Leziuni ale
coafei rotatorilor

Ce sunt leziunile coafei rotatorilor?

Coafa rotatorilor este un grup de muschi si tendoane care  inconjoara articulatia umarului, mentinand capul osului bratului ferm in orificiul superficial al umarului.

Leziunile coafei rotatorilor sunt frecvente si se inmultesc odata cu varsta. Acestea pot aparea mai devreme la persoanele care au joburi ce necesita efectuarea repetata de miscari in aer – zugravi si dulgheri, de exemplu.

Multe persoane care sufera de afectiuni ale coafei rotatorilor isi pot gestiona simptomele si pot reveni la activitati cu exercitii de kinetoterapie care imbunatatesc flexibilitatea si rezistenta muschilor din jurul articulatiei umarului.

Factori de risc

  • Varsta – odata cu inaintarea in varsta creste si riscul de  afectare a coafei rotatorilor. Rupturile de coafa se intalnesc cel mai frecvent la persoanele cu varsta de peste 60 de ani.
  • Profesii in constructii – ocupatii precum zidaria sau zugraveala necesita miscari repetitive ale bratelor, adesea deasupra capului, care pot deteriora in timp coafa rotatorilor.
  • Genetica – leziunile de coafa a rotatorilor pot avea si o componenta genetica.

Cauzele leziunilor coafei rotatorilor

Afectiunile coafei rotatorilor pot fi rezultatul fie al unei leziuni  importante la nivelul umarului, fie al degenerarii progresive sau al uzurii tesutului tendinos. Activitatea repetitiva in aer deasupra capului sau ridicarile grele pe o perioada lunga de timp pot irita sau deteriora tendonul.

Simptome

  • durere surda si profunda de umar; 
  • durere ce cauzeaza tulburari de somn;
  • imposibilitatea pieptanarii sau intinderii mainii la spate;
  • slabiciune a bratelor.

Metode de tratament pentru leziuni ale coafei rotatorilor

Tratamentul durerilor de umar ar trebui sa contribuie la ameliorarea sau disparitia durerii, iar umarul sa functioneze normal. Amanarea tratamentului sau a vizitei la cabinetul de ortopedie, duce la agravarea afectiunilor si face ca recuperarea sa fie mai dificila.

Fizioterapia pentru leziunile umarului este importanta pentru ameliorarea durerii si functiei pe termen scurt sau lung. 

Leziunile la umar apar datorita faptului ca aceasta articulatie este cel mai des utilizata in viata de zi cu zi si in acelasi timp este si foarte usor de destabilizat.

Electrostimularea nervoasa trascutanata (TENS) este o terapie neinvaziva, fara medicamente. Ea  functioneaza prin impulsuri electrice usoare folosite pentru a bloca semnalele de durere din creier.

Electroterapia este o alternativa din ce in ce mai populara la medicamentele fara reteta medicala si la analgezice. Pentru o cofa a rotatorilor inflamata sau fracturata, TENS poate fi o abordare extrem de eficienta de tratament. Acelasi lucru este valabil si pentru bursita, cu precizarea ca pentru bursita varianta de electroterapie EMS – electrostimularea musculara – este si foarte benefica pentru stimularea circulatiei sanguine in zona. Diferenta dintre TENS si EMS este aceea ca in loc sa blocheze semnalele de durere, EMS stimuleaza musculatura, contribuind la intarirea acesteia si la stimularea fluxului sanguin.

EMS este o terapie excelenta pentru leziuni repetate provocate de stres, deoarece puterea suplimentara pe care o ofera poate proteja impotriva entorselor si luxatiilor noi.

O infiltratie consta in  injectarea unui produs in articulatia umarului. Exista 2 tipuri de infiltratii: infiltrati cu solutii vasco-elastice, care confera mai multa fluiditate articulatiei, ca si cum ar fi fost infiltrat un ulei lubrifiant, iar pe de alta parte infiltratii cu produse anestezice si antiinflamatoare, care contribuie la reducerea durerii si a inflamatiei.

Indiferent de tipul de infiltratie, acestea nu rezolva in mod direct problema afectiunilor umarului, insa ele pot fi de un real ajutor in recuperare prin ameliorarea durerii.

Infiltratiile sunt recomandate in caz de leziuni majore: umar dureros la cea mai mica miscare, durere aproape permanenta.

Utilizarea tehnologiei TECAR este de o importanta majora in terapiile de reabilitare, beneficiile sale majore fiind acelea ca reduce durerea, stimuleaza drenajul venos in sistemul limfatic, reduce semnificativ durerea musculara.

In general terapia TECAR este folosita pentru a trata probleme precum luxatii, entorse, tendinite, bursite, traumatisme osteoarticulare, artralgii cronice, contracturi, rupturi si intinderi musculare, etc. Terapia este foarte utila si extrem de populara pentru tratarea diverselor tipuri de leziuni sportive.

Fa o programare

Completeaza formularul si vei fi contactat/a in cel mai scurt timp de un reprezentant al clinicii.

Daca ai o urgenta sau preferi sa suni, te rugam sa utilizezi numarul de telefon: