Durerile de umar sunt unele dintre cele mai frecvente probleme cu care oamenii ajung la medic. Exista doua tipuri de dureri: cronice sau acute.
Durerile cronice, sunt dureri cu care unii se obisnuiesc mai mult sau mai putin sa traiasca si care au uneori episoade acute deranjante. Durerile acute de umar sunt cauzate de diverse traumatisme.
Iata mai jos care sunt cele mai frecvent intalnite afectiuni ale articulatiei umarului si care sunt cateva dintre modalitatile conservatoare de tratament pentru acestea.
In cazul durerilor de umar sau a unui traumatism la nivelul umarului care provoaca o durere mare, prezentati-va de urgenta la medicul ortoped.
Doctorul ortoped va examina si identifica cauzele durerii de umar, va cauta zonele dureroase, va testa mobilitatea si va diagnostiga afectiunea acestuia.
Acest termen reuneste afectarea muschilor, tendoanelor si burselor seroase care alcatuiesc articulatia umarului. De la umarul dureros simplu pana la umarul pseudo-paralitic, inclusiv umarul calcificat acut, patologiile sunt foarte diferite.
Periartrita scapulo-humerala este una dintre cele mai frecvente periartrite (inflamatie a unei structuri articulare).
Umarul dureros simplu
Umarul dureros simplu este cea mai comuna forma de periartrita scapulo-humerala, aparand in general secundar afectarii tendonului. Durerea unilaterala, de intensitate moderata, apare adesea dupa varsta de 40 de ani (desi modificarile pot incepe inca de la 20 de ani), spontan sau dupa:
o cadere pe umar;
un efort anormal;
utilizarea intensiva a articulatiei.
Durerea este mecanica, sau accentuata de miscare si diminuata de repaus, dar se poate amplifica noaptea daca pacientul se intinde pe partea dureroasa.
Cauzele periartritei scapulo-humerale
Originea periartritei scapulo-humerale poate fi foarte diferita de la caz la caz. Cauzele sunt cu atat mai numeroase cu cat inflamatia poate privi diferite structuri ale articulatiei.
Putem, vorbi despre periartrita scapulo-humerala in urmatoarele situatii:
ruptura coafei rotatorilor, sau ruptura mai mult sau mai putin importanta a unei structuri musculotendinoase care formeaza coafa rotatorilor (un fel de „palarie” deasupra capului humerusului);
tendinita care corespunde unei inflamatii a tendoanelor;
tendinita calcica, ce corespunde formarii in unul sau mai multe tendoane a unui depozit de calciu;
capsulita adeziva – inflamatia capsulei articulare (invelisul fibros si elastic care inconjoara articulatiile);
bursita umarului – o inflamatie care afecteaza bursele seroase (buzunare umplute cu lichid situate in jurul articulatiilor si implicate in lubrifierea si alunecarea structurilor articulare).
Orice persoana poate fi afectata de periartrite scapulo-humerale, insa ele sunt mai frecvente la sportivi, iar incidenta lor creste odata cu varsta.
In general, toate activitatile care pun un stres frecvent si/sau repetat pe articulatia scapulo-humerala pot favoriza aparitia periartritei scapulo-humerale. Anumite activitati sportive si anumite profesii pot creste, prin urmare, riscul de a dezvolta acest tip de inflamatie.
Simptome
durere inflamatorie de umar permanenta sau care se intensifica la miscari ale membrelor superioare;
jena posibila la miscari;
in unele cazuri, durerea este insotita de senzatia de umar inghetat, blocat sau paralizat;
miscari dificile sau chiar imposibile ale membrelor inferioare, uneori.
SAIS sau sindromul de impingement subacromial se refera la inflamatia si iritarea tendoanelor coafei rotatorilor care duce la durere, slabiciune si raza limitata de miscare a articulatiei umarului.
SAIS reuneste o gama larga de patologii inclusiv tendinoze ale coafei, bursite subacromiale si tendinite calcice.
Apare mai frecvent la pacienti cu varste sub 25 de ani, mai ales la cei activi sau cu profesii in care este nevoie de folosirea intensa a mainilor. Sindromul reprezinta aproximativ 60% din toate afectiunile cu durere de umar, ceea ce il califica drept cea mai comuna patologie a umarului.
Cauze
slabiciune musculara;
utilizarea in exces a umarului – microtraume repetitive care pot duce la inflamatia tesutului moale al tendoanelor coafei rotatorilor si bursei subacromiale;
tendinopatie degenerativa;
variatii congenitale sau dobandite ale formei si razei acromionului;
instabilitate gleno-humerala
Simptome
durere in partea superioara si exterioara a umarului;
durere agravata la ridicarea bratului, mai ales deasupra capului;
dureri pe timp de noapte, care pot afecta somnul;
slabiciune in brat.
Coafa rotatorilor este un grup de muschi si tendoane care inconjoara articulatia umarului, mentinand capul osului bratului ferm in orificiul superficial al umarului.
Leziunile coafei rotatorilor sunt frecvente si se inmultesc odata cu varsta. Acestea pot aparea mai devreme la persoanele care au joburi ce necesita efectuarea repetata de miscari in aer – zugravi si dulgheri, de exemplu.
Multe persoane care sufera de afectiuni ale coafei rotatorilor isi pot gestiona simptomele si pot reveni la activitati cu exercitii de kinetoterapie care imbunatatesc flexibilitatea si rezistenta muschilor din jurul articulatiei umarului.
Cauze
Afectiunile coafei rotatorilor pot fi rezultatul fie al unei leziuni importante la nivelul umarului, fie al degenerarii progresive sau al uzurii tesutului tendinos. Activitatea repetitiva in aer deasupra capului sau ridicarile grele pe o perioada lunga de timp pot irita sau deteriora tendonul.
Factori de risc
Varsta – odata cu inaintarea in varsta creste si riscul de afectare a coafei rotatorilor. Rupturile de coafa se intalnesc cel mai frecvent la persoanele cu varsta de peste 60 de ani.
Profesii in constructii – ocupatii precum zidaria sau zugraveala necesita miscari repetitive ale bratelor, adesea deasupra capului, care pot deteriora in timp coafa rotatorilor.
Genetica – leziunile de coafa a rotatorilor pot avea si o componenta genetica.
Simptome
durere surda si profunda de umar;
durere ce cauzeaza tulburari de somn;
imposibilitatea pieptanarii sau intinderii mainii la spate;
slabiciune a bratelor.
Umarul contine un saculet mic umplut cu lichid, cunoscut sub numele de bursa. Bursele ajuta la reducerea frecarii dintre oasele articulatiilor. Daca bursa umarului se inflameaza, ea poate determina aparitia unei afectiuni cunoscuta drept bursita a umarului. Bursita umarului se mai numeste si „bursita subacromiala”.
Cauze
leziuni;
suprasolicitare;
afectiuni medicale care provoaca inflamatii articulare, cum ar fi artrita reumatoida.
Simptome
durere in pozitia intins pe umarul afectat;
durere pe exteriorul sau varful umarului;
durere care se inrautateste cand ridici bratul pe lateral;
durere la impingerea sau deschiderea unei usi;
durere cand incerci sa descrii un cerc cu bratul
presiune si durere cand impingi in partea superioara a umarului.
Exista persoane care sunt mai predispuse la aparitia bursitei, printre acestea numarandu-se tamplarii si dulgherii, muzicienii, sportivii si gradinarii.
Labrumul glenoidal (SLAP – Superior Labral Anterior to Posterior) are o mare importanta in stabilizarea uneia dintre articulatiile umarului. Leziunile la acest nivel se intampla fie in timpul unei miscari de aruncare, fie in timpul unei caderi amortizate cu mana. Simptomele sunt o contractie sau o jena la rotatia interna a umarului.
Simptome
crepitatii;
durere interna la miscari de rotatie;
Umarul este o regiune a bustului formata din multe oase, articulatii si muschi, ce joaca un rol esential in mobilitatea membrului superior. Astfel, datorita compozitiei sale complexe, este deosebit de predispus la multiple fracturi osoase foarte variate, asa cum este si fractura de humerus.
Cauze si factori de risc
Fracturile de umar sunt relativ frecvente si sunt cel mai adesea legate de traumatisme severe, precum:
cadere de la inaltime, accident domestic;
cadere in timpul practicarii unui sport – schiul este unul dintre sporturile in care fracturile de humerus sunt cele mai frecvente;
accident rutier;
lovitura violenta direct in umar;
o boala asociata cu inaintarea in varsta, care slabeste oasele si articulatiile, asa cum este osteoporoza.
Simptome
durere extrem de severa in momentul socului;
trosnet sonor si caracteristic in momentul traumatismului;
scadere imediata a mobilitatii zonei afectate;
deformare mai mult sau mai putin semnificativa la nivelul umarului;
durere continua, chiar si cand umarul este in repaus;
formarea unui hematom si a unor zone umflate.
Luxatia umarului reprezinta dislocarea humerusului din cavitatea sa si apare ca urmare a unui traumatism. In functie de pozitia capului humeral, vorbim despre luxatie anterioara (95% din cazuri), posterioara (5% din cazuri) si inferioara (foarte rar).
Cauze
Luxatiile umarului sunt cauzate de aplicarea unei forte prea mari asupra articulatiei. Cu alte cuvinte, impingerea, tragerea sau rasucirea prea violenta.
Luxatia poate fi cauzata de un impact direct asupra umarului sau poate avea o origine indirecta, in special in situatia unei caderi pe mana sau cot.
Unele dintre cauzele luxatiilor umarului includ:
traumatisme sportive;
caderi pe mana sau pe cot (accident de patinaj cu role, accident de judo etc.);
accidente rutiere.
Simptome
dureri severe in articulatia scapulo-humerala, care se pot intinde si de-a lungul bratului;
imposibilitatea miscarii bratului din cauza durerii acute;
deformare insotita de obicei de umflaturi la nivelul umarului;
intinderea sau ruperea tesuturilor din jurul articulatiei (ligamente, tendoane, vase de sange, nervi etc.).
Tratamentul durerilor de umar ar trebui sa contribuie la ameliorarea sau disparitia durerii, iar umarul sa functioneze normal.
Amanarea tratamentului sau a vizitei la cabinetul de ortopedie, duce la agravarea afectiunilor si face ca recuperarea sa fie mai dificila.
Fizioterapia pentru leziunile umarului este importanta pentru ameliorarea durerii si functiei pe termen scurt sau lung.
Leziunile la umar apar datorita faptului ca aceasta articulatie este cel mai des utilizata in viata de zi cu zi si in acelasi timp este si foarte usor de destabilizat.
Electrostimularea nervoasa trascutanata (TENS) este o terapie neinvaziva, fara medicamente. Ea functioneaza prin impulsuri electrice usoare folosite pentru a bloca semnalele de durere din creier.
Electroterapia este o alternativa din ce in ce mai populara la medicamentele fara reteta medicala si la analgezice. Pentru o cofa a rotatorilor inflamata sau fracturata, TENS poate fi o abordare extrem de eficienta de tratament. Acelasi lucru este valabil si pentru bursita, cu precizarea ca pentru bursita varianta de electroterapie EMS – electrostimularea musculara – este si foarte benefica pentru stimularea circulatiei sanguine in zona. Diferenta dintre TENS si EMS este aceea ca in loc sa blocheze semnalele de durere, EMS stimuleaza musculatura, contribuind la intarirea acesteia si la stimularea fluxului sanguin.
EMS este o terapie excelenta pentru leziuni repetate provocate de stres, deoarece puterea suplimentara pe care o ofera poate proteja impotriva entorselor si luxatiilor noi.
O infiltratie consta in injectarea unui produs in articulatia umarului. Exista 2 tipuri de infiltratii: infiltrati cu solutii vasco-elastice, care confera mai multa fluiditate articulatiei, ca si cum ar fi fost infiltrat un ulei lubrifiant, iar pe de alta parte infiltratii cu produse anestezice si antiinflamatoare, care contribuie la reducerea durerii si a inflamatiei.
Indiferent de tipul de infiltratie, acestea nu rezolva in mod direct problema afectiunilor umarului, insa ele pot fi de un real ajutor in recuperare prin ameliorarea durerii.
Infiltratiile sunt recomandate in caz de leziuni majore: umar dureros la cea mai mica miscare, durere aproape permanenta.
Utilizarea tehnologiei TECAR este de o importanta majora in terapiile de reabilitare, beneficiile sale majore fiind acelea ca reduce durerea, stimuleaza drenajul venos in sistemul limfatic, reduce semnificativ durerea musculara.
In general terapia TECAR este folosita pentru a trata probleme precum luxatii, entorse, tendinite, bursite, traumatisme osteoarticulare, artralgii cronice, contracturi, rupturi si intinderi musculare, etc. Terapia este foarte utila si extrem de populara pentru tratarea diverselor tipuri de leziuni sportive.
Luni – Vineri:
8:00 – 20:00
Sambata:
9:00 – 13:00
Duminica:
Inchis