Entorsa, luxatia si fractura
de falange

Ce sunt falangele?

Falangele sunt, prin definitie, oasele mainilor si ale  picioarelor. Degetele mari de la maini si de la picioare au cate 2 falange in structura, in timp ce celelalte degete au cate 3 sectiuni.
Nu au o denumire proprie, ele fiind impartite in trei categorii:

  1. proximale, in imediata vecinatate a metacarpienelor (oasele din structura palmei);
  2. mediale sau intermediare: situate intre falangele proximale si cele distale;
  3. distale: reprezentate de varful degetelor;

Entorsa, luxatia si
fractura de falange

O fractura reprezinta pierderea continuitatii unui os, mergand de la fisura fara deplasare pana la fractura cominutiva. Importanta deplasarii  vizualizate la radiografie, caracterul uni- sau poli-fragmentar si existenta unei afectari a articulatiei si o penetrare cutanata reprezinta elementele care vor conditiona tratamentul, mergand de la o simpla imobilizare, pana la interventia chirurgicala.

Entorsa este o leziune traumatica ce urmeaza unei intinderi bruste a ligamentelor. Fie ca este vorba despre o entorsa de gradul I sau despre una grava care presupune dezinsertia ligamentelor si uneori asocierea cu o rupere de os, ea se caracterizeaza printr-o mobilitate excesiva si o flexibilitate prea mare a articulatiei.

Luxatia este o pierdere de contact totala si permanenta intre doua suprafete articulare. Ea trebuie sa fie considerata o urgenta, astfel incat sa fie limitate riscurile vasculo-nervoase induse de deplasare.

Cauzele leziunilor falangelor

Leziunile suferite din cauza  sporturilor sunt cele mai frecvente cauze ale luxatiilor, entorselor sau fracturilor de deget. Astfel, se estimeaza ca peste 50% dintre traumatismele regasite in sport vizeaza degetele. Sporturile cu cele mai mari rate de leziuni ale mainilor includ fotbalul, gimnastica, baschetul si luptele.

Alte cauze posibile ce pot duce la o entorsa/luxatie/fractura de falange sunt reprezentate de:

– extensia exagerata a degetului;
– aplicarea unei lovituri puternice asupra varfurilor degetelor;
– caderile;
– existenta unor alte afectiuni de sanatate ce pot slabi articulatiile si ligamentele.

Simptome

  • dislocare completa sau partiala a degetului; 
  • durere severa si umflare;
  • instalabilitate a degetului;
  • modificari de culoare ale degetului;
  • invinetirea locului, in cazul unei fracturi;
  • incapacitatea de a misca pe deplin degetul fracturat;
  • deformarea degetului fracturat;

Fractura de metacarpian – metode de tratament

Tratamentul durerilor articulatiei pumnului ar trebui sa contribuie la ameliorarea sau disparitia durerii, iar articulatia sa  functioneze normal.
Amanarea tratamentului sau a vizitei la cabinetul de ortopedie, duce la agravarea afectiunilor si face ca recuperarea sa fie mai dificila.

Kinetoterapia este foarte utila in abordarea traumatismelor articulatiei pumnului, avand ca obiectiv final recapatarea puterii depline a articulatiei pumnului si a gamei de miscari. In acest scop se pot folosi o serie de tehnici necesare pentru reabilitarea miscarii mainii, incheieturii mainii si a degetelor.

Electroterapia reprezinta folosirea energiei electrice in scopuri terapeutice, avand ca obiectiv tratarea durerii, stimularea sau intarirea unui muschi. Desi nu atat de populara pe cat ar trebui sa fie, aceasta practica este totusi usor de accesat si de utilizat, mai ales pentru traumatisme ale articulatiei pumnului care nu necesita interventie de urgenta sau chirurgicala.

Traumatismele si afectiunile articulatiei  pumnului sunt printre cele mai frecvente in practica medicala, iar infiltratiile cu cortizon sunt una dintre solutiile cele mai recomandate pacientilor care se confrunta cu aceste probleme. Infiltratiile pentru articulatia pumnului, mai ales cele pentru sindromul de tunel carpian, pot fi insotite si de injectarea anterioara a unui anestezic local pentru a reduce efectele secundare, precum durerea din zona infiltratiilor.

Terapia cu frig este si ea recomandata in cazul  principalelor traumatisme ale articulatiei pumnului, pentru ca temperatura scazuta are o actiune analgezica si anestezica imediata. Pentru a atenua durerea din traumatismele grave ale articulatiei pumnului se recomanda plasarea pe incheietura mainii sau pe metacarpiene a unui pachet cu gel sau a unei pungi cu gheata.

Fa o programare

Completeaza formularul si vei fi contactat/a in cel mai scurt timp de un reprezentant al clinicii.

Daca ai o urgenta sau preferi sa suni, te rugam sa utilizezi numarul de telefon: