Epicondilita mediala

Ce este epicondilita mediala?

Epicondilita mediala (cotul  jucatorului de golf) este inflamatia tendoanelor implicate in miscarea de flexie (curbura) a mainii spre incheietura, care provoaca durere in zona interna a cotului, dar si la nivelul antebratului.
Este o afectiune mai rara si este cauzata de presiunea exagerata pe musculatura flexoare a incheieturii mainii.

Stadiile epicondilitei
mediale

In literatura de specialitate au fost descrise 4 stadii ale  epicondilitei:

  • modificarile inflamatorii care sunt reversibile
  • modificarile patologice nonreversibile cu originea in muschii cu tendoane atasate epicondililor
  • ruptura originii acestor muschi
  • modificari secundare cum este fibroza sau calcificarea.

Epicondilita are drept cauza microtraumatismele repetate cu localizare la nivelul tendoanelor muschiului scurt extensor radial si al extensorului comun al degetelor.

Cauzele epicondilitei mediale

Aceasta afectiune este cauzata de indoirea repetata a  incheieturii mainii spre palma impotriva rezistentei (chiar si atunci cand cotul doare). Printre miscarile care produc o astfel de forta se numara obiceiul de a servi puternic in tenis, utilizarea unui serviciu prin aducerea bratului peste umar sau cu o rotire superioara, utilizarea de mingi grele sau umede, utilizarea unei rachete prea grele, cu un maner prea mic sau cu corzi prea stranse, aruncarea de baseball. Chiar si o tehnica slaba in lovirea mingii de golf poate provoca acest tip de inflamatie, de unde si termenul de “cot al jucatorului de golf”.

Simptome

Epicondilita mediala poate  aparea brusc sau se poate dezvolta lent intr-o perioada mai lunga de timp. Simptomele pot varia de la usoare la severe.

durere la interiorul cotului;
rigiditatea cotului;

  • slabiciunea mainilor si a incheieturii mainii;
  • senzatie de furnicaturi sau amorteala in degete, in special inelarul si degetul mic;
  • dificultate la miscarea cotului.

Nu este neobisnuit ca durerea de cot sa radieze pe antebrat pana la incheietura mainii, ceea ce ingreuneaza desfasurarea activitatilor de zi cu zi, cum ar fi ridicarea obiectelor diverse, deschiderea unei usi sau o strangere de mana. De obicei, epicondilita mediala afecteaza membrul dominant.

Metode de tratament pentru epicondilita mediala

Tratamentul durerilor de cot ar trebui sa contribuie la  ameliorarea sau disparitia durerii, iar cotul sa functioneze normal.
Amanarea tratamentului sau a vizitei la cabinetul de ortopedie, duce la agravarea afectiunilor si face ca recuperarea sa fie mai dificila.

Fizioterapia pentru leziunile umarului este importanta pentru ameliorarea durerii si functiei pe termen scurt sau lung. 

Leziunile la umar apar datorita faptului ca aceasta articulatie este cel mai des utilizata in viata de zi cu zi si in acelasi timp este si foarte usor de destabilizat.

Electrostimularea nervoasa trascutanata (TENS) este o terapie neinvaziva, fara medicamente. Ea  functioneaza prin impulsuri electrice usoare folosite pentru a bloca semnalele de durere din creier.

Electroterapia este o alternativa din ce in ce mai populara la medicamentele fara reteta medicala si la analgezice. Pentru o cofa a rotatorilor inflamata sau fracturata, TENS poate fi o abordare extrem de eficienta de tratament. Acelasi lucru este valabil si pentru bursita, cu precizarea ca pentru bursita varianta de electroterapie EMS – electrostimularea musculara – este si foarte benefica pentru stimularea circulatiei sanguine in zona. Diferenta dintre TENS si EMS este aceea ca in loc sa blocheze semnalele de durere, EMS stimuleaza musculatura, contribuind la intarirea acesteia si la stimularea fluxului sanguin.

EMS este o terapie excelenta pentru leziuni repetate provocate de stres, deoarece puterea suplimentara pe care o ofera poate proteja impotriva entorselor si luxatiilor noi.

O infiltratie consta in  injectarea unui produs in articulatia umarului. Exista 2 tipuri de infiltratii: infiltrati cu solutii vasco-elastice, care confera mai multa fluiditate articulatiei, ca si cum ar fi fost infiltrat un ulei lubrifiant, iar pe de alta parte infiltratii cu produse anestezice si antiinflamatoare, care contribuie la reducerea durerii si a inflamatiei.

Indiferent de tipul de infiltratie, acestea nu rezolva in mod direct problema afectiunilor umarului, insa ele pot fi de un real ajutor in recuperare prin ameliorarea durerii.

Infiltratiile sunt recomandate in caz de leziuni majore: umar dureros la cea mai mica miscare, durere aproape permanenta.

Utilizarea tehnologiei TECAR este de o importanta majora in terapiile de reabilitare, beneficiile sale majore fiind acelea ca reduce durerea, stimuleaza drenajul venos in sistemul limfatic, reduce semnificativ durerea musculara.

In general terapia TECAR este folosita pentru a trata probleme precum luxatii, entorse, tendinite, bursite, traumatisme osteoarticulare, artralgii cronice, contracturi, rupturi si intinderi musculare, etc. Terapia este foarte utila si extrem de populara pentru tratarea diverselor tipuri de leziuni sportive.

Fa o programare

Completeaza formularul si vei fi contactat/a in cel mai scurt timp de un reprezentant al clinicii.

Daca ai o urgenta sau preferi sa suni, te rugam sa utilizezi numarul de telefon: