Entorsa pumn

Ce este entorsa pumnului?

Entorsa pumnului este  rezultatul miscarii fortate a articulatiei carpiene. Cand scheletul rezista, nu vorbim despre o fractura, ci despre o intindere sau o ruptura a ligamentului. Daca vorbim despre o simpla intindere, o numim entorsa de gradul I, in timp ce ruperea ligamentelor constituie o entorsa de gradul II sau III.

Entorsa pumnului este deci o leziune traumatica a ligamentelor. Exemplul clasic de traumatism al pumnului este reflexul de a amortiza o cadere cu podul palmei, o actiune care expune riscului de hiper-extensie a articulatiei pumnului. Ligamentele sunt astfel supuse unei intinderi mai mari decat limita naturala.

Entorsa pumn –
grade de severitate

In functie de gravitatea leziunii se poate ajunge de la o simpla entorsa de gradul I la o luxatie si chiar la o fractura a osului carpian: 

  • Entorsa usoara (Gradul 1) – se produce atunci cand fibrele ligamentelor sunt supuse unui stres mecanic si nu fac fata in mod corespunzator.
  • Entorsa moderata (Gradul 2) – apare atunci cand fibrele ligamentelor se fisureaza in urma unei intinderi mai violente, dar fara sa se produca o ruptura severa.
  • Entorsa grava/severa (Gradul 3) – apare atunci cand ligamentele se rup complet.

Cauzele entorsei pumnului

Entorsele articulatiei pumnului sunt foarte frecvente si invalidante. Aceste traumatisme apar adesea in urma caderilor, accidentelor sportive si a accidentelor de munca. 

Cele mai des intalnite cauze de aparitie a entorsei mainii sunt:

  • traumatism, lovitura puternica in zona incheieturii manii
  • cazaturi sau aterizari accidentale cu sprijin pe mana
  • intinderea, rasucirea sau indoirea peste limita a ligamentelor
  • lipsa sau incalzirea insuficienta a articulatiei mainii inainte de efort (sportivi)

Simptome

  • afectarea ligamentara mai mult sau mai putin grava;
  • uneori zgomot articular;
  • durere acuta;
  • umflare la cateva minute dupa traumatism;
  • efect de pulsatie in articulatia pumnului;
  • mobilitate anormala a pumnului;
  • invaliditate totala a membrului;
  • in cazul entorselor lejere, durere persistenta la miscare si umflare locala.

Entorsa pumn – metode de tratament

Tratamentul durerilor articulatiei pumnului ar trebui sa contribuie la ameliorarea sau disparitia durerii, iar articulatia sa functioneze normal.
Amanarea tratamentului sau a vizitei la cabinetul de ortopedie, duce la agravarea afectiunilor si face ca recuperarea sa fie mai dificila.

Kinetoterapia este foarte utila in abordarea traumatismelor articulatiei pumnului, avand ca obiectiv final recapatarea puterii depline a articulatiei pumnului si a gamei de miscari. In acest scop se pot folosi o serie de tehnici necesare pentru reabilitarea miscarii mainii, incheieturii mainii si a degetelor.

Electroterapia reprezinta folosirea energiei electrice in scopuri terapeutice, avand ca obiectiv tratarea durerii, stimularea sau intarirea unui muschi. Desi nu atat de populara pe cat ar trebui sa fie, aceasta practica este totusi usor de accesat si de utilizat, mai ales pentru traumatisme ale articulatiei pumnului care nu necesita interventie de urgenta sau chirurgicala.

Traumatismele si afectiunile articulatiei  pumnului sunt printre cele mai frecvente in practica medicala, iar infiltratiile cu cortizon sunt una dintre solutiile cele mai recomandate pacientilor care se confrunta cu aceste probleme. Infiltratiile pentru articulatia pumnului, mai ales cele pentru sindromul de tunel carpian, pot fi insotite si de injectarea anterioara a unui anestezic local pentru a reduce efectele secundare, precum durerea din zona infiltratiilor.

Terapia cu frig este si ea recomandata in cazul  principalelor traumatisme ale articulatiei pumnului, pentru ca temperatura scazuta are o actiune analgezica si anestezica imediata. Pentru a atenua durerea din traumatismele grave ale articulatiei pumnului se recomanda plasarea pe incheietura mainii sau pe metacarpiene a unui pachet cu gel sau a unei pungi cu gheata.

Fa o programare

Completeaza formularul si vei fi contactat/a in cel mai scurt timp de un reprezentant al clinicii.

Daca ai o urgenta sau preferi sa suni, te rugam sa utilizezi numarul de telefon: