Entorsa cot

Ce este entorsa cotului?

Entorsa cotului este un rezultat al intinderii sau sfasierii ligamentelor cotului, in urma unei caderi sau unei miscari necorespunzatoare.

O entorsa de cot apare atunci cand ligamentele din cot se intind excesiv sau se relaxeaza, spre deosebire de luxatia cotului, unde osul este dislocat din articulatia sa. Cand vorbim despre o entorsa, vorbim de obicei despre o leziune ligamentara aparuta in urma unui traumatism si care are ca rezultat durere, umflaturi, dar si o incapacitate de miscare.

Entorsa cot –
grade de severitate

  • Entorsa usoara (Gradul 1) – se produce atunci cand fibrele  ligamentelor sunt supuse unui stres mecanic si nu fac fata in mod corespunzator.
  • Entorsa moderata (Gradul 2) – apare atunci cand fibrele ligamentelor se fisureaza in urma unei intinderi mai violente, dar fara sa se produca o ruptura severa.
  • Entorsa grava/severa (Gradul 3) – apare atunci cand ligamentele se rup complet.

Cauzele entorsei cotului

Entorsa cotului poate aparea in timpul practicarii unui sport,  in activitatile de zi cu zi in timpul unei miscari gresite, cum ar fi o alunecare. Cel mai adesea este rezultatul unei rasuciri sau a unei caderi.

Entorsele de cot sunt frecvente si la sportivii care practica judo, ciclism, rugby, calarie, gimnastica, fotbal, schi, etc, fie in timpul antrenamentelor defectuoase, fie in timpul unei sesiuni prea intensive de antrenament.

Oboseala si incordarea musculara reprezinta si ea un risc mai mare de entorsa. De aici si necesitatea unei incalziri bune inainte de orice activitate fizica.

Persoanele in varsta sunt expuse riscului de entorsa a cotului din pricina miscarilor mai lente, reflexelor reduse si riscului ridicat de miscari gresite. Starea fizica slaba si supraponderalitatea pot predispune si ele la entorse.

Simptome

  • durere 
  • umflarea
  • hematom
  • dificultati in miscarea articulatiei
  • incapacitatea totala de a face orice miscare, din pricina severitatii durerii.

Metode de tratament pentru entorsa cotului

Tratamentul durerilor de cot ar trebui sa contribuie la  ameliorarea sau disparitia durerii, iar cotul sa functioneze normal.
Amanarea tratamentului sau a vizitei la cabinetul de ortopedie, duce la agravarea afectiunilor si face ca recuperarea sa fie mai dificila.

Fizioterapia pentru leziunile umarului este importanta pentru ameliorarea durerii si functiei pe termen scurt sau lung. 

Leziunile la umar apar datorita faptului ca aceasta articulatie este cel mai des utilizata in viata de zi cu zi si in acelasi timp este si foarte usor de destabilizat.

Electrostimularea nervoasa trascutanata (TENS) este o terapie neinvaziva, fara medicamente. Ea  functioneaza prin impulsuri electrice usoare folosite pentru a bloca semnalele de durere din creier.

Electroterapia este o alternativa din ce in ce mai populara la medicamentele fara reteta medicala si la analgezice. Pentru o cofa a rotatorilor inflamata sau fracturata, TENS poate fi o abordare extrem de eficienta de tratament. Acelasi lucru este valabil si pentru bursita, cu precizarea ca pentru bursita varianta de electroterapie EMS – electrostimularea musculara – este si foarte benefica pentru stimularea circulatiei sanguine in zona. Diferenta dintre TENS si EMS este aceea ca in loc sa blocheze semnalele de durere, EMS stimuleaza musculatura, contribuind la intarirea acesteia si la stimularea fluxului sanguin.

EMS este o terapie excelenta pentru leziuni repetate provocate de stres, deoarece puterea suplimentara pe care o ofera poate proteja impotriva entorselor si luxatiilor noi.

O infiltratie consta in  injectarea unui produs in articulatia umarului. Exista 2 tipuri de infiltratii: infiltrati cu solutii vasco-elastice, care confera mai multa fluiditate articulatiei, ca si cum ar fi fost infiltrat un ulei lubrifiant, iar pe de alta parte infiltratii cu produse anestezice si antiinflamatoare, care contribuie la reducerea durerii si a inflamatiei.

Indiferent de tipul de infiltratie, acestea nu rezolva in mod direct problema afectiunilor umarului, insa ele pot fi de un real ajutor in recuperare prin ameliorarea durerii.

Infiltratiile sunt recomandate in caz de leziuni majore: umar dureros la cea mai mica miscare, durere aproape permanenta.

Utilizarea tehnologiei TECAR este de o importanta majora in terapiile de reabilitare, beneficiile sale majore fiind acelea ca reduce durerea, stimuleaza drenajul venos in sistemul limfatic, reduce semnificativ durerea musculara.

In general terapia TECAR este folosita pentru a trata probleme precum luxatii, entorse, tendinite, bursite, traumatisme osteoarticulare, artralgii cronice, contracturi, rupturi si intinderi musculare, etc. Terapia este foarte utila si extrem de populara pentru tratarea diverselor tipuri de leziuni sportive.

Fa o programare

Completeaza formularul si vei fi contactat/a in cel mai scurt timp de un reprezentant al clinicii.

Daca ai o urgenta sau preferi sa suni, te rugam sa utilizezi numarul de telefon: