Periartrita
scapulo-humerala

Ce este periartrita scapulo-humerala?

Acest termen reuneste  afectarea muschilor, tendoanelor si burselor seroase care alcatuiesc articulatia umarului. De la umarul dureros simplu pana la umarul pseudo-paralitic, inclusiv umarul calcificat acut, patologiile sunt foarte diferite.
Periartrita scapulo-humerala este una dintre cele mai frecvente periartrite (inflamatie a unei structuri articulare).

Umarul dureros simplu

Umarul dureros simplu este cea mai comuna forma de  periartrita scapulo-humerala, aparand in general secundar afectarii tendonului. Durerea unilaterala, de intensitate moderata, apare adesea dupa varsta de 40 de ani (desi modificarile pot incepe inca de la 20 de ani), spontan sau dupa:

 • o cadere pe umar;
 • un efort anormal;
 • utilizarea intensiva a articulatiei.

Durerea este mecanica, sau accentuata de miscare si diminuata de repaus, dar se poate amplifica noaptea daca pacientul se intinde pe partea dureroasa.

Cauzele periartritei scapulo-humerale

Originea periartritei scapulo-humerale poate fi foarte  diferita de la caz la caz. Cauzele sunt cu atat mai numeroase cu cat inflamatia poate privi diferite structuri ale articulatiei.

Putem, vorbi despre periartrita scapulo-humerala in urmatoarele situatii:

 • ruptura coafei rotatorilor, sau ruptura mai mult sau mai putin importanta a unei structuri musculotendinoase care formeaza coafa rotatorilor (un fel de „palarie” deasupra capului humerusului);
 • tendinita care corespunde unei inflamatii a tendoanelor;
 • tendinita calcica, ce corespunde formarii in unul sau mai multe tendoane a unui depozit de calciu;
 • capsulita adeziva – inflamatia capsulei articulare (invelisul fibros si elastic care inconjoara articulatiile);
 • bursita umarului – o inflamatie care afecteaza bursele seroase (buzunare umplute cu lichid situate in jurul articulatiilor si implicate in lubrifierea si alunecarea structurilor articulare).
 

Orice persoana poate fi afectata de periartrite scapulo-humerale, insa ele sunt mai frecvente la sportivi, iar incidenta lor creste odata cu varsta. In general, toate activitatile care pun un stres frecvent si/sau repetat pe articulatia scapulo-humerala pot favoriza aparitia periartritei scapulo-humerale. Anumite activitati sportive si anumite profesii pot creste, prin urmare, riscul de a dezvolta acest tip de inflamatie.

Simptome

 • durere inflamatorie de umar permanenta sau care se  intensifica la miscari ale membrelor superioare;
 • jena posibila la miscari;
 • in unele cazuri, durerea este insotita de senzatia de umar inghetat, blocat sau paralizat;
 • miscari dificile sau chiar imposibile ale membrelor inferioare, uneori.

Metode de tratament periartrita scapulo-humerala

Tratamentul durerilor de umar ar trebui sa contribuie la ameliorarea sau disparitia durerii, iar umarul sa functioneze normal. Amanarea tratamentului sau a vizitei la cabinetul de ortopedie, duce la agravarea afectiunilor si face ca recuperarea sa fie mai dificila.

Fizioterapia pentru leziunile umarului este importanta pentru ameliorarea durerii si functiei pe termen scurt sau lung. 

Leziunile la umar apar datorita faptului ca aceasta articulatie este cel mai des utilizata in viata de zi cu zi si in acelasi timp este si foarte usor de destabilizat.

Electrostimularea nervoasa trascutanata (TENS) este o terapie neinvaziva, fara medicamente. Ea  functioneaza prin impulsuri electrice usoare folosite pentru a bloca semnalele de durere din creier.

Electroterapia este o alternativa din ce in ce mai populara la medicamentele fara reteta medicala si la analgezice. Pentru o cofa a rotatorilor inflamata sau fracturata, TENS poate fi o abordare extrem de eficienta de tratament. Acelasi lucru este valabil si pentru bursita, cu precizarea ca pentru bursita varianta de electroterapie EMS – electrostimularea musculara – este si foarte benefica pentru stimularea circulatiei sanguine in zona. Diferenta dintre TENS si EMS este aceea ca in loc sa blocheze semnalele de durere, EMS stimuleaza musculatura, contribuind la intarirea acesteia si la stimularea fluxului sanguin.

EMS este o terapie excelenta pentru leziuni repetate provocate de stres, deoarece puterea suplimentara pe care o ofera poate proteja impotriva entorselor si luxatiilor noi.

O infiltratie consta in  injectarea unui produs in articulatia umarului. Exista 2 tipuri de infiltratii: infiltrati cu solutii vasco-elastice, care confera mai multa fluiditate articulatiei, ca si cum ar fi fost infiltrat un ulei lubrifiant, iar pe de alta parte infiltratii cu produse anestezice si antiinflamatoare, care contribuie la reducerea durerii si a inflamatiei.

Indiferent de tipul de infiltratie, acestea nu rezolva in mod direct problema afectiunilor umarului, insa ele pot fi de un real ajutor in recuperare prin ameliorarea durerii.

Infiltratiile sunt recomandate in caz de leziuni majore: umar dureros la cea mai mica miscare, durere aproape permanenta.

Utilizarea tehnologiei TECAR este de o importanta majora in terapiile de reabilitare, beneficiile sale majore fiind acelea ca reduce durerea, stimuleaza drenajul venos in sistemul limfatic, reduce semnificativ durerea musculara.

In general terapia TECAR este folosita pentru a trata probleme precum luxatii, entorse, tendinite, bursite, traumatisme osteoarticulare, artralgii cronice, contracturi, rupturi si intinderi musculare, etc. Terapia este foarte utila si extrem de populara pentru tratarea diverselor tipuri de leziuni sportive.

Fa o programare

Completeaza formularul si vei fi contactat/a in cel mai scurt timp de un reprezentant al clinicii.

Daca ai o urgenta sau preferi sa suni, te rugam sa utilizezi numarul de telefon: