Fractura de sold

Ce este fractura de sold?

O fractura de sold este o  ruptura in partea superioara a osului femural (coapsei). Marimea rupturii depinde de fortele implicate.

Fractura de sold este o leziune grava, cu complicatii ce pot pune viata in pericol. Riscul de fractura de sold creste odata cu inaintarea in varsta, pentru ca oasele au tendinta de a se slabi (osteoporoza). O fractura de sold necesita aproape intotdeauna repararea sau inlocuirea chirurgicala, urmata de kinetoterapie. Din fericire, insa, fracturile de sold pot fi prevenite in mare masura, prin mentinerea densitatii osoase si evitarea caderilor.

Fractura de sold –
complicatii si factori de risc

Fracturile de sold pot reduce  independenta si uneori pot scurta chiar durata de viata. Aproximativ o jumatate dintre cei cu fractura de sold nu isi mai pot recapata niciodata capacitatea de a trai independent.

Daca o fractura de sold te tine imobilizat pentru o perioada prea lunga, complicatiile pot include:

  • trombi formati la nivelul membrelor inferioare
  • infectii de tract urinar;
  • pneumonie;
  • pierdere de masa musculara, ceea ce creste riscul de cadere si accidentare;
 

Factorii de risc posibili pentru fractura de sold includ:

  • osteoporoza – principala cauza a fracturii de sold
  • medicatia, problemele de vedere si de echilibru
  • varsta este un factor de risc major
  • persoanele de sex feminin
  • istoria familiei
  • pesoanele care sunt foarte slabe sau inalte sunt mai predispuse la fracturi
  • carenta de calciu si vitamina D, necesare pentru oase puternice
  • bolile cu afectare cognitiva

Fractura de sold – cauze

Cele mai multe fracturi de sold apar la persoanele care au  varsta de 65 de ani sau mai mult si sunt de obicei cauzate de caderi. Pe masura ce imbatranim, oasele isi pierd in mod natural o parte din putere si sunt mai predispuse la rupturi, chiar si de la o cadere minora.

Unele afectiuni medicale, cum ar fi osteoporoza, cancerul sau leziunile, pot slabi osul si pot face soldul mai predispus la rupere. Un impact sever, ca de pilda un accident de masina, poate cauza fractura de sold la orice varsta. La adultii mai in varsta, o fractura de sold este cel mai adesea rezultatul unei caderi de la inaltimea in picioare. La persoanele cu oase foarte slabe, o fractura de sold poate aparea pur si simplu stand pe un picior si rasucindu-se.

Fractura de sold – simptome

  • incapacitatea de a te ridica  dupa o cadere si de a merge;
  • durere severa in sold sau in zona inghinala;
  • incapacitatea de a pune greutate pe piciorul de pe partea soldului ranit;
  • echimoze si inflamarea zonei periarticulare a soldului
  • picior mai scurt pe partea soldului ranit;
  • rotirea exterioara a piciorului pe partea soldului ranit.

Fractura de sold – metode de tratament

Tratamentul unei fracturi de sold ar trebui sa contribuie la  ameliorarea sau disparitia durerii, iar soldul sa functioneze normal.
Amanarea tratamentului sau a vizitei la cabinetul de ortopedie, duce la agravarea afectiunilor si face ca recuperarea sa fie mai dificila.

Asistenta unui  kinetoterapeut este importanta in tratamentul unei leziuni articulare a soldului. In prima instanta, kinetoterapeutul va diagnostica exact problema cu care te confrunti, uneori cu ajutorul unei radiografii, a ultrasunetelor sau a scanarii RMN.

In urma diagnosticului, kinetoterapeutul va stabili un plan de tratament adecvat, variabil in functie de cauza durerii de sold.

In multe cazuri  electroterapia poate trata durerea acuta de sold in mod eficient si regulat. Analgezicele cu reteta sau antiinflamatoarele fara reteta pot avea efecte secundare neplacute si de aceea nu este recomandat sa depinzi de acestea pentru a ameliora durerea in mod regulat.

Electroterapia, cum ar fi TENS (electrostimularea nervoasa transcutanata) sau EMS (electrostimularea musculara), pot lua locul medicatiei orale, putand fi utilizate de cate ori este nevoie.

Infiltratiile cu acid  hialuronic pot fi si ele utile atunci cand incerci sa eviti o interventie chirurgicala de artroplastie (inlocuire a soldului). Ideea care sta la baza acestui tratament este aceea ca prin injectarea unui lubrifiant (acid hialuronic) in articulatia soldului, se poate intarzia progresia procesului de artroza si se realizeaza si o protejare a cartilajului articular.

In mod surprinzator, nu exista multe cercetari cu privire la eficacitatea acestui tratament, insa in mod cert este o solutie cel putin pe termen scurt. In cazurile grave de afectiuni de sold, infiltratiile cu acid hialuronic te ajuta sa castigi timp si sa reduci nevoia unei interventii chirurgicale.

Fa o programare

Completeaza formularul si vei fi contactat/a in cel mai scurt timp de un reprezentant al clinicii.

Daca ai o urgenta sau preferi sa suni, te rugam sa utilizezi numarul de telefon: