Intindere musculara

Ce este o intindere musculara?

Intinderea musculara apare atunci cand un muschi este  suprasolicitat la maxim. Se intampla in general ca urmare a oboselii, a utilizarii excesive sau necorespunzatoare a unui muschi.

Intinderile pot aparea la orice muschi, insa cel mai frecvent le intalnim la nivelul zonei lombare, la nivelul gatului, umarului si muschilor hamstring (muschii din spatele coapsei), cauzand dureri si limitand miscarea in cadrul grupei musculare afectate.

Intindere musculara –
grade de severitate

In timp ce intinderile usoare pana la moderate pot fi tratate si acasa cu ajutorul terapiei cu gheata sau caldura si cu medicamente antiinflamatoare, intinderile severe si rupturile necesita tratament de specialitate.

Intinderile musculare sunt impartite in mai multe grade, in functie de severitate:

  • Gradul I: doar cateva fibre musculare sunt intinse sau rupte. Desi muschiul afectat este dureros, are o forţa normala.
  • Gradul II : sunt afectate un numar mai mare de fibre musculare, durerea este mai accentuata. Pot apare vanatai si pierderea vizibila a forţei musculare.
  • Gradul III: in acest caz muschiul se poate rupe in doua bucati separate sau se desprinde de tendon. Aceasta este o leziune grava care determina pierderea completa a functiei musculare, precum si dureri considerabile şi inflamaţie locala.
 

Mergi la medic daca durerea nu dispare dupa o saptamana, daca zona accidentata este amortita, daca ai sangerari sau daca nu poti merge.

Cauzele intinderilor musculare

  • lipsa incalzirii corespunzatoare inainte de activitatea fizica;
  • flexibilitate redusa;
  • suprasolicitare si oboseala;
  • alunecare;
  • saritura;
  • alergare;
  • aruncare;
  • ridicare a unei greutati mari;
  • ridicare dintr-o pozitie incomoda.

Intindere musculara – simptome

  • durere cu debut brusc;
  • raza limitata de miscare;
  • echimoze sau decolorare;
  • inflamare;
  • spasm muscular;
  • rigiditate;
  • slabiciune;

Intindere musculara – metode de tratament

Tratamentul leziunilor musculare este divers si  complex, fiind format din tratament medicamentos si fiziokinetoterapeutic, si in cazuri exteme chiar chirurgical.
In cazul in care ati suferit o leziune musculara, este necesar consult de specialitate imediat, atsfel incat tratamentul sa poata incepe la timp.

Primul ajutor in caz de leziune musculara este aplicarea de gheata sau comprese reci in momentul accidentului, pentru a reduce inflamatia si durerea, urmata de ridicarea membrului afectat pentru a preveni formarea unui hematom. Este nevoie, insa, de precautie maxima pentru a nu favoriza aparitia edemului, ca urmare a aplicarii prea intense.

Aplicarea unei pungi cu gheata, insotita de o miscare de compresie, reduce riscul aparitiei unui hematom.

Sedintele de reabilitare cu un kinetoterapeut pot fi, de asemenea, necesare pentru a recupera treptat forta muschiului afectat si pentru a reinvata din nou cum poti mobiliza usor muschiul respectiv.

Fie ca esti sportiv de performanta sau amator, greseala pe care nu trebuie sa o faci sub nicio forma este reluarea activitatii fizice intense atunci cand durerea s-a diminuat, pentru ca riscul de ranire este foarte mare.

In prima faza kinetoterapia pentru leziunile musculare consta in exercitii usoare de stretching, avand ca obiectiv intinderea tesutului cicatriceal fibros. In continuare abordarea kinetoterapeutica contine exercitii de crestere progresiva a fortei musculare, mergand de la cele pasive pana la cele active si cu incarcare progresiva si apoi exercitii specifice, executate cu intensitate gradata, pana la restaurarea functiei muschiului afectat.

Recuperarea fizica are ca obiectiv cresterea flexibilitatii si a fortei musculare, urmand apoi ca pacientul sa isi poata relua fara probleme activitatile zilnice si apoi pe cele sportive.

In perioada de recuperare, se recomanda electrostimularea tesuturilor musculare de catre kinetoterapeut: curentii excito-motori blanzi vor favoriza vindecarea targetata a fibrelor musculare. Electrostimularea devine din ce in ce mai mult o alternativa serioasa la metodele conventionale de reabilitare musculara, dupa ce mult timp a fost un procedeu rezervat doar lumii sportive. Astazi oricine sufera o intindere sau o ruptura musculara se poate bucura de beneficiile electroterapiei in cabinetele de kinetoterapie. In etape progresive, stimulii din cadrul electroterapiei readuc muschii la capacitatea lor naturala, contribuind la reabilitarea autonomiei motorii. Electrostimularea face, de asemenea, posibila reducerea sau chiar eliminarea durerii resimtite la nivelul muschilor, indiferent de cauza acestei dureri.

Infiltratiile musculare pot oferi o ameliorare,  reducand inflamatia si durerea in unele leziuni musculare, fiind in mod deosebit recunoscuta pentru beneficiile in ceea ce priveste leziunile la nivelul coafei rotatorii.

Medicamentul infiltrat de obicei este un derivat al cortizonului, cu numeroase beneficii: este un hormon natural cu excelente proprietati antiinflamatorii, in timp ce medicamentele antiinflamatoare obisnuite (numite „nesteroidiene” spre deosebire de „steroizii” care sunt derivati ai cortizonului) devin rapid periculoase daca se depaseste doza maxima.

Fa o programare

Completeaza formularul si vei fi contactat/a in cel mai scurt timp de un reprezentant al clinicii.

Daca ai o urgenta sau preferi sa suni, te rugam sa utilizezi numarul de telefon: