Fractura de metacarpian

Ce este fractura de metacarpian?

O fractura de metacarpian  reprezinta o ruptura in randul unuia dintre cele cinci oase metacarpiene ale unei maini. Mecanismele acestor leziuni variaza de la forte de incarcare axiala la lovituri directe in partea dorsala a mainii.

Fracturile de metacarpiene sunt printre cele mai frecvente traumatisme ale membrului superior.

Fracturile mainii sunt frecvente nu doar in randul sportivilor, ci si al populatiei generale, insa cu o tendinta relativa observata la sportivii de contact, precum boxerii sau jucatorii de fotbal si la cei care isi exercita profesia cu ajutorul mainilor.

Fractura de metacarpian –
clasificare

Clasificarea fracturilor de  metacarpian se face in functie de locatia fracturii:

  • fractura de cap,
  • fractura de col (cea mai comuna);
  • diafiza (fracturi transpuse sau spirale);
  • fractura de baza metacarpiana.

Cauzele fracturii de metacarpian

Fracturile de metacarpian apar in general secundar unei  lovituri directe sau unei caderi pe o mana. Aceste fracturi au loc in general in timpul activitatilor sportive, mai ales la sporturile de contact.
In randul pacientilor mai tineri, leziunile sportive sunt in mod frecvent cauza fracturilor de metacarpiene.
Leziunile legate de munca sunt adesea cauza fracturilor de metacarpiene la pacientii cu varsta medie.
La varstnici, caderile sunt in general cauza fracturilor de metacarpiene.
Fracturile de metacarpian 5 apar adesea secundar lovirii unui zid sau altui obiect solid, de unde si numele de fractura boxerului.

Simptome

  • durere; 
  • echimoza (vanataie);
  • raza limitata de miscare;
  • deformare – poate fi observata asimetria articulatiilor, uneori articulatia parand chiar ca lipseste;
  • uneori nealinierea degetelor;
  • intr-o fractura de baza metacarpiana, miscarea incheieturii mainii sau compresia longitudinala agraveaza durerea.

Fractura de metacarpian – metode de tratament

Tratamentul durerilor articulatiei pumnului ar trebui sa contribuie la ameliorarea sau disparitia durerii, iar articulatia sa functioneze normal. 
Amanarea tratamentului sau a vizitei la cabinetul de ortopedie, duce la agravarea afectiunilor si face ca recuperarea sa fie mai dificila.

Kinetoterapia este foarte utila in abordarea traumatismelor articulatiei pumnului, avand ca obiectiv final recapatarea puterii depline a articulatiei pumnului si a gamei de miscari. In acest scop se pot folosi o serie de tehnici necesare pentru reabilitarea miscarii mainii, incheieturii mainii si a degetelor.

Electroterapia reprezinta folosirea energiei electrice in scopuri terapeutice, avand ca obiectiv tratarea durerii, stimularea sau intarirea unui muschi. Desi nu atat de populara pe cat ar trebui sa fie, aceasta practica este totusi usor de accesat si de utilizat, mai ales pentru traumatisme ale articulatiei pumnului care nu necesita interventie de urgenta sau chirurgicala.

Traumatismele si afectiunile articulatiei  pumnului sunt printre cele mai frecvente in practica medicala, iar infiltratiile cu cortizon sunt una dintre solutiile cele mai recomandate pacientilor care se confrunta cu aceste probleme. Infiltratiile pentru articulatia pumnului, mai ales cele pentru sindromul de tunel carpian, pot fi insotite si de injectarea anterioara a unui anestezic local pentru a reduce efectele secundare, precum durerea din zona infiltratiilor.

Terapia cu frig este si ea recomandata in cazul  principalelor traumatisme ale articulatiei pumnului, pentru ca temperatura scazuta are o actiune analgezica si anestezica imediata. Pentru a atenua durerea din traumatismele grave ale articulatiei pumnului se recomanda plasarea pe incheietura mainii sau pe metacarpiene a unui pachet cu gel sau a unei pungi cu gheata.

Fa o programare

Completeaza formularul si vei fi contactat/a in cel mai scurt timp de un reprezentant al clinicii.

Daca ai o urgenta sau preferi sa suni, te rugam sa utilizezi numarul de telefon: