Glezna si piciorul –
afectiuni si tratamente

Anatomia gleznei si piciorului

Piciorul si glezna sunt doua dintre cele mai versatile si mai complexe zone din corp. Un singur picior contine 26 de  oase sustinute de o retea de muschi, tendoane si ligamente.

Cand totul functioneaza bine nici macar nu ne gandim la toate acestea, insa imediat ce apare o problema, ea este de cele mai multe ori imposibil de ignorat.

Glezna este o articulatie de tip balama, ce consta intr-o capsula care contine un fluid ce hraneste si lubrifiaza articulatia facand posibila miscarea intre laba piciorului si membru.
Glezna este alcatuita din tibie, fibula si talus, pe langa un complex amplu de ligamente si tendoane.

Laba piciorului si glezna contin:

  • 26 de oase mici (un sfert din oasele din corpul uman);
  • 33 de articulatii;
  • peste 100 de muschi, tendoane si ligamente;
  • o retea ampla de vase de sange, nervi, piele si tesut moale.
 

Toate aceste componente colaboreaza pentru a oferi corpului sprijin, echilibru si mobilitate.

Care sunt afectiunile gleznei si piciorului?

Atunci cand glezna sau piciorul au o problema este afectata atat stabilitatea, cat si echilibrul  intregului organism. Iti prezentam in continuare care sunt cele mai frecvente afectiuni ale gleznei si piciorului.

Entorsa gleznei este un traumatism care afecteaza ligamentele articulatiei, ce au rolul de a asigura conexiunea intre diferitele parti osoase, si anume tibia, peroneul si astragalul. Ele stabilizeaza astfel glezna, in miscarile sus-jos si de la exterior la interior sau invers. In peste 9 din 10 cazuri, leziunea se refera la ligamentul lateral extern, format din 3 fascicule, si este cauzata de o miscare gresita a piciorului in interior. Vorbim in acest caz despre o entorsa externa a gleznei. Afectarea altor ligamente este mai rara.
Glezna este o articulatie ce permite miscarea, mersul pe jos, marsul, alergarea si sprijinul pe picioare. Fractura gleznei trebuie tratata rapid, deoarece poate duce la leziuni mai grave. O fractura a gleznei poate aparea in urma unei caderi sau la rasucirea brusca a piciorului. O fractura de glezna prost tratata poate avea consecinte nefericite asupra ligamentelor sau a articulatiei in sine.
Termenul de maleola se refera la una dintre cele doua tuberozitati osoase situate la nivelul articulatiei gleznei. Distingem maleola mediala (sau tibiala) o excrescenta normala a partii inferioare a tibiei si maleola laterala (sau fibulara), care este la randul ei parte a fibulei (ex-fibula). O fractura a gleznei la nivelul maleolei este foarte dureroasa, necesitand imobilizare (uneori ghips) sau chiar operatie, iar timpul de vindecare este mai mult sau mai putin lung, in functie de caz.
Metatarsienele sunt un grup de cinci oase lungi situate in centrul labei piciorului. Acestea leaga partea posterioara a piciorului de degetele de la picioare. Vorbim despre o fractura de metatarsiene atunci cand unul dintre aceste oase este rupt. Fracturile de stres sunt mici fisuri ale unui os cauzate de o solicitare excesiva. Ele apar foarte frecvent la nivelul metatarsienelor. Fracturile de stres sunt mici fisuri la nivelul osului, nu rupturi complete, cauzate in general de mers sau alergare foarte extenuante. Ele se manifesta prin durere si sensibilitate, mai ales la sprijinirea pe piciorul afectat.

Fasciita plantara este inflamatia tesutului gros de la baza piciorului (numita fascia plantara), acel tesut care leaga osul calcaiului de degetele de la picioare si creeaza arcul piciorului.

„Fascia plantara”, numita si aponevroza, este un ligament foarte puternic care sustine arcul piciorului, intinzandu-se intre calcai si primele falange ale degetelor.

Pintenul calcanean (din latinescul calcaneus, osul calcaiului) este o osificare patologica si dureroasa a punctului de atasare a tendonului de osul calcaiului. Daca pintenul calcanean este asociat cu inflamatie (asa cum se intampla in general) vorbim si de fasciita plantara. Alaturi de fasciita plantara, pintenii calcaneeni – cunoscuti si sub denumirea de “ciocuri la calcaie” – reprezinta o afectiune comuna si extrem de deranjanta. Pintenii calcaneeni sunt niste proeminente osoase care iau nastere la nivelul marginii plantare anterioare a calcaneului. Durerea incepe sa fie resimtita atunci cand se ajunge la inflamarea tesutului care formeaza arcul piciorului, denumit si „fascie plantara”.

Tendonul lui Ahile este cel mai mare tendon din corpul uman. El conecteaza muschii din spatele  piciorului inferior cu osul calcaiului (calcaneul) si trebuie sa reziste fortelor mari in timpul exercitiilor sportive si pivotarii.

Tendonul lui Ahile poate fi afectat de doua leziuni suprasolicitarea si inflamatia, numita tendinita lui Ahile si o ruptura a tendonului.
Tendonul lui Ahile se poate rupe daca este suprasolicitat, de obicei in timpul activitatilor sportive.

Fractura glezna – metode de tratament

Tratamentul afectiunilor gleznei si piciorului ar trebui sa  contribuie la ameliorarea sau disparitia durerii, iar glezna sau piciorul sa functioneze normal.
Amanarea tratamentului sau a vizitei la cabinetul de ortopedie, duce la agravarea afectiunilor si face ca recuperarea sa fie mai dificila.

Kinetoterapia te ajuta sa te recuperezi dupa leziuni ale gleznei si piciorului, fie ca este vorba despre o entorsa a gleznei sau despre o fractura de metatarsiene. Kinetoterapia aplicata prompt nu te va ajuta doar sa reduci durerea si sa grabesti recuperarea, dar va functiona si in cadrul unui program de reabilitare pe termen lung. Fara ea probabil ca leziunea va recidiva. Orice rigiditate sau reducere a razei de miscare a gleznei va afecta eficienta mersului si alergarii si poate duce pana la urma la probleme de genunchi, sold sau spate, pentru ca organismul uman se adapteaza. Tocmai de aceea tratarea prompta a oricarui grad de rigiditate este recomandata pentru a preveni raspandirea problemei. Traumatismele piciorului iti vor afecta si ele echilibrul si sprijinul intregului corp, astfel ca kinetoterapia iti poate fi de ajutor in imbunatatirea mobilitatii si echilibrului si in recapatarea unui pattern normal de mers.
Electroterapia consta in aplicatii terapeutice ale urmatoarelor tipuri de curenti, pentru un efect antialgic si antiinflamator: curent galvanic, curenti de frecventa redusa si medie, laser, unde scurte, ultrasunete si diapuls. Beneficiile sale pot fi ameliorarea sau chiar eliminarea durerii, reducerea inflamatiei, mentinerea stabilitatii si mobilitatii articulatiilor, un plus de rezistenta musculara si o calitate mai buna a vietii per ansamblu.
Drenajul limfatic al piciorului si gleznei presupune plasarea de bandaje si drenajul limfatic manual (masajul zonelor afectate de staza limfatica) de catre kinetoterapeut. Este necesara purtarea pe termen lung a unei orteze de compresie, asa cum sunt sosetele speciale. Drenajul limfatic trebuie insotit de masuri legate de stilul de viata (activitate fizica usoara, controlul greutatii), ce reduc riscul agravarii limfedemului. Edemul limfatic secundar este foarte frecvent, fiind cauzat de operatii sau de traumatisme, caz in care lichidul din spatiile intercelulare nu se poate elimina si provoaca o umflare. De pilda, daca faci o entorsa de glezna in timpul mersului sau alergarii, ligamentele se pot intinde sau chiar rupe, provocand o durere dubla, pentru ca leziunea provoaca nu numai dureri directe, ci si echimoze si edem limfatic care, la randul sau, provoaca o senzatie dureroasa de tensiune. Zona ranita se poate umfla pana la punctul in care uneori este dificil sa misti piciorul, ceea ce incetineste procesul de vindecare. In aceste cazuri, drenajul limfatic aduce o ameliorare reala.

Crioterapia (terapia prin frig) este utilizata pentru traumatisme sau leziuni acute (asa cum sunt entorsele), dureri cronice, spasme musculare, inflamatii si edeme, precum si pentru recuperarea musculara.

Utilizarea crioterapei la nivel local este un procedeu foarte obisnuit, adesea chiar si la camerele de garda ale spitalelor fiind recomandata aplicarea terapiei prin frig pentru gestionarea entorselor sau luxatiilor.

Infilratiile cu corticoizi pentru glezna si piciorul constau in injectarea in articulatie a unui produs anti-inflamator pe baza de cortizon. Aceste infiltratii sunt prescrise atunci cand nu se doreste administrarea medicatiei orale sau cand tratamentele anti-inflamatoare si anti-algice nu reusesc sa amelioreze un puseu congestiv.

Fa o programare

Completeaza formularul si vei fi contactat/a in cel mai scurt timp de un reprezentant al clinicii.

Daca ai o urgenta sau preferi sa suni, te rugam sa utilizezi numarul de telefon: