Fractura glezna

Ce este fractura gleznei?

Glezna este o articulatie ce permite miscarea, mersul pe jos, marsul, alergarea si sprijinul pe picioare. 

Fractura gleznei trebuie tratata rapid, deoarece poate duce la leziuni mai grave. O fractura a gleznei poate aparea in urma unei caderi sau la rasucirea brusca a piciorului.

O fractura de glezna prost tratata poate avea consecinte nefericite asupra ligamentelor sau a articulatiei in sine.

Fractura glezna –
grade de severitate

Fractura de glezna poate merge de la simpla rupere a unui  singur os, pana la fracturi multiple, care disloca glezna si pentru care este necesar ca pacientul sa evite sa se sprijine pe piciorul afectat un timp mai indelungat. Cu alte cuvinte, cu cat sunt fracturate mai multe oase, cu atat glezna devine mai instabila. Este posibil ca fracturile de glezna sa fie asociate cu leziuni ale ligamentelor, acestea fiind cele care mentin oasele gleznei si articulatia in pozitia corecta.

Fracturile de glezna afecteaza persoane de toate varstele. In ultimii 30 – 40 de ani, medicii au constatat o crestere a numarului si gravitatii fracturilor de glezna.

Cauzele fracturilor gleznei

 • miscari de sucire sau cadere  brusca, in viata de zi cu zi, fie in urma unei impiedicari sau a unei miscari gresite, fie ca urmare a unei caderi pe scari;
 • oboseala severa sau intensitate prea mare a activitatii sportive;
 • osteoporoza, femei aflate in perioada postmenopauza, varstnici;
 • osteoporoza ce determina un deficit de vitamina D duce la o demineralizare osoasa ce poate provoca aparitia unei fracturi la nivelul gleznei in cazul unui traumatism;
 • exces de greutate si obezitate;
 • tumori osoase la nivelul tibiei, care slabesc articulatia gleznei.

Fractura glezna – simptome

 • dificultate de deplasare instalata la cateva minute dupa fractura;
 • umflarea piciorului afectat;
 • sangerari in zona afectata uneori;
 • os dislocat uneori;
 • inrosirea si umflarea articulatiei;
 • caldura la atingere cand fractura este in faza acuta;
 • imposibilitatea sustinerii pe piciorul afectat;
 • schiopatat.

Fractura glezna – metode de tratament

Tratamentul entorsei gleznei ar trebui sa contribuie la ameliorarea sau disparitia durerii, iar glezna sa functioneze normal. Amanarea tratamentului sau a vizitei la cabinetul de ortopedie, duce la agravarea afectiunilor si face ca recuperarea sa fie mai dificila.

Kinetoterapia te ajuta sa te recuperezi dupa leziuni ale gleznei si piciorului, fie ca este vorba despre o entorsa a gleznei sau despre o fractura de metatarsiene.

Kinetoterapia aplicata prompt nu te va ajuta doar sa reduci durerea si sa grabesti recuperarea, dar va functiona si in cadrul unui program de reabilitare pe termen lung. Fara ea probabil ca leziunea va recidiva.

Orice rigiditate sau reducere a razei de miscare a gleznei va afecta eficienta mersului si alergarii si poate duce pana la urma la probleme de genunchi, sold sau spate, pentru ca organismul uman se adapteaza. Tocmai de aceea tratarea prompta a oricarui grad de rigiditate este recomandata pentru a preveni raspandirea problemei.

Traumatismele piciorului iti vor afecta si ele echilibrul si sprijinul intregului corp, astfel ca kinetoterapia iti poate fi de ajutor in imbunatatirea mobilitatii si echilibrului si in recapatarea unui pattern normal de mers.

Electroterapia consta in aplicatii terapeutice ale urmatoarelor tipuri de curenti, pentru un efect antialgic si antiinflamator: curent galvanic, curenti de frecventa redusa si medie, laser, unde scurte, ultrasunete si diapuls. Beneficiile sale pot fi ameliorarea sau chiar eliminarea durerii, reducerea inflamatiei, mentinerea stabilitatii si mobilitatii articulatiilor, un plus de rezistenta musculara si o calitate mai buna a vietii per ansamblu.

Drenajul limfatic al piciorului si gleznei presupune plasarea de bandaje si drenajul limfatic manual (masajul zonelor afectate de staza limfatica) de catre kinetoterapeut. Este necesara purtarea pe termen lung a unei orteze de compresie, asa cum sunt sosetele speciale. Drenajul limfatic trebuie insotit de masuri legate de stilul de viata (activitate fizica usoara, controlul greutatii), ce reduc riscul agravarii limfedemului. Edemul limfatic secundar este foarte frecvent, fiind cauzat de operatii sau de traumatisme, caz in care lichidul din spatiile intercelulare nu se poate elimina si provoaca o umflare. De pilda, daca faci o entorsa de glezna in timpul mersului sau alergarii, ligamentele se pot intinde sau chiar rupe, provocand o durere dubla, pentru ca leziunea provoaca nu numai dureri directe, ci si echimoze si edem limfatic care, la randul sau, provoaca o senzatie dureroasa de tensiune. Zona ranita se poate umfla pana la punctul in care uneori este dificil sa misti piciorul, ceea ce incetineste procesul de vindecare. In aceste cazuri, drenajul limfatic aduce o ameliorare reala.

Crioterapia (terapia prin frig) este utilizata pentru traumatisme sau leziuni acute (asa cum sunt entorsele), dureri cronice, spasme musculare, inflamatii si edeme, precum si pentru recuperarea musculara.

Utilizarea crioterapei la nivel local este un procedeu foarte obisnuit, adesea chiar si la camerele de garda ale spitalelor fiind recomandata aplicarea terapiei prin frig pentru gestionarea entorselor sau luxatiilor.

Infilratiile cu corticoizi pentru glezna si piciorul constau in injectarea in articulatie a unui produs anti-inflamator pe baza de cortizon. Aceste infiltratii sunt prescrise atunci cand nu se doreste administrarea medicatiei orale sau cand tratamentele anti-inflamatoare si anti-algice nu reusesc sa amelioreze un puseu congestiv.

Fa o programare

Completeaza formularul si vei fi contactat/a in cel mai scurt timp de un reprezentant al clinicii.

Daca ai o urgenta sau preferi sa suni, te rugam sa utilizezi numarul de telefon: