Sindromul de tunel carpian reprezinta o compresie dureroasa a nervului median atunci cand traverseaza tunelul carpian (incheietura mainii) la nivelul pumnului.
Sindromul tunelului carpian este foarte frecvent in mod deosebit la femei cu varsta intre 30 si 50 de ani si poate afecta o mana sau pe ambele.
Tunelul carpian poarta acest nume pentru ca este vorba despre un pasaj ingust prin care nervii si tendoanele traverseaza pumnul pentru a ajunge in mana. Canalul este compus din tendoane, ligamente si oase adiacente.
Nervul median este situat pe versantul palmar al pumnului si traverseaza canalul carpian. Acest nerv permite senzatii la nivelul degetului mare, al aratatorului, al mijlociului si pe varful degetului inelar.
Sindromul tunelului carpian este cauzat de compresia (ciupirea) nervului median. Compresia poate fi cauzata de umflarea tesutului din jurul canalului sau din interiorul acestuia, sau de formarea de travee de tesut fibros pe partea palmara a incheieturii mainii.
Femeile gravide si persoanele cu disfunctii tiroidiene, diabet zahar sau unele forme de amiloidoza sau artrita reumatoida au un risc crescut de a dezvolta sindromul tunelului carpian. Riscul este, de asemenea, mai mare la persoanele care efectueaza miscari repetate si fortate ale incheieturii mainii extinse ca parte a muncii lor, cum ar fi atunci cand folosesc o surubelnita.
Un alt factor potential (dar controversat) este utilizarea unei tastaturi de computer pozitionate necorespunzator. Expunerea prelungita la vibratii (de exemplu, utilizarea anumitor instrumente electrice) este, de asemenea, considerata una dintre cauzele sindromului tunelului carpian. Cu toate acestea, majoritatea cazurilor se dezvolta din motive necunoscute.
Tratamentul durerilor articulatiei pumnului ar trebui sa contribuie la ameliorarea sau disparitia durerii, iar articulatia sa functioneze normal.
Amanarea tratamentului sau a vizitei la cabinetul de ortopedie, duce la agravarea afectiunilor si face ca recuperarea sa fie mai dificila.
Kinetoterapia este foarte utila in abordarea traumatismelor articulatiei pumnului, avand ca obiectiv final recapatarea puterii depline a articulatiei pumnului si a gamei de miscari. In acest scop se pot folosi o serie de tehnici necesare pentru reabilitarea miscarii mainii, incheieturii mainii si a degetelor.
Electroterapia reprezinta folosirea energiei electrice in scopuri terapeutice, avand ca obiectiv tratarea durerii, stimularea sau intarirea unui muschi. Desi nu atat de populara pe cat ar trebui sa fie, aceasta practica este totusi usor de accesat si de utilizat, mai ales pentru traumatisme ale articulatiei pumnului care nu necesita interventie de urgenta sau chirurgicala.
Traumatismele si afectiunile articulatiei pumnului sunt printre cele mai frecvente in practica medicala, iar infiltratiile cu cortizon sunt una dintre solutiile cele mai recomandate pacientilor care se confrunta cu aceste probleme. Infiltratiile pentru articulatia pumnului, mai ales cele pentru sindromul de tunel carpian, pot fi insotite si de injectarea anterioara a unui anestezic local pentru a reduce efectele secundare, precum durerea din zona infiltratiilor.
Terapia cu frig este si ea recomandata in cazul principalelor traumatisme ale articulatiei pumnului, pentru ca temperatura scazuta are o actiune analgezica si anestezica imediata. Pentru a atenua durerea din traumatismele grave ale articulatiei pumnului se recomanda plasarea pe incheietura mainii sau pe metacarpiene a unui pachet cu gel sau a unei pungi cu gheata.
Luni – Vineri:
8:00 – 20:00
Sambata:
9:00 – 13:00
Duminica:
Inchis