Entorsa de sold

Ce este entorsa de sold?

Entorsa este o leziune  traumatica care apare in urma intinderii sau ruperii ligamentelor de la nivelul articulatiei provocata de o miscare brusca si violenta. Lezarea ligamentelor se produce atunci cand la nivelul acestora se aplica o forta foarte puternica sau cand forta respectiva are o directie neobisnuita pe articulatie.

Stabilitatea unei articulatii este data de ligamente, de structura osoasa si de musculatura de sustinere. Fortarea accidentala a unei articulatii, dincolo de limitele sale fiziologice, poate duce la o entorsa. La nivelul respectivei articulatii, ligamentele se intind anormal sau se rup, complet ori partial.

Tipuri de
entorse de sold

In ceea ce priveste gradul de  afectare, entorsa poate fi usoara, cand sunt afectate doar cateva fibre ale ligamentelor, si moderata sau severa, cand ligamentele sunt afectate in proportie mare sau foarte mare. In aceste din urma situatii, apare si o instabilitate articulara, semn ca ligamentul este afectat si nu mai poate oferi articulatiei sustinerea fiziologica.

In functie de afectarea ligamentelor, gravitatea unei entorse se masoara pe 3 niveluri:

  • Afectarea usoara a ligamentului (in 7 din 10 cazuri) cu intindere simpla (distensie) a ligamentului.
  • Afectare moderat-severa, cu o ruptura a ligamentului si o ruptura partiala a unuia dintre fascicule.
  • Entorsa severa, ce corespunde unei rupturi complete a fasciculelor ligamentului. Poate fi insotita de o fractura.

Entorsa de sold – cauze

  • durere; 
  • inflamare;
  • spasm muscular;
  • raza de miscare limitata;
  • uneori un zgomot auzit sau simtit in jurul articulatiei.

Entorsa de sold – metode de tratament

Tratamentul entorsei de sold ar trebui sa contribuie la ameliorarea sau disparitia  durerii, iar soldul sa functioneze normal.
Amanarea tratamentului sau a vizitei la cabinetul de ortopedie, duce la agravarea afectiunilor si face ca recuperarea sa fie mai dificila.

Asistenta unui  kinetoterapeut este importanta in tratamentul unei leziuni articulare a soldului. In prima instanta, kinetoterapeutul va diagnostica exact problema cu care te confrunti, uneori cu ajutorul unei radiografii, a ultrasunetelor sau a scanarii RMN.

In urma diagnosticului, kinetoterapeutul va stabili un plan de tratament adecvat, variabil in functie de cauza durerii de sold.

In multe cazuri  electroterapia poate trata durerea acuta de sold in mod eficient si regulat. Analgezicele cu reteta sau antiinflamatoarele fara reteta pot avea efecte secundare neplacute si de aceea nu este recomandat sa depinzi de acestea pentru a ameliora durerea in mod regulat.

Electroterapia, cum ar fi TENS (electrostimularea nervoasa transcutanata) sau EMS (electrostimularea musculara), pot lua locul medicatiei orale, putand fi utilizate de cate ori este nevoie.

Infiltratiile cu acid  hialuronic pot fi si ele utile atunci cand incerci sa eviti o interventie chirurgicala de artroplastie (inlocuire a soldului). Ideea care sta la baza acestui tratament este aceea ca prin injectarea unui lubrifiant (acid hialuronic) in articulatia soldului, se poate intarzia progresia procesului de artroza si se realizeaza si o protejare a cartilajului articular.

In mod surprinzator, nu exista multe cercetari cu privire la eficacitatea acestui tratament, insa in mod cert este o solutie cel putin pe termen scurt. In cazurile grave de afectiuni de sold, infiltratiile cu acid hialuronic te ajuta sa castigi timp si sa reduci nevoia unei interventii chirurgicale.

Fa o programare

Completeaza formularul si vei fi contactat/a in cel mai scurt timp de un reprezentant al clinicii.

Daca ai o urgenta sau preferi sa suni, te rugam sa utilizezi numarul de telefon: