Ruptura de tendon ahilean

Ce este ruptura de tendon ahilean?

Tendonul lui Ahile este cel mai mare tendon din corpul uman. El conecteaza muschii din  spatele piciorului inferior cu osul calcaiului (calcaneul) si trebuie sa reziste fortelor mari in timpul exercitiilor sportive si pivotarii.

Tendonul lui Ahile poate fi afectat de doua leziuni suprasolicitarea si inflamatia, numita tendinita lui Ahile si o ruptura a tendonului.
Tendonul lui Ahile se poate rupe daca este suprasolicitat, de obicei in timpul activitatilor sportive.

Ruptura de tendon ahilean –
factori de risc

Exista anumiti factori de risc care duc la o slabire a tendonului, acesta rupandu-se mult mai usor. Cauzele slabirii tendonului sunt:

 • inflamatia tendonului ahilean, numita tendinita ahileana.
 • bolile cronice precum insuficiența renală cronică, condiții asociate cu dializa renală, hiperparatiroidismul, guta, leucemia, artrita reumatoidă, lupusul eritematos sistemic, diabetul zaharat, infecțiile și bolile metabolice.
 • utilizarea steroizilor si a fluorchinolonelor a fost asociata cu slabirea tendoanelor

Ruptura de tendon ahilean – cauze

Ruptura de tendon ahilean poate fi cauzata de o forta  traumatica extrem de mare:

 • la impingerea puternica in picior
 • in timpul unei sarituri
 • la inceputul unui sprint, cu genunchiul intins
 • in timpul unei alunecari sau cazaturi, atunci cand piciorul este dus in fata pentru echilibrare
 • in timpul unei cazaturi de la inaltime

Ruptura de tendon ahilean – simptome

 • durerea si umflarea in apropierea calcaiului; 
 • incapacitatea de a indoi piciorul in jos;
 • incapacitatea de a merge normal.

Ruptura de tendon ahilean – metode de tratament

Tratamentul rupturii de tendon ahilean ar trebui sa contribuie la ameliorarea sau disparitia durerii, iar tendonul sa functioneze normal. Amanarea tratamentului sau a vizitei la cabinetul de ortopedie, duce la agravarea afectiunilor si face ca recuperarea sa fie mai dificila.

Kinetoterapia te ajuta sa te recuperezi dupa leziuni ale gleznei si piciorului, fie ca este vorba despre o entorsa a gleznei sau despre o fractura de metatarsiene.

Kinetoterapia aplicata prompt nu te va ajuta doar sa reduci durerea si sa grabesti recuperarea, dar va functiona si in cadrul unui program de reabilitare pe termen lung. Fara ea probabil ca leziunea va recidiva.

Orice rigiditate sau reducere a razei de miscare a gleznei va afecta eficienta mersului si alergarii si poate duce pana la urma la probleme de genunchi, sold sau spate, pentru ca organismul uman se adapteaza. Tocmai de aceea tratarea prompta a oricarui grad de rigiditate este recomandata pentru a preveni raspandirea problemei.

Traumatismele piciorului iti vor afecta si ele echilibrul si sprijinul intregului corp, astfel ca kinetoterapia iti poate fi de ajutor in imbunatatirea mobilitatii si echilibrului si in recapatarea unui pattern normal de mers.

Electroterapia consta in aplicatii terapeutice ale urmatoarelor tipuri de curenti, pentru un efect antialgic si antiinflamator: curent galvanic, curenti de frecventa redusa si medie, laser, unde scurte, ultrasunete si diapuls. Beneficiile sale pot fi ameliorarea sau chiar eliminarea durerii, reducerea inflamatiei, mentinerea stabilitatii si mobilitatii articulatiilor, un plus de rezistenta musculara si o calitate mai buna a vietii per ansamblu.

Drenajul limfatic al piciorului si gleznei presupune plasarea de bandaje si drenajul limfatic manual (masajul zonelor afectate de staza limfatica) de catre kinetoterapeut. Este necesara purtarea pe termen lung a unei orteze de compresie, asa cum sunt sosetele speciale. Drenajul limfatic trebuie insotit de masuri legate de stilul de viata (activitate fizica usoara, controlul greutatii), ce reduc riscul agravarii limfedemului. Edemul limfatic secundar este foarte frecvent, fiind cauzat de operatii sau de traumatisme, caz in care lichidul din spatiile intercelulare nu se poate elimina si provoaca o umflare. De pilda, daca faci o entorsa de glezna in timpul mersului sau alergarii, ligamentele se pot intinde sau chiar rupe, provocand o durere dubla, pentru ca leziunea provoaca nu numai dureri directe, ci si echimoze si edem limfatic care, la randul sau, provoaca o senzatie dureroasa de tensiune. Zona ranita se poate umfla pana la punctul in care uneori este dificil sa misti piciorul, ceea ce incetineste procesul de vindecare. In aceste cazuri, drenajul limfatic aduce o ameliorare reala.

Crioterapia (terapia prin frig) este utilizata pentru traumatisme sau leziuni acute (asa cum sunt entorsele), dureri cronice, spasme musculare, inflamatii si edeme, precum si pentru recuperarea musculara.

Utilizarea crioterapei la nivel local este un procedeu foarte obisnuit, adesea chiar si la camerele de garda ale spitalelor fiind recomandata aplicarea terapiei prin frig pentru gestionarea entorselor sau luxatiilor.

Infilratiile cu corticoizi pentru glezna si piciorul constau in injectarea in articulatie a unui produs anti-inflamator pe baza de cortizon. Aceste infiltratii sunt prescrise atunci cand nu se doreste administrarea medicatiei orale sau cand tratamentele anti-inflamatoare si anti-algice nu reusesc sa amelioreze un puseu congestiv.

Fa o programare

Completeaza formularul si vei fi contactat/a in cel mai scurt timp de un reprezentant al clinicii.

Daca ai o urgenta sau preferi sa suni, te rugam sa utilizezi numarul de telefon: