Spondiloza

Ce este spondiloza?

Spondiloza este o boala  degenerativa a vertebrelor, care afecteaza in principal seniorii. Atunci cand imbatranim, cartilajul si fatetele articulare se descompun si nu mai protejeaza la fel de bine discurile, care isi pierd incet capacitatea de amortizare.

Spondiloza se poate manifesta la nivelul gatului, cand se numeste spondiloza sau artroza cervicala, sau in partea de jos a spatelui, purtand numele de spondiloza lombara.

Afectiuni care duc la aparitia
spondilozei

Deshidratarea discurilor  intervertebrale – dupa varsta de 40 de ani, discurile spinale in cazul majoritatii oamenilor incep sa se usuce, micsorandu-se in volum. Acest lucru face posibil contactul direct, os pe os, ceea ce poate fi foarte dureros.

Hernia de disc – exteriorul discurilor vertebrale se degradeaza prin procesul imbatranirii, creandu-se adesea fisuri, prin care se scurge materialul de amortizare interna, ceea ce duce la formarea de hernii. Acestea pot apasa pe maduva spinarii si radacinile nervoase, provocand amorteli sau dureri ce radiaza in brate.

Ciocurile” osoase – slabirea structurilor coloanei vertebrale determina o producere suplimentara de tesut osos, intr-un efort gresit al corpului de o consolida. Astfel, apar formatiuni osoase de-a lungul margnilor articulatiilor, numite osteofite, in termeni medicali, sau, „pinteni” ososi. Aceste excrescențe osoase pot uneori ciupi maduva spinarii si radacinile nervoase. Ele se dezvolta frecvent in zona gatului, unde se manifesta spondiloza cervicala.

Rigidizarea ligamentelor spinale – oasele coloanei vertebrale sunt conectate intre ele prin intermediul unor cordoane dure, numite ligamente spinale. Acestea se pot rigidiza odata cu inaintarea in varsta, facand zona cervicala mai putin flexibila.

Spondiloza – cauze

  • discuri deshidratate, ca urmare a inaintarii in varsta.
  • discuri herniate care adesea apasa pe maduva spinarii si pe radacinile nervilor.
  • osteofite (ciocuri osoase) formate ca urmare a productiei de cantitati excesive de os, atunci cand tendoanele si ligamentele din jur sunt deteriorate; acestea pot uneori sa faca o compresie pe maduva sau pe radacinile nervoase.
  • ligamente rigide care duc la o pierdere a mobilitatii.

Spondiloza – simptome

Spondiloza este o boala care ramane silentioasa in marea  majoritate a cazurilor. Iar atunci cand apar simptomele, ele nu sunt in general nici prea dureroase si nici debilitante. Ele pot cuprinde:

  • rigiditatea coloanei vertebrale, asociata cu formarea de osteofite (ciocuri) excrescente osoase.
  • senzatie de amorteala si furnicaturi in locuri diferite, in functie de localizarea spondilozei. In cazul spondilozei cervicale ele pot aparea la nivelul bratului, antebratului si/sau mainii, insotite de dureri de cap. In cazul spondilozei lombare, ele apar la nivelul membrelor inferioare de cele mai multe ori si pot determina chiar dificultati de mers.
  • slabiciune musculara, spasme dureroase si pierderea echilibrului.
  • lipsa de coordonare si dificultati la mers
  • lipsa controlului vezicii urinare sau intestinului

Spondiloza – metode de tratament

Tratamentul spondilozei ar  trebui sa contribuie la ameliorarea sau disparitia durerii, iar coloana sa functioneze normal.Amanarea tratamentului sau a vizitei la cabinetul de ortopedie, duce la agravarea afectiunilor si face ca recuperarea sa fie mai dificila.

Masajul terapeutic poate oferi o vindecare semnificativa si ameliorarea durerii pentru multe probleme ale zonei inferioare a spatelui. In mod special pentru un spate tensionat, cand este targetat muschiul corect, durerea poate fi controlata la sursa, pentru o ameliorare mai rapida si mai de durata.

Masajul in profunzimea tesutului presupune aplicarea unei presiuni ferme si lovituri lente pentru a ajunge in straturile mai adanci ale muschilor si fasciei (tesutul conjunctiv din jurul muschilor). Se foloseste pentru durere cronica si zone contractate, precum gatul si zona superioara a spatelui intepenite, durere lombara, incordarea muschilor picioarelor si umeri durerosi.

Electroterapia include o gama de tratamente care utilizeaza electricitatea pentru a reduce durerea, pentru a imbunatati circulatia, a repara tesuturile, a intari musculatura si a promova cresterea osoasa, ducand astfel la imbunatatirea functionarii fizice.

Mecanismele exacte ale efectelor benefice ale stimularii electrice raman controversate. Electrostimularea poate bloca direct transmiterea semnalelor de durere de-a lungul nervilor. In plus, electrostimularea promoveaza eliberarea endorfinelor, calmantele naturale produse de organism.

Terapia cu caldura este un remediu eficient pentru durerea de spate, stimuland circulatia, care permite la randul sau nutrientilor si oxigenului sa ajunga pana la articulatii si muschi. Circulatia contribuie la repararea muschilor afectati, amelioreaza inflamatia si reduce rigiditatea spatelui.

Orice tip de terapie cu caldura este benefic pentru ameliorarea problemelor de spate, insa paturile electrice sunt ideale pentru ca sunt convenabile si portabile. In plus sunt electrice, astfel ca le poti folosi oriunde in casa, cand stai pe canapea sau intins in pat.
Baile fierbinti sau calde ofera o caldura umeda, ce promoveaza circulatia si reduc durerea musculara si rigiditatea.

Terapia Tecar este o metoda moderna de recuperare care stimuleaza procesul natural de vindecare al organismului. Folosind energia electromagnetica aceasta terapie amelioreaza anumite traume, probleme musculare si dureri articulare, fara sa fie nevoie de chirurgie sau de tratamente invazive.

Terapia este foarte eficienta in multe cazuri, atat pentru tratarea tesutului moale, asa cum sunt muschii, cat si a oaselor, articulatiilor, cartilagiilor, ligamentelor si poate fi aplicata si pe zona cervicala.
Un mare avantaj al sau este ca poate fi folosita si imediat dupa trauma sau in faza acuta a procesului inflamator.

Un tip de tractiune mecanica ce poate contribui la ameliorarea durerii de spate, elongatiile vertebrale intind usor coloana, schimband forta si pozitia acesteia. Schimbarea preia presiunea de pe discurile vertebrale, pernele sub forma de gel situate intre oasele coloanei creand o presiune negativa in disc. Ca rezultat, discurile herniate sau proeminente se pot retracta, preluand presiunea de pe nervi si alte structuri in coloana. Elongatiile spinale se folosesc pentru a trata durerea de spate sau sciatica, slabiciunea si furnicaturile care se intind pe picior; discuri herniate sau discopatia degenerativa, articulatii spinale degenerate, afectiuni sau leziuni ale radacinilor nervilor spinali.

Kinetoterapia se concentreaza pe cresterea fortei musculare si maximizarea potentialului si promovarea independentei.
Tratamentul se concentreaza pe cresterea fortei musculare, mentinerea razei de miscare, intinderi musculare (ce contribuie la reducerea tensiunii), exercitii de imbunatatire a echilibrului si increderii, controlul respiratiei, promovarea miscarii normale.

Infiltratia implica injectarea la nivelul coloanei a unei substante antiinflamatoare pentru a trata zona dureroasa. Injectarea substantei are ca efect reducerea inflamatiei si ulterior ameliorarea durerii si altor simptome asociate. Infiltratiile spinale sunt recomandate in cazul spondilozelor, herniilor de disc, stenozelor, compresiilor de nervi, etc. Nu necesita interventie chirurgicala, nici spitalizare si nici perioada de repaus.

Fa o programare

Completeaza formularul si vei fi contactat/a in cel mai scurt timp de un reprezentant al clinicii.

Daca ai o urgenta sau preferi sa suni, te rugam sa utilizezi numarul de telefon: