Piciorul si glezna sunt doua dintre cele mai versatile si mai complexe zone din corp. Un singur picior contine 26 de oase sustinute de o retea de muschi, tendoane si ligamente.
Cand totul functioneaza bine nici macar nu ne gandim la toate acestea, insa imediat ce apare o problema, ea este de cele mai multe ori imposibil de ignorat.
Glezna este o articulatie de tip balama, ce consta intr-o capsula care contine un fluid ce hraneste si lubrifiaza articulatia facand posibila miscarea intre laba piciorului si membru.
Glezna este alcatuita din tibie, fibula si talus, pe langa un complex amplu de ligamente si tendoane.
Laba piciorului si glezna contin:
Toate aceste componente colaboreaza pentru a oferi corpului sprijin, echilibru si mobilitate.
Atunci cand glezna sau piciorul au o problema este afectata atat stabilitatea, cat si echilibrul intregului organism. Iti prezentam in continuare care sunt cele mai frecvente afectiuni ale gleznei si piciorului.
Fasciita plantara este inflamatia tesutului gros de la baza piciorului (numita fascia plantara), acel tesut care leaga osul calcaiului de degetele de la picioare si creeaza arcul piciorului.
„Fascia plantara”, numita si aponevroza, este un ligament foarte puternic care sustine arcul piciorului, intinzandu-se intre calcai si primele falange ale degetelor.
Tendonul lui Ahile este cel mai mare tendon din corpul uman. El conecteaza muschii din spatele piciorului inferior cu osul calcaiului (calcaneul) si trebuie sa reziste fortelor mari in timpul exercitiilor sportive si pivotarii.
Tendonul lui Ahile poate fi afectat de doua leziuni suprasolicitarea si inflamatia, numita tendinita lui Ahile si o ruptura a tendonului.
Tendonul lui Ahile se poate rupe daca este suprasolicitat, de obicei in timpul activitatilor sportive.
Tratamentul afectiunilor gleznei si piciorului ar trebui sa contribuie la ameliorarea sau disparitia durerii, iar glezna sau piciorul sa functioneze normal.
Amanarea tratamentului sau a vizitei la cabinetul de ortopedie, duce la agravarea afectiunilor si face ca recuperarea sa fie mai dificila.
Crioterapia (terapia prin frig) este utilizata pentru traumatisme sau leziuni acute (asa cum sunt entorsele), dureri cronice, spasme musculare, inflamatii si edeme, precum si pentru recuperarea musculara.
Utilizarea crioterapei la nivel local este un procedeu foarte obisnuit, adesea chiar si la camerele de garda ale spitalelor fiind recomandata aplicarea terapiei prin frig pentru gestionarea entorselor sau luxatiilor.
Luni – Vineri:
8:00 – 20:00
Sambata:
9:00 – 13:00
Duminica:
Inchis