Sindrom de impingement
subacromial

Ce este sindromul de impingement subacromial?

SAIS sau sindromul de  impingement subacromial se refera la inflamatia si iritarea tendoanelor coafei rotatorilor care duce la durere, slabiciune si raza limitata de miscare a articulatiei umarului.

SAIS reuneste o gama larga de patologii inclusiv tendinoze ale coafei, bursite subacromiale si tendinite calcice.

Apare mai frecvent la pacienti cu varste sub 25 de ani, mai ales la cei activi sau cu profesii in care este nevoie de folosirea intensa a mainilor. Sindromul reprezinta aproximativ 60% din toate afectiunile cu durere de umar, ceea ce il califica drept cea mai comuna patologie a umarului.

Cauzele SAIS

  • slabiciune musculara;
  • utilizarea in exces a umarului – microtraume repetitive care pot duce la inflamatia tesutului moale al tendoanelor coafei rotatorilor si bursei subacromiale;
  • tendinopatie degenerativa;
  • variatii congenitale sau dobandite ale formei si razei acromionului;
  • instabilitate gleno-humerala

Simptome

  • durere in partea superioara si exterioara a umarului;
  • durere agravata la ridicarea  bratului, mai ales deasupra capului;
  • dureri pe timp de noapte, care pot afecta somnul;
  • slabiciune in brat.

Metode de tratament pentru SAIS

Tratamentul durerilor de umar ar trebui sa contribuie la  ameliorarea sau disparitia durerii, iar umarul sa functioneze normal.
Amanarea tratamentului sau a vizitei la cabinetul de ortopedie, duce la agravarea afectiunilor si face ca recuperarea sa fie mai dificila.

Fizioterapia pentru leziunile umarului este importanta pentru ameliorarea durerii si functiei pe termen scurt sau lung. 

Leziunile la umar apar datorita faptului ca aceasta articulatie este cel mai des utilizata in viata de zi cu zi si in acelasi timp este si foarte usor de destabilizat.

Electrostimularea nervoasa trascutanata (TENS) este o terapie neinvaziva, fara medicamente. Ea  functioneaza prin impulsuri electrice usoare folosite pentru a bloca semnalele de durere din creier.

Electroterapia este o alternativa din ce in ce mai populara la medicamentele fara reteta medicala si la analgezice. Pentru o cofa a rotatorilor inflamata sau fracturata, TENS poate fi o abordare extrem de eficienta de tratament. Acelasi lucru este valabil si pentru bursita, cu precizarea ca pentru bursita varianta de electroterapie EMS – electrostimularea musculara – este si foarte benefica pentru stimularea circulatiei sanguine in zona. Diferenta dintre TENS si EMS este aceea ca in loc sa blocheze semnalele de durere, EMS stimuleaza musculatura, contribuind la intarirea acesteia si la stimularea fluxului sanguin.

EMS este o terapie excelenta pentru leziuni repetate provocate de stres, deoarece puterea suplimentara pe care o ofera poate proteja impotriva entorselor si luxatiilor noi.

O infiltratie consta in  injectarea unui produs in articulatia umarului. Exista 2 tipuri de infiltratii: infiltrati cu solutii vasco-elastice, care confera mai multa fluiditate articulatiei, ca si cum ar fi fost infiltrat un ulei lubrifiant, iar pe de alta parte infiltratii cu produse anestezice si antiinflamatoare, care contribuie la reducerea durerii si a inflamatiei.

Indiferent de tipul de infiltratie, acestea nu rezolva in mod direct problema afectiunilor umarului, insa ele pot fi de un real ajutor in recuperare prin ameliorarea durerii.

Infiltratiile sunt recomandate in caz de leziuni majore: umar dureros la cea mai mica miscare, durere aproape permanenta.

Utilizarea tehnologiei TECAR este de o importanta majora in terapiile de reabilitare, beneficiile sale majore fiind acelea ca reduce durerea, stimuleaza drenajul venos in sistemul limfatic, reduce semnificativ durerea musculara.

In general terapia TECAR este folosita pentru a trata probleme precum luxatii, entorse, tendinite, bursite, traumatisme osteoarticulare, artralgii cronice, contracturi, rupturi si intinderi musculare, etc. Terapia este foarte utila si extrem de populara pentru tratarea diverselor tipuri de leziuni sportive.

Fa o programare

Completeaza formularul si vei fi contactat/a in cel mai scurt timp de un reprezentant al clinicii.

Daca ai o urgenta sau preferi sa suni, te rugam sa utilizezi numarul de telefon: