Luxatia de sold

Ce este luxatia de sold?

O afectiune foarte dureroasa, luxatia de sold este  reprezentata de deplasarea capului femurului din lacasul sau natural.

Luxatia de sold poate fi congenitala, atunci cand apare la nastere, fara traumatisme. Insa ea poate aparea si la varste adulte, creand in general o durere acuta si impiedicand miscarea articulara normala.

Tipuri de luxatii
de sold

Luxatiile de sold se impart in  anterioare si posterioare, in functie de pozitia capului femural in relatie cu fosa acetabulara. Luxatiile anterioare se clasifica in functie de localizarea anatomica in luxatii inalte – pubiene, sau joase – obturatorii. Luxatiile posterioare sunt mult mai frecvente si se impart in 5 tipuri:
tipul I: Luxatie cu sau fara fractura minora
tipul II: Luxatie cu un singur fragment mare la nivelul ramului posterior al acetabulului
tipul III: Luxatie cu fractura cominutiva a ramului posterior cu sau fara un fragment mare
tipul IV: Luxatie cu fractura transacetabulara
tipul V: Luxatie cu fractura capului femural

Luxatia de sold – cauze

Luxatia de sold apare in  general ca urmare a unui traumatism produs cu o intensitate mare. Accidentele rutiere sunt cauza cea mai frecventa pentru aparitia luxatiilor de sold, insa ea poate aparea si in urma unei lovituri puternice atunci cand genunchiul si soldul sunt flexate (ca atunci cand ne asezam, de pilda) si o forta puternica loveste genunchiul.

Luxatiile de sold pot aparea si ca urmare a sporturilor de impact, precum fotbal, rugby sau gimastica si mai rar ca urmare a unei caderi de la o anume inaltime. La persoanele cu varste mai inaintate, soldul poate fi luxat si la un traumatism cu o intensitate mai redusa.

Luxatia de sold – simptome

  • dureri severe; 
  • incapacitate totala a membrului afectat;
  • dificultate sau incapacitate de utilizare a articulatiei soldului;
  • picior mai scurt pe partea afectata, cand femurul este impins inapoi;
  • rotire catre exterior a piciorului cand femurul este impins inainte.

Luxatia de sold – metode de tratament

Tratamentul luxatiei de sold ar trebui sa contribuie la  ameliorarea sau disparitia durerii, iar soldul sa functioneze normal.
Amanarea tratamentului sau a vizitei la cabinetul de ortopedie, duce la agravarea afectiunilor si face ca recuperarea sa fie mai dificila.

Asistenta unui  kinetoterapeut este importanta in tratamentul unei leziuni articulare a soldului. In prima instanta, kinetoterapeutul va diagnostica exact problema cu care te confrunti, uneori cu ajutorul unei radiografii, a ultrasunetelor sau a scanarii RMN.

In urma diagnosticului, kinetoterapeutul va stabili un plan de tratament adecvat, variabil in functie de cauza durerii de sold.

In multe cazuri  electroterapia poate trata durerea acuta de sold in mod eficient si regulat. Analgezicele cu reteta sau antiinflamatoarele fara reteta pot avea efecte secundare neplacute si de aceea nu este recomandat sa depinzi de acestea pentru a ameliora durerea in mod regulat.

Electroterapia, cum ar fi TENS (electrostimularea nervoasa transcutanata) sau EMS (electrostimularea musculara), pot lua locul medicatiei orale, putand fi utilizate de cate ori este nevoie.

Infiltratiile cu acid  hialuronic pot fi si ele utile atunci cand incerci sa eviti o interventie chirurgicala de artroplastie (inlocuire a soldului). Ideea care sta la baza acestui tratament este aceea ca prin injectarea unui lubrifiant (acid hialuronic) in articulatia soldului, se poate intarzia progresia procesului de artroza si se realizeaza si o protejare a cartilajului articular.

In mod surprinzator, nu exista multe cercetari cu privire la eficacitatea acestui tratament, insa in mod cert este o solutie cel putin pe termen scurt. In cazurile grave de afectiuni de sold, infiltratiile cu acid hialuronic te ajuta sa castigi timp si sa reduci nevoia unei interventii chirurgicale.

Fa o programare

Completeaza formularul si vei fi contactat/a in cel mai scurt timp de un reprezentant al clinicii.

Daca ai o urgenta sau preferi sa suni, te rugam sa utilizezi numarul de telefon: