii pacienti ajung la kinetoterapeut ca urmare a recomandarii medicului, in timp ce altii cauta singuri o clinica de kinetoterapie care sa ii ajute.
Indiferent de calea pe care ajungi la kinetoterapeut, exista cateva lucruri la care te poti astepta atunci cand apelezi la kinetoterapie:
Kinetoterapia poate trata o varietate ampla de probleme medicale, iar kinetoterapeutii sunt intotdeauna specializati pe segmente anume. Unele dintre afectiunile in care kinetoterapia poate fi de un real folos sunt:
La fel ca in cazul oricarei discipline medicale, exista o varietate de terapii care pot fi aplicate unei game variate de afectiuni.
Kinetoterapia ortopedica – trateaza leziunile musculoscheletale, inclusiv muschii, oasele, ligamentele, fasciile si tendoanele. Este adecvata pentru afectiuni medicale precum fracturi, entorse, tendinite, bursite, probleme medicale cronice si reabilitarea sau recuperarea dupa interventii chirurgicale ortopedice. Pacientii pot avea parte de tratament cu mobilizarea articulara, terapie manuala, antrenament de forta, antrenament de mobilitate si alte modalitati de tratament.
Kinetoterapia geriatrica – poate fi utila pacientilor in varsta care dezvolta probleme medicale ce le afecteaza mobilitatea si functionarea fizica, inclusiv artrita, osteoporoza, Alzheimer, inlocuire de sold si articulatie, tulburari de echilibru si incontinenta. Acest tip de interventie are ca obiectiv refacerea mobilitatii, reducerea durerii si imbunatatirea formei fizice.
Kinetoterapia neurologica – poate ajuta pacientii cu tulburari si afectiuni neurologice, precum Alzheimer, leziuni cerebrale, paralizie cerebrala, scleroza multipla, Parkinson, leziuni ale maduvei spinarii si accidente vascular cerebrale. Tratamentul poate avea ca obiectiv imbunatatirea receptivitatii membrelor, tratarea paraliziei si refacerea fortei musculare prin reducerea atrofiei musculare.
Reabilitarea cardio-vasculara si pulmonara – poate fi utila persoanelor afectate de unele probleme cardio-pulmonare si chirurgicale. Tratamentul poate creste rezistenta fizica si vitalitatea.
Kinetoterapia pediatrica – are ca scop diagnosticarea, tratarea si gestionarea afectiunilor care afecteaza nou nascutii, copiii si adolescentii, inclusiv intarzieri in dezvoltare, paralizie cerebrala, spina bifida, torticollis si alte afectiuni ale sistemului musculoscheletal.
Terapia prin ingrijirea ranii – poate garanta ca o rana in vindecare primeste cantitatea adecvata de oxigen si sange prin imbunatatirea circulatiei. Kinetoterapia poate include folosirea terapiilor manuale, stimularea electrica, terapia prin compresie si ingrijirea ranii.
Terapia vestibulara – are ca scop tratarea problemelor de echilibru ce pot aparea in urma afectiunilor urechii interne. Kinetoterapia vestibulara implica un numar de exercitii si tehnici manuale care ii pot ajuta pe pacienti sa isi recastige echilibrul normal si coordonarea.
Terapia decongestiva – poate contribui la drenarea fluidului acumulat in cazul pacientilor cu limfedem si alte afectiuni ce implica acumularea de fluid.
Recuperarea planseului pelvian – poate contribui la tratarea incontinentei urinare sau fecale, urgentei urinare si durerii pelviene la barbati si femei, ca rezultat al leziunilor sau interventiilor chirurgicale, sau cauzate de anumite afectiuni.
Dincolo de manevrele fizice, kinetoterapia poate implica:
Kinetoterapeutul este cel care va recomanda intotdeauna cel mai adecvat tratament.
Kinetoterapia nu este prima optiune de tratament pentru toata lumea. Adesea, personele care au suferit accidentari si cei care au parte de durere cronica sau de mobilitate limitata prefera chirurgia in locul terapiei fizice, crezand ca o interventie chirurgicala este un mod mai rapid si mai eficient de a trata problema. Cu toate acestea, majoritatea medicilor primari trimit pacientii la kinetoterapeut ca prim pas de actiune, pentru ca aceasta este abordarea cea mai putin invaziva.
Insa nu acesta este singurul sau beneficiu. Exista mult mai multe motive pentru care ar trebui sa alegi kinetoterapia. Iata mai jos beneficiile kinetoterapiei.
Desi in unele cazuri operatia este inevitabila, kinetoterapia te poate ajuta uneori sa scapi de interventii chirurgicale ce nu plac nimanui. Eliminand durerea, contribuind la vindecare si imbunatatind sanatatea fizica, kinetoterapia te poate ajuta sa iti vindeci tesuturile afectate si sa facilitezi mobilitatea pe cont propriu, evitand astfel necesitatea de a ajunge “la cutit”. Iar in cazul in care ai trecut deja printr-o interventie chirurgicala, kinetoterapia te poate face sa iti recapeti forma fizica si sa te recuperezi mai rapid.
Unul dintre aspectele importante ale kinetoterapiei implica evaluarea zonelor slabite din organism si formularea unui plan de kinetoterapie care sa contribuie la intarirea acestor puncte vulnerabile. Prin recunoasterea zonelor afectate de slabiciune musculara sau scheletala, un terapeut fizic poate evalua cat de probabil este sa ai parte de accidentari si poate crea un regim de exercitii care sa intareasca grupele musculare si articulatiile slabe, prevenind astfel problemele in viitor.
Unul dintre avantajele cele mai putin evidente ale kinetoterapiei este acela ca te ajuta sa faci fata si sa gestionezi multe probleme de sanatate asociate cu inaintarea in varsta, printre care si durerile de articulatii, artrita si osteoporoza.
Kinetoterapia este o abordare mai sigura si mai conservatoare pentru pacientii mai in varsta, oferind o alternativa mai putin traumatizanta decat o interventie chirurgicala pentru inlocuirea articulatiei. Beneficiile kinetoterapiei s-au dovedit, de asemenea, a fi eficiente pentru pacientii care sufera de probleme cardiace, pentru ca imbunatateste functionarea sistemului cardiovascular.
Se intampla adesea ca persoanele care sufera accidente vasculare sa isi piarda partial mobilitatea. Kinetoterapia te poate ajuta sa intaresti acele parti ale corpului pentru a reusi sa iti imbunatatesti postura si echilibrul. De asemenea, kinetoterapia sustine si capacitatea pacientilor de a fi mai independenti, cel putin in jurul casei, reducand astfel din povara activitatilor din viata de zi cu zi.
Foarte adesea inaintarea in varsta vine la pachet si cu artrita sau osteoporoza. Kinetoterapia te poate ajuta sa ameliorezi durerea si sa te recuperezi dupa o inlocuire de genunchi, de sold sau de articulatie. Un alt beneficiu al kinetoterapiei este acela ca poate contribui la gestionarea artritei si osteoporozei.
Kinetoterapeutii sunt capabili sa identifice, sa diagnosticheze si sa trateze problemele de mobilitate. Fiecare plan de tratament este personalizat pe problemele fiecarei persoane si pe obiectivele pe care aceasta si le propune. Beneficiile kinetoterapiei te pot ajuta sa traiesti fara durere si sa iti imbunatatesti calitatea vietii.
Nu este ceva neobisnuit ca dupa o interventie chirurgicala sa ai parte de dureri pe termen lung care trebuie ameliorate. Pentru a reduce riscul dependentei de calmante (in primul rand opioide), kinetoterapia este o alternativa sigura pentru ameliorarea durerilor post-chirurgicale. Specialistii in medicina recomanda si ei kinetoterapia in locul analgezicelor in general si a opioidelor in special.
Ca parte a procesului de recuperare din cadrul reabilitarii cardiace si pulmonare dupa un atac de cord, kinetoterapia este utilizata adesea ca ajutor pentru a te asigura ca poti duce la bun sfarsit activitatile de zi cu zi. In general aceasta face parte din procesul general de recuperare, iar daca nu ti se recomanda, e bine sa mergi singur la un kinetoterapeut.
Kinetoterapeutul iti poate crea un plan inidividual de gestionare a diabetului si a afectiunilor vasculare. Kinetoterapia te poate ajuta sa gestionezi nivelul de zahar din sange prin miscare. Iar miscarea in acest caz consta intr-un mix adecvat de exercitii aerobice si exercitii de intarire a fortei.
Procesului de vindecare prin kinetoterapie te poate ajuta adesea sa iti recuperezi capacitatile pierdute, insa rezultatele nu sunt rapide, uneori fiind vorba chiar de cativa ani de kinetoterapie sub supravegherea unui expert. In plus, kinetoterapia este excelenta pentru ca te ajuta nu numai sa iti recapeti capacitatile initiale, ci si sa iti imbunatatesti forma fizica generala si sanatatea.
Kinetoterapia poate fi benefica sportivilor, atat daca au suferit o accidentare, cat si daca prefera sa abordeze proactiv anumite probleme prin intermediul kinetoterapiei.
Principalele beneficii ale kinetoterapiei pentru sportivi tin de o rezistenta imbunatatita, care le poate oferi acestora un mic atu – un aspect important mai ales pentru atletii de performanta care isi doresc intotdeauna un avantaj. Un alt motiv pentru care sportivii pot beneficia de kinetoterapie este acela ca imbunatateste circulatia si intareste musculatura si, in plus, te face mai flexibil, ceea ce te poate ajuta sa iti imbunatatesti performantele.
Unele dintre cele mai cunoscute beneficii ale kinetoterapiei dupa o interventie chirurgicala sunt: restaurarea functiilor, construirea fortei musculare, ameliorarea durerii si reducerea inflamatiei in zonele sensibile, facilitarea activitatilor de zi cu zi, normalizarea circulatiei si evitarea formarii cheagurilor de sange.
Exista cateva categorii de persoane care au nevoie cu precadere de kinetoterapie: sportivii, copiii cu probleme de dezvoltare, probleme pediatrice, de mobilitate sau legate de accidentari, persoanele varstnice (cu atrofie musculara avansata sau probleme in urma carora organismul nu se recupereaza atat de repede), persoane cu boli cronice (cancer, boli de inima, diabet, boli pulmonare, cancer pulmonar, etc), persoane cu probleme de echilibru (vertigo), persoane care au avut un accident vascular cerebral si cele care opteaza sa nu faca interventii chirurgicale.
Pregatirea pentru kinetoterapie
Atunci cand te pregatesti pentru kinetoterapie exista cateva lucruri pe care le poti face pentru a te asigura ca ai parte de o experienta pozitiva. In primul rand pune intrebari inainte de alege un kinetoterapeut si alege-l pe cel care poate trata problema specifica pe care o ai. Intreaba tot ce trebuie sa stii despre asigurarea medicala, despre programari si anularea programarilor, despre durata procedurilor si despre perioada de timp in care va trebui sa faci kinetoterapie.
Afla ce tip de echipament sau haine ar trebui sa porti la kinetoterapie.
Iar mai presus de orice, nu uita ca kinetoterapeutul tau este cel alaturi de care vei lucra pentru a atinge anumite obiective clare, asa ca fii pregatit sa ii spui acestuia tot ce speri sa obtii prin intermediul kinetoterapiei. Daca nu intelegi un tratament anume pe care il vei face sau pe care il faci, nu te jena sa pui intrebari.
Da, kinetoterapia functioneaza! De cele mai multe ori motivul pentru care oamenii spun ca nu functioneaza este ca li s-a prescris un program ineficient. De pilda, exista trei discipline diferite ale kinetoterapiei – terapie prin miscare, terapie manuala, ingrijirea ranii si ingrijirea ambulatorie) si este treaba kinetoterapeutului sa asculte nevoile specifice ale fiecarui pacient si sa-i sugereze tratamentul adecvat.
Pentru ca kinetoterapia nu este pur si simplu un curs alternativ de tratament; ea ofera diferite beneficii pentru persoane din toate segmentele, de la atleti si pasionati de sport pana la persoane care sufera de o serie intreaga de probleme de sanatate.
Cum poti sti daca ai nevoie de serviciile unui kinetoterapeut? Daca ai o leziune sau o afectiune care duce la durere, handicap fizic sau limitarea miscarii normale/pierderea functiilor, un kinetoterapeut iti poate fi de ajutor. Indiferent de varsta, o evaluare a unui kinetoterapeut te poate ajuta sa ai parte de tratament si de o strategie utila pentru a-ti imbunatati calitatea vietii.
Luni – Vineri:
8:00 – 20:00
Sambata:
9:00 – 13:00
Duminica:
Inchis