Durerea de genunchi – diagnostic si tratament

Ce este durerea de genunchi?

Durerea de genunchi este cea mai frecventa afectiune  musculo-scheletala cu care oamenii se prezinta astazi la medic. Dat fiind gradul ridicat de activitate al societatii de astazi, si numarul problemelor la genunchi creste. Durerea de genunchi apare dintr-o varietate de cauze si are o serie intreaga de tratamente specifice.
Fie ca vorbim despre artroza, artrita inflamatorie, traumatisme, problemele genuchiului sunt foarte numeroase. Singurul lor punct comun este ca toate favorizeaza aparitia acelorasi simptome: durere, rigiditate si, in timp, incapacitate functionala.

Principala functie a articulatiei genunchiului este aceea de a indoi, indrepta si de a suporta greutatea corpului, alaturi de glezne si solduri. Pentru a  executa toate aceste actiuni si pentru a sprijini intregul corp, genunchiul se bazeaza pe o serie de structuri, inclusiv oasele, ligamentele, tendoanele si cartilajul. Astfel, sanatatea si buna functionare a tuturor acestor structuri este deosebit de importanta pentru sanatatea genunchiului.

Care sunt afectiunile genunchiului?

Durerea de genunchi poarta numele de gonalgie si este de doua tipuri: 

  • durere mecanica atunci cand este amplificata de miscari, mers, urcarea sau coborarea scarilor, ingenunchere sau stat in picioare
  • durere inflamatorie atunci cand te trezeste din somn la 3 dimineata.
 

De asemenea, durerea de genunchi poate fi imediata (acuta), sau pe termen lung (cronica). Durerile acute de genunchi pot fi cauzate de o leziune acuta sau de o infectie. Durerea cronica de genunchi este cauzata de leziuni sau de inflamatii (artrita, de pilda), dar poate fi cauzata si de o infectie.

Nervii care confera senzatiile la nivelul genunchiului vin din zona lombara si trimit senzatii si in zona soldurilor, picioarelor si gleznelor. Durerea dintr-o leziune mai profunda poate trece prin nerv fiind resimtita la suprafata. Durerea de genunchi poate, de aceea, sa apara fie din genunchi in sine sau sa fie reflectata din afectiuni ale soldului, gleznei sau zonei lombare. Toate cele despre care vom vorbi mai jos provin din articulatia genunchiului in sine.

Gonartroza sau artroza genunchiului este  afectiunea cea mai frecventa a genunchiului. Durerile genunchiului cand urci sau cobori scarile sunt simptomele cel mai des intalnite.
O rigiditate articulara moderata poate fi constatata.
Afectiunea poate fi observata cel mai adesea la femeile cu varste intre 50 si 60 de ani, obeze, la persoane cu varice la nivelul membrelor inferioare.
Printre simptomele cele mai frecvente se numara o jena la coborarea scarilor sau pantelor, o problema la ridicarea de pe un scaun, in pozitia sezand, un schiopatat si epuizare articulara.

O leziune a ligamentului incrucisat anterior este o leziune sportiva obisnuita, cauzata in general de o oprire dura sau de o rasucire violenta a genunchiului. Ligamentul incrucisat posterior este mai puternic decat cel anterior si se intampla sa apara leziuni ale acestuia mult mai rar. O leziune serioasa a ligamentului incrucisat posterior poate aparea la o lovitura grava, precum o lovitura a genunchiului in bordul masinii intr-un accident auto.

Simptome
Atunci cand se produce ruptura, aceasta poate fi insotita si de un zgomot. Vei observa, de asemenea, ca genunchiul devine instabil si vei simti o durere foarte de mare. Aceasta senzatie este imediat urmata de umflarea genunchiului in maxim doua ore.

O fractura a genunchiului este un tip de leziune ce implica patella (osul care formeaza partea din fata a genunchiului, cunoscut si sub numele de rotula). Poate fi vorba despre o fisura mica si partiala in os sau o ruptura completa din partea de sus a rotulei pana in partea inferioara.
Fracturile genunchiului sunt de obicei cauzate de o leziune specifica, brusca, precum o cadere sau o coliziune in viteza mare.

Simptome specficice fracturii de genunchi:

  • dureri imediate; 
  • umflare si invinetire imediate;
  • probleme la indoirea genunchiului sau la punerea greutatii pe piciorul afectat;
  • crepitatii;
  • spasme musculare;
  • uneori osul rupt este vizibil prin piele.

Atat tendoanele cvadriceps cat si cele rotuliene se pot  rupe partial sau complet. O ruptura a tendonului cvadriceps apare de obicei la sportivi de peste 40 de ani, in timp ce ruptura tendonului rotulian apare de obicei la persoane mai tinere care au avut anterior tendinita sau injectii cu steroizi la genunchi.

Simptome specifice:

  • durere (mai ales atunci cand se incearca lovirea sau intinderea genunchiului);
  • imposibilitatea extinderii genunchiului la rupturi complete;
  • rotula deplasata fie in sus (la ruptura tendonului rotulian), fie in jos (la ruptura tendonului cvadriceps).

Leziunile meniscului sunt de obicei leziuni traumatice, dar pot aparea si ca urmare a utilizarii excesive. In  general au loc prin ruperea unei bucati de menisc, ce va pluti apoi in articulatia genunchiului.

Simptome specifice:

  • leziunile de menisc pot determina blocarea genunchiului intr-o anumita pozitie; emiterea unui clic sau macinarea articulatiei pe parcursul razei de miscare;
  • leziunile de menisc pot determina, de asemenea, cedarea genunchiului;
  • alaturi de aceste simptome apare, de asemenea, si umflarea, desi ea va fi mai usoara decat in cazul unei leziuni de ligament incrucisat anterior.

Aceste leziuni sunt comune in sporturile de contact dar si in cele non-contact care necesita sarituri. Ele pot lasa impresia ca o persoana isi schimba brusc directia in timpul alergarii. Rupturile de menisc sunt mai riscante pentru sportivi cu varste mai inaintate, pentru ca meniscul se slabeste in timp.

Simptome specifice:

  • durere de genunchi;
  • umflare;
  • senzatie de rupere in timpul leziunii;
  • dificultate la indoirea si intinderea piciorului;
  • tendinta genunchiului de a ramane blocat.

Dislocarea genunchiului este o urgenta medicala si  este cauzata de o lovitura deosebit de puternica la genunchi. Partea inferioara a piciorului devine complet deplasata fata de cea superioara, iar aceasta deplasare intinde si cel mai adesea rupe nu numai ligamentele genunchiului, ci si arterele si nervii. Leziunile arteriale netratate lasa partea inferioara a piciorului nevascularizata, iar daca circulatia nu este restabilita, e posibil sa se ajunga chiar la amputare. Leziunile nervilor, in schimb, pot lasa partea de jos a piciorului in viata, dar fara functie motorie sau senzoriala.

Simptome specifice:

  • durere extrema;
  • deformare evidenta a genunchiului.

O leziune frecventa, cauzata de o trauma directa sau de indreptarea fortata a  piciorului. Dislocarea genunchiului este mai frecventa la femei si la persoanele obeze, precum si la cele cu rotulele mai proeminente.

Simptome specifice:

  • rotula deplasata;
  • dificultati la flexarea sau la intinderea genunchiului.

Cartilajul articular este  structura care acopera capetele oaselor dintr-o articulatie. El ofera o suprafata neteda, flexibila, ce permite miscarea fara frecare si nedureroasa in interiorul articulatiei.
Ca urmare a unui traumatism, cartilajul poate fi afectat, creand o subtiere, fisuri sau chiar pierderea completa a grosimii cartilajului.

Simptome specifice:

  • disconfort, durere;
  • inflamatie, crepitatii;
  • reducerea mobilitatii.
  • Aceste simptome sunt de cele mai multe ori in stransa legatura cu gradul de activitate.

Durerea de genunchi – metode de tratament

Tratamentul durerii de genunchi ar trebui sa contribuie la  ameliorarea sau disparitia durerii, iar genunchiul sa functioneze normal.
Amanarea tratamentului sau a vizitei la cabinetul de ortopedie, duce la agravarea afectiunilor si face ca recuperarea sa fie mai dificila.

Leziunile si durerile  genunchilor sunt foarte raspandite si pot aparea la orice varsta, fie ca urmare a unei activitati sportive, fie in urma unui accident cotidian banal. Kinetoterapia este un mod excelent de a pregati articulatia inaintea unei interventii chirurgicale si de a o reabilita dupa o operatie. Un tratament kinetoterapeutic eficient te poate ajuta chiar sa eviti o interventie chirurgicala.

Dupa stabilirea unui diagnostic clar, un specialist in kinetoterapie pentru genunchi iti va propune un program de reabilitare personalizat. Tratamentul poate include exercitii de intarire, masaj, mobilizarea articulatiilor sau utilizarea benzilor kinesiologice.

Electroterapia este o optiune de tratament pentru ameliorarea durerii gonartrozei si in general a osteoartritelor. Un tratament non-medicamentos, electroterapia are o actiune foarte eficienta de ameliorare a durerii. Prin intermediul electrozilor asezati pe zona dureroasa, se aplica pe piele curenti electrici cu o intensitate mica, de regula comparabila cu cea a existenta in mod natural in corp.

Este o metoda naturala, non-invaziva, recunoscuta ca fiind eficienta si recomandata de medici pentru dureri asociate cu osteoartrita.

Terapia Tecar este un proces deosebit de inovator de regenerare a articulatiilor si a muschilor. Principiul de baza este acela de a permite stimularea mecanismelor naturale de autoreparare ale corpului uman pentru a promova reabilitarea rapida a functiilor musculare si articulare. Terapia Tecar este deosebit de utila in tratarea durerilor de genunchi, operat sau neoperat.

Crioterapia sau „terapie cu frig“ reprezinta aplicarea unui excitant termic rece pe regiunea patologica. Este o modalitate excelenta de a reduce rapid durerea asociata cu traumele la nivelul tendoanelor, ligamentelor, muschilor si articulatiilor. De asemenea, ea face posibila facilitarea reabilitarii si recuperarea mai rapida a mobilitatii.

Utilizat in scopuri medicale sau cosmetice, drenajul limfatic manual este un masaj care are ca scop stimularea circulatiei limfei. Drenajul limfatic manual este o tehnica de masaj delicat, conceputa pentru a stimula circulatia limfatica si a detoxifia organismul, consolidand in acelasi timp sistemul imunitar. Se efectueaza cu degetele si palmele pe tot corpul sau pe zona afectata genunchii in cazul nostru urmarind directia circulatiei limfatice si variind presiunea.
Fie ca simptomele sunt cauzate de osteoatrita sau de o alta afectiune a articulatiei genunchiului, exista dovezi in sprijinul tratamentului prin masaj. Daca kinetoterapia sau medicamentele anti-inflamatoare si cele care reduc durerea pot fi prescrise mai frecvent, masajul poate fi o optiune suplimentara, dar cu un impact pozitiv asupra functionarii normale. Masajul stimuleaza circulatia sanguina la nivelul articulatiei genunchiului, reduce umflarea, ca si durerea si rigiditatea generala. Masajul poate contribui, de asemenea, la imbunatatirea tonusului si la cresterea flexibilitatii generale a muschilor ce ofera sprijin si stabilitate genunchiului afectat.
Benzile kinesiologice reprezinta o abordare rapida si eficienta pentru furnizarea de sprijin pentru zona genunchiului, putand contribui la reducerea inflamatiei si ameliorarea durerii. Benzile se aplica in jurul marginilor genunchiului sau direct peste articulatiile, tendoanele sau muschii afectati. O banda are o intindere unidirectionala si proprietati elastice, similare cu pielea umana, care ii permit purtarea confortabila timp de cateva zile. Ea are capacitatea de a oferi sprijin pentru genunchi fara a limita mobilitatea. Cand se aplica corect, intinderea elastica unidirectionala si reculul benzii ofera un beneficiu terapeutic rezidual pentru zona genunchiului. Efectele sunt adesea resimtite imediat, multe persoane continuand activitati limitate inainte.

Infiltratiile sunt o tehnica ce injecteaza lichid intr-un  tesut sau intr-o articulatie, avand ca obiectiv aducerea medicamentului in contact direct cu zona care necesita tratament. Infiltratiile pentru genunchi se fac in articulatie, cu ajutorul unui ac fin si al unei seringi care contine produsul care trebuie injectat. In general pentru genunchi se injecteaza un corticosteroid, uneori acid hialuronic.

Infiltratiile sunt adesea eficiente in ameliorarea articulatiei umflate a genunchiului, reducand edemul si sporind mobilitatea.

Fa o programare

Completeaza formularul si vei fi contactat/a in cel mai scurt timp de un reprezentant al clinicii.

Daca ai o urgenta sau preferi sa suni, te rugam sa utilizezi numarul de telefon: