Hernia reprezinta in general deplasarea unui organ sau a unei parti a unui organ (cel mai adesea intestinul) de pe pozitia sa obisnuita. O hernie de disc reprezinta iesirea in afara a unei parti a unui disc intervertebral.
Intre fiecare dintre cele 24 de vertebre mobile ale coloanei vertebrale se gaseste cate un disc intervertebral format dintr-o structura fibroasa si solida care contine un nucleu gelatinos. Aceste discuri confera o suplete coloanei si servesc ca amortizoare in caz de soc. O hernie de disc are loc atunci cand discul se slabeste, se fisureaza sau se rupe si o parte a nucleului gelatinos erupe.
Desi hernia de disc poate afecta orice zona a coloanei vertebrale, cele mai multe dintre herniile de disc apar in zona inferioara a spatelui, in regiunea lombara, cauzand dureri de spate. Daca hernia comprima una dintre radacinile nervului sciatic, aceasta poate fi insotita de durere de-a lungul unui picior, cu alte cuvinte fiind vorba despre sciatica. Exista si situatii in care o hernie de disc poate trece neobservata, ca de pilda atunci cand nu comprima o radacina a unui nerv.
Hernia de disc afecteaza in primul rand persoanele cu varste cuprinse intre 35 si 55 de ani, in principal barbati, dat fiind ca acestia isi solicita mai mult forta fizica fie prin activitati profesionale, fie facand sport.
Hernie de disc lombara. Daca deplasarea discului intervertebral s-a efectuat la nivel lombar, afectiunea se numeste hernie de disc lombara. In 95% dintre situatii, discurile herniate apar in zona L4-L5 sau L5-S1. Simptomele herniei de disc lombare se manifesta ca durere in zona feselor, a coapselor si sub genunchi. Cei mai afectati nervi sunt cel sciatic (cel mai lung nerv din organism) si cel femural. Durerile pot fi insotite de furnicaturi, amorteli si tulburari de sensibilitate la nivelul membrelor si al zonelor afectate.
Hernie de disc cervicala. Daca discul herniat se afla in partea superioara a coloanei vertebrale, afectiunea se numeste hernie de disc cervicala, iar senzatia de durere se va manifesta la nivelul umerilor si al bratelor. Durerile cresc progresiv in intensitate si pot fi insotite de senzatia de furnicatura sau amorteala. Riscul aparitiei acestei forme de hernie creste odata cu inaintarea in varsta, cele mai multe cazuri fiind inregistrate la persoanele care au varsta cuprinsa intre 51 si 60 de ani.
Sunt cateva simptome care indica faptul ca trebuie sa mergi la medic:
Electroterapia include o gama de tratamente care utilizeaza electricitatea pentru a reduce durerea, pentru a imbunatati circulatia, a repara tesuturile, a intari musculatura si a promova cresterea osoasa, ducand astfel la imbunatatirea functionarii fizice.
Mecanismele exacte ale efectelor benefice ale stimularii electrice raman controversate. Electrostimularea poate bloca direct transmiterea semnalelor de durere de-a lungul nervilor. In plus, electrostimularea promoveaza eliberarea endorfinelor, calmantele naturale produse de organism.
Terapia cu caldura este un remediu eficient pentru durerea de spate, stimuland circulatia, care permite la randul sau nutrientilor si oxigenului sa ajunga pana la articulatii si muschi. Circulatia contribuie la repararea muschilor afectati, amelioreaza inflamatia si reduce rigiditatea spatelui.
Orice tip de terapie cu caldura este benefic pentru ameliorarea problemelor de spate, insa paturile electrice sunt ideale pentru ca sunt convenabile si portabile. In plus sunt electrice, astfel ca le poti folosi oriunde in casa, cand stai pe canapea sau intins in pat.
Baile fierbinti sau calde ofera o caldura umeda, ce promoveaza circulatia si reduc durerea musculara si rigiditatea.
Terapia Tecar este o metoda moderna de recuperare care stimuleaza procesul natural de vindecare al organismului. Folosind energia electromagnetica aceasta terapie amelioreaza anumite traume, probleme musculare si dureri articulare, fara sa fie nevoie de chirurgie sau de tratamente invazive.
Terapia este foarte eficienta in multe cazuri, atat pentru tratarea tesutului moale, asa cum sunt muschii, cat si a oaselor, articulatiilor, cartilagiilor, ligamentelor si poate fi aplicata si pe zona cervicala.
Un mare avantaj al sau este ca poate fi folosita si imediat dupa trauma sau in faza acuta a procesului inflamator.
Kinetoterapia se concentreaza pe cresterea fortei musculare si maximizarea potentialului si promovarea independentei.
Tratamentul se concentreaza pe cresterea fortei musculare, mentinerea razei de miscare, intinderi musculare (ce contribuie la reducerea tensiunii), exercitii de imbunatatire a echilibrului si increderii, controlul respiratiei, promovarea miscarii normale.
Luni – Vineri:
8:00 – 20:00
Sambata:
9:00 – 13:00
Duminica:
Inchis