Impingementul femuro- acetabular (FAI) este o afectiune in care de-a lungul unuia sau ambelor oase care formeaza articulatia soldului cresc formatiuni osoase suplimentare, ce confera oaselor o forma neregulata.
Pentru ca nu se potrivesc perfect, oasele se freaca unul de celalalt in timpul miscarii, o frecare ce poate deteriora, in timp, articulatia, provocand durere si limitand activitatea.
Aceste excrescente numite “pinteni ososi” afecteaza atat de mult contactul dintre oasele soldului, incat in timp pot cauza rupturi de labrum si distrugerea cartilajului articular (osteosrtrita).
Sunt cunoscute doua tipuri de impingement:
O cauza a impingementului femuro-acetabular poate fi formarea anormala a oaselor soldului in anii de crestere. In timp ce unele persoane pot duce vieti normale si active chiar si in conditiile unui impingement femuro-acetabular, fara sa aiba vreodata probleme, cand apar simptomele vorbim in general despre o afectare a cartilajului sau a labrumului si boala poate progresa.
Persoanele active, care isi lucreaza articulatia soldului mai intens pot avea parte de dureri mai devreme decat cei mai putin activi.
Tratamentul Impingementului femuro-acetabular ar trebui sa contribuie la ameliorarea sau disparitia durerii, iar soldul sa functioneze normal.
Amanarea tratamentului sau a vizitei la cabinetul de ortopedie, duce la agravarea afectiunilor si face ca recuperarea sa fie mai dificila.
Asistenta unui kinetoterapeut este importanta in tratamentul unei leziuni articulare a soldului. In prima instanta, kinetoterapeutul va diagnostica exact problema cu care te confrunti, uneori cu ajutorul unei radiografii, a ultrasunetelor sau a scanarii RMN.
In urma diagnosticului, kinetoterapeutul va stabili un plan de tratament adecvat, variabil in functie de cauza durerii de sold.
In multe cazuri electroterapia poate trata durerea acuta de sold in mod eficient si regulat. Analgezicele cu reteta sau antiinflamatoarele fara reteta pot avea efecte secundare neplacute si de aceea nu este recomandat sa depinzi de acestea pentru a ameliora durerea in mod regulat.
Electroterapia, cum ar fi TENS (electrostimularea nervoasa transcutanata) sau EMS (electrostimularea musculara), pot lua locul medicatiei orale, putand fi utilizate de cate ori este nevoie.
Infiltratiile cu acid hialuronic pot fi si ele utile atunci cand incerci sa eviti o interventie chirurgicala de artroplastie (inlocuire a soldului). Ideea care sta la baza acestui tratament este aceea ca prin injectarea unui lubrifiant (acid hialuronic) in articulatia soldului, se poate intarzia progresia procesului de artroza si se realizeaza si o protejare a cartilajului articular.
In mod surprinzator, nu exista multe cercetari cu privire la eficacitatea acestui tratament, insa in mod cert este o solutie cel putin pe termen scurt. In cazurile grave de afectiuni de sold, infiltratiile cu acid hialuronic te ajuta sa castigi timp si sa reduci nevoia unei interventii chirurgicale.
Luni – Vineri:
8:00 – 20:00
Sambata:
9:00 – 13:00
Duminica:
Inchis