Contact: 0764878787 Str. Calusei nr. 9, sector 2

Entorsa, luxatia si fractura de falange

Ce sunt falangele?

Falangele sunt, prin definitie, oasele mainilor si ale picioarelor. Degetele mari de la maini si de la picioare au cate 2 falange in structura, in timp ce celelalte degete au cate 3 sectiuni.
Nu au o denumire proprie, ele fiind impartite in trei categorii:

  1. proximale, in imediata vecinatate a metacarpienelor (oasele din structura palmei);
  2. mediale sau intermediare: situate intre falangele proximale si cele distale;
  3. distale: reprezentate de varful degetelor;
Fractura de metacarpian

Entorsa, luxatia si fractura de falange

fractura reprezinta pierderea continuitatii unui os, mergand de la fisura fara deplasare pana la fractura cominutiva. Importanta deplasarii vizualizate la radiografie, caracterul uni- sau poli-fragmentar si existenta unei afectari a articulatiei si o penetrare cutanata reprezinta elementele care vor conditiona tratamentul, mergand de la o simpla imobilizare, pana la interventia chirurgicala.

Entorsa este o leziune traumatica ce urmeaza unei intinderi bruste a ligamentelor. Fie ca este vorba despre o entorsa de gradul I sau despre una grava care presupune dezinsertia ligamentelor si uneori asocierea cu o rupere de os, ea se caracterizeaza printr-o mobilitate excesiva si o flexibilitate prea mare a articulatiei.

Luxatia este o pierdere de contact totala si permanenta intre doua suprafete articulare. Ea trebuie sa fie considerata o urgenta, astfel incat sa fie limitate riscurile vasculo-nervoase induse de deplasare.

Cauzele leziunilor falangelor

Leziunile suferite din cauza sporturilor sunt cele mai frecvente cauze ale luxatiilor, entorselor sau fracturilor de deget. Astfel, se estimeaza ca peste 50% dintre traumatismele regasite in sport vizeaza degetele. Sporturile cu cele mai mari rate de leziuni ale mainilor includ fotbalul, gimnastica, baschetul si luptele.

Alte cauze posibile ce pot duce la o entorsa/luxatie/fractura de falange sunt reprezentate de:

– extensia exagerata a degetului;
– aplicarea unei lovituri puternice asupra varfurilor degetelor;
– caderile;
– existenta unor alte afectiuni de sanatate ce pot slabi articulatiile si ligamentele.

Simptome

  • dislocare completa sau partiala a degetului;
  • durere severa si umflare;
  • instalabilitate a degetului;
  • modificari de culoare ale degetului;
  • invinetirea locului, in cazul unei fracturi;
  • incapacitatea de a misca pe deplin degetul fracturat;
  • deformarea degetului fracturat;

Fractura de metacarpian – metode de tratament

Tratamentul durerilor articulatiei pumnului ar trebui sa contribuie la ameliorarea sau disparitia durerii, iar articulatia sa functioneze normal.
Amanarea tratamentului sau a vizitei la cabinetul de ortopedie, duce la agravarea afectiunilor si face ca recuperarea sa fie mai dificila.

Kinetoterapia

Kinetoterapia este foarte utila in abordarea traumatismelor articulatiei pumnului, avand ca obiectiv final recapatarea puterii depline a articulatiei pumnului si a gamei de miscari. In acest scop se pot folosi o serie de tehnici necesare pentru reabilitarea miscarii mainii, incheieturii mainii si a degetelor.

Electroterapia

Electroterapia reprezinta folosirea energiei electrice in scopuri terapeutice, avand ca obiectiv tratarea durerii, stimularea sau intarirea unui muschi. Desi nu atat de populara pe cat ar trebui sa fie, aceasta practica este totusi usor de accesat si de utilizat, mai ales pentru traumatisme ale articulatiei pumnului care nu necesita interventie de urgenta sau chirurgicala.

Infiltratiile

Traumatismele si afectiunile articulatiei pumnului sunt printre cele mai frecvente in practica medicala, iar infiltratiile cu cortizon sunt una dintre solutiile cele mai recomandate pacientilor care se confrunta cu aceste probleme. Infiltratiile pentru articulatia pumnului, mai ales cele pentru sindromul de tunel carpian, pot fi insotite si de injectarea anterioara a unui anestezic local pentru a reduce efectele secundare, precum durerea din zona infiltratiilor.

Crioterapia

Terapia cu frig este si ea recomandata in cazul principalelor traumatisme ale articulatiei pumnului, pentru ca temperatura scazuta are o actiune analgezica si anestezica imediata. Pentru a atenua durerea din traumatismele grave ale articulatiei pumnului se recomanda plasarea pe incheietura mainii sau pe metacarpiene a unui pachet cu gel sau a unei pungi cu gheata.

Fa o programare

Completeaza formularul si vei fi contactat/a in cel mai scurt timp de un reprezentant al clinicii.

Daca ai o urgenta sau preferi sa suni,
te rugam sa utilizezi numarul de telefon:

1 + 10 =

Recenziile pacientilor nostri

Irina irina
Irina irina
09/09/2021
Recomand cu cea mai mare încredere. Sufăr de dureri de spate în zona lombara de mai bine de 2 ani, timp în care am fost în diferite centre de recuperare. Singura clinica unde am reușit sa scap de calvarul dureros a fost Atleticokinertic. Țin sa le mulțumesc în mod special lui Andrei și Oanei, cei doi terapeuți desăvârșiți care s-au ocupat de mine. Mulțumesc Atleticokinetic pentru grija și profesionalism!
Andreea Ceraru
Andreea Ceraru
30/08/2021
Atletico Kinetic este clinica pe pe care eu am ales-o pt a face recuperare dupa o operatie de LIA. Am ales aceasta clinica la recomandarea unui “pacient” si nu pot decat sa ii multumesc. A fost alegerea perfecta, iar acum este randul meu sa impart experienta mea cu cei care au nevoie de o clinica de recuperare cu adevarat buna. Clinica Atletico Kinetic este intotdeauna curata si dezinfectata, dotata cu aparatura de ultima generatie si are kinetoterapeuti desavarsiti, ce vor trata orice problema aveti cu maximum de seriozitate si profesionalism. Vor exista poate momente cand ii veti certa in gand pt exigenta lor, insa implicarea, calmul, explicatiile, precizia cu care ei trateaza problema, toate acestea vor conduce catre rezultate incredibile, iar la final, negresit, veti zambi larg. Va multumesc pt pasiunea si implicarea voastra, Ionut & Andrei!
Bogdan Dumitrache
Bogdan Dumitrache
26/08/2021
De mai multe luni aveam o durere foarte mare de spate, care se lasa pe picior. Am descoperit ca era vorba de o hernie de disc care se afla la limita operatiei. Am mers la clinica Atleticokinetic unde mi-au fost recomandate in primul rand cateva sedinte de hidrokinetoterapie, apoi kinetoterapie in sală si cateva sedinte de TECAR. Dupa sedintele de hidrokinetoterapie deja ma simteam mult mai bine, durerea scazuse mult din intensitate. Dupa ce am facut si programul recomandat de kinetoterapie si TECAR ma simt foarte bine, durerile au disparut in totalitate. Le multumesc terapeutilor pentru ca mi-au raspuns la toate intrebarile legate de diagnosticul meu si m-au sprijinit in procesul de recuperare. Recomand cu incredere clinica Atleticokinetic.
Florin Rusen
Florin Rusen
26/08/2021
situat central, personal amabil de la receptie pana in sala, spatiu generos, aparate moderne. Am avut doua abonamente de cate 10 sedinte pentru recuperarea tonusului muscular dupa o operatie de menisc si ligamente incrucisate si clinica lor a fost a 3-a incercata iar Andrei Radulescu, un profesionist desavarsit, m-a facut sa-mi recapat increderea in piciorul cu operatia. Am ajuns la ei dupa 7 luni de la operatie si eu nu incepusem alergarea (nu mai stiam sa alerg), nu aveam stabilitate, feream piciorul operat la orice miscare (dat jos din masina, coborat scari, ridicat de pe scaun etc). Acum urmeaza sa merg la fotbal dupa 2 luni. Multumesc, Andrei!
ani anghel
ani anghel
25/08/2021
Centru medical foarte bun! Mulțumesc pentru îngrijire, atenție și profesionalism! Atmosferă foarte placuta. Recomand cu căldură AtleticoKinetic!
Dunia Sin
Dunia Sin
14/07/2021
Recuperarea mea după operația de protezare a genunchiul a decurs perfect. Mulțumesc domnului doctor Radu Orfanu și fizioterapeutilor!
Giuliano Rosati
Giuliano Rosati
14/07/2021
Dottori molto professionali senza dubbi e senza paura di confondersi miglioramenti dichiarati ed ottenuti massima accoglienza senza perdita di tempo tempestivi sul problema del paziente senza paure di dichiarare la Diagnose veramente incredibile finalmente una clinica come viverla in una serie televisiva