Entorsa glezna

Ce este entorsa gleznei?

Entorsa gleznei este un  traumatism care afecteaza ligamentele articulatiei, ce au rolul de a asigura conexiunea intre diferitele parti osoase, si anume tibia, peroneul si astragalul. Ele stabilizeaza astfel glezna, in miscarile sus-jos si de la exterior la interior sau invers.

In peste 9 din 10 cazuri, leziunea se refera la ligamentul lateral extern, format din 3 fascicule, si este cauzata de o miscare gresita a piciorului in interior. Vorbim in acest caz despre o entorsa externa a gleznei. Afectarea altor ligamente este mai rara.

Entorsa glezna –
grade de severitate

Cand unul sau mai multe  dintre ligamentele gleznei sunt slabite si deteriorate, vorbim despre o entorsa. Exista 3 grupuri de ligamente ale gleznei:

 • ligamentul lateral extern (sau colateral lateral);
 • ligamentul lateral intern (sau colateral medial);
 • si 2 ligamente tibiofibulare (cel anterior si cel posterior).

In functie de afectarea ligamentelor, gravitatea unei entorse se masoara pe 3 niveluri:

 1. Afectarea usoara a ligamentului (in 7 din 10 cazuri) cu intindere simpla (distensie) a ligamentului.
 2. Afectare moderat-severa, cu o ruptura a ligamentului si o ruptura partiala a unuia dintre fascicule.
 3. Entorsa severa a gleznei, ce corespunde unei rupturi complete a fasciculelor ligamentului. Poate fi insotita de o fractura.

Cauzele entorsei gleznei

 • un pas gresit pe teren alunecos, neuniform sau pe scari;
 • o cadere ce provoaca rasucirea, indoirea sau tensionarea piciorului;
 • o lovitura directa in zona gleznei;
 • tensiune puternica aplicata articulatiei piciorului;
 • tratament defectuos al leziunilor anterioare;
 • eforturi regulate ale gleznei;
 • un accident sportiv, mai ales daca vorbim despre fotbal sau schi si despre sportivi de performanta.
 • slabiciune speciala a gleznei (in special la copii sau varstnici);
 • excesul de greutate.

Entorsa glezna – simptome

 • durere moderata, in caz de  entorsa usoara;
 • durere violenta si intensa in caz de entorsa moderata sau severa;
 • umflare;
 • edem;
 • echimoza;
 • functii afectate ale gleznei;
 • pierdere completa sau partiala a mobilitatii gleznei;
 • dificultati deosebite (sau chiar imposibilitate) de sprijin pe piciorul afectat.

Entorsa glezna – metode de tratament

Tratamentul entorsei gleznei ar trebui sa contribuie la ameliorarea sau disparitia durerii, iar glezna sa functioneze normal. Amanarea tratamentului sau a vizitei la cabinetul de ortopedie, duce la agravarea afectiunilor si face ca recuperarea sa fie mai dificila.

Kinetoterapia te ajuta sa te recuperezi dupa leziuni ale gleznei si piciorului, fie ca este vorba despre o entorsa a gleznei sau despre o fractura de metatarsiene.

Kinetoterapia aplicata prompt nu te va ajuta doar sa reduci durerea si sa grabesti recuperarea, dar va functiona si in cadrul unui program de reabilitare pe termen lung. Fara ea probabil ca leziunea va recidiva.

Orice rigiditate sau reducere a razei de miscare a gleznei va afecta eficienta mersului si alergarii si poate duce pana la urma la probleme de genunchi, sold sau spate, pentru ca organismul uman se adapteaza. Tocmai de aceea tratarea prompta a oricarui grad de rigiditate este recomandata pentru a preveni raspandirea problemei.

Traumatismele piciorului iti vor afecta si ele echilibrul si sprijinul intregului corp, astfel ca kinetoterapia iti poate fi de ajutor in imbunatatirea mobilitatii si echilibrului si in recapatarea unui pattern normal de mers.

Electroterapia consta in aplicatii terapeutice ale urmatoarelor tipuri de curenti, pentru un efect antialgic si antiinflamator: curent galvanic, curenti de frecventa redusa si medie, laser, unde scurte, ultrasunete si diapuls. Beneficiile sale pot fi ameliorarea sau chiar eliminarea durerii, reducerea inflamatiei, mentinerea stabilitatii si mobilitatii articulatiilor, un plus de rezistenta musculara si o calitate mai buna a vietii per ansamblu.

Drenajul limfatic al piciorului si gleznei presupune plasarea de bandaje si drenajul limfatic manual (masajul zonelor afectate de staza limfatica) de catre kinetoterapeut. Este necesara purtarea pe termen lung a unei orteze de compresie, asa cum sunt sosetele speciale. Drenajul limfatic trebuie insotit de masuri legate de stilul de viata (activitate fizica usoara, controlul greutatii), ce reduc riscul agravarii limfedemului. Edemul limfatic secundar este foarte frecvent, fiind cauzat de operatii sau de traumatisme, caz in care lichidul din spatiile intercelulare nu se poate elimina si provoaca o umflare. De pilda, daca faci o entorsa de glezna in timpul mersului sau alergarii, ligamentele se pot intinde sau chiar rupe, provocand o durere dubla, pentru ca leziunea provoaca nu numai dureri directe, ci si echimoze si edem limfatic care, la randul sau, provoaca o senzatie dureroasa de tensiune. Zona ranita se poate umfla pana la punctul in care uneori este dificil sa misti piciorul, ceea ce incetineste procesul de vindecare. In aceste cazuri, drenajul limfatic aduce o ameliorare reala.

Crioterapia (terapia prin frig) este utilizata pentru traumatisme sau leziuni acute (asa cum sunt entorsele), dureri cronice, spasme musculare, inflamatii si edeme, precum si pentru recuperarea musculara.

Utilizarea crioterapei la nivel local este un procedeu foarte obisnuit, adesea chiar si la camerele de garda ale spitalelor fiind recomandata aplicarea terapiei prin frig pentru gestionarea entorselor sau luxatiilor.

Infilratiile cu corticoizi pentru glezna si piciorul constau in injectarea in articulatie a unui produs anti-inflamator pe baza de cortizon. Aceste infiltratii sunt prescrise atunci cand nu se doreste administrarea medicatiei orale sau cand tratamentele anti-inflamatoare si anti-algice nu reusesc sa amelioreze un puseu congestiv.

Fa o programare

Completeaza formularul si vei fi contactat/a in cel mai scurt timp de un reprezentant al clinicii.

Daca ai o urgenta sau preferi sa suni, te rugam sa utilizezi numarul de telefon: