Blog

intinderea musculara - ce este

Ce este intinderea musculara, cand apare si cum o tratam?

Inflamatie, vanatai, pierderea treptata a puterii, dar mai ales durerea brusca care devine aproape insuportabila in timpul miscarii sunt de regula semne ale unei intinderi musculare. Durerea pe care o poti experimenta este atat de mare incat unele persoane compara senzatia cu o taietura sau impunsatura.

Totusi, intinderile musculare pot fi, de cele mai multe ori evitate. Astfel, acest articol iti va prezenta mai multe informatii in acest sens – precum si detalii despre ce este intinderea musculara, cum apare mai exact si cum poate fi tratata in cel mai eficient mod cu putinta!

Ce este intinderea musculara?

Intinderea musculara este de fapt o leziune la nivelul unui muschi sau tendon care a fost intins prea mult – fie in timpul antrenamentului fizic, dar si in activitatile de zi cu zi (mai ales in cazul persoanelor inactive, cu un stil de viata sedentar). De regula, intinderea musculara este rezultatul unui accident, suprautilizarii unui muschi sau actiunii acestuia intr-un mod gresit – in alte cuvinte, intinderile musculare din senin nu prea sunt posibile.

Orice muschi din corpul uman poate fi suprasolicitat si intins. Totusi, probabil deja ai experimentat intinderile musculare cele mai comune – la coapsa, umar, gat si in zona lombara. Aceste zone sunt predispuse intinderilor musculare deoarece au o amplitudine a miscarilor crescuta si sunt utilizate des in timpul zilei.

Exista totodata mai multe tipuri de intinderi musculare. Acest lucru se datoreaza faptului ca fibrele musculare, atunci cand sunt intinse sau fortate sa se contracte peste limite, se intind sau se rup. In cazul in care mai multe fibre musculare se rup, exista riscul ruperii intregului muschi – un tip sever de intindere musculara.

  • Gradul 1 – intinderile musculare usoare sunt caracterizate de disconfort minim, persoana afectata pierzand foarte putin din forta sau amplitudinea miscarilor muschiului.
  • Gradul 2 – intinderile musculare moderate sunt caracterizate prin nivel crescut de durere si prin limitarea crescuta a amplitudinii miscarilor.
  • Gradul 3 – intinderile musculare severe implica de obicei ruperea muschiului sau tendonului afectat. In cazurile grave, ameliorarea situatiei poate fi realizata doar cu ajutorul unei interventii chirurgicale.

In general, intinderile musculare sunt frecvente la persoanele care practica anumite sporturi, in special cele care implica miscari rapide si subite – fotbalul, alergarea de viteza si tenisul, printre altele. Desigur, riscul unei intinderi musculare este prezent si in viata persoanelor cu un stil de viata mai sedentar – desi mai rare, in cazul acestora intinderile musculare pot aparea la realizarea subita a unei miscari relativ normale, dar care solicita in exces muschiul neantrenat.

Cand apare intinderea musculara?

Exista mai multe cauze pentru intinderea musculara, desi trei dintre acestea sunt cele mai comune – inceperea exercitiilor fizice fara a realiza incalzirea, excesul de activitate fizica sau efort, precum si miscarile bruste sau incorecte (precum in cazul luxatiilor de glezna, de exemplu).

O alta cauza, dupa cum a fost mentionat, poate fi lipsa generala de flexibilitate. Stilul de viata sedentar, marcat de lipsa antrenarii amplitudinii miscarilor muschilor, creste riscul de intindere musculara atunci cand realizezi activitati/miscari simple. In acest caz, chiar si urcatul scarilor in graba poate cauza intinderi musculare.

Tocmai din acest motiv, este recomandat sa mentii un stil de viata activ. Chiar si 20-30 de minute de antrenament o data la doua zile, precedate de incalzire corespunzatoare, pot reduce riscul de intinderi musculare.

In cazul sportivilor, riscul de intindere musculara creste – semnificativ atunci cand se omite incalzirea corespunzatoare. Majoritatea sporturilor implica depasirea limitelor, fie prin practicarea directa a sportului sau exercitii destinate imbunatatirii mobilitatii. Prin urmare, prezenta unui antrenor profesionist este esentiala atunci cand atletul trece de etapa de amator in cariera sa sportiva. Prevenirea intinderilor musculare este esentiala pentru dezvoltarea carierei atletului, precum sunt si tratamentul si recuperarea necesara atunci cand acestea se intampla.

Cum tratam intinderea musculara?

Intinderile musculare, in functie de severitate, pot necesita prim ajutor. Simptomele principale ale unei intinderi musculare serioase sunt inflamatia si invinetirea zonei afectate. Inflamatia apare aproape instant – este recomandat sa aplici gheata pe zona afectata pentru a ameliora acest simptom. Nu aplica gheata direct pe piele – inveleste-o intr-un prosop sau o bucata de material.

In prima zi, se recomanda aplicarea de gheata timp de 10-15 minute odata pe ora. In urmatoarele zile de recuperare (3 zile), se recomanda aplicarea de gheata timp de 10-15 minute o data la 3-4 ore.

Evident, necesitatea de odihna musculara este imediata. Muschiul nu trebuie stresat sub niciun motiv. In urma unei intinderi musculare, muschiul nu trebuie expus niciunui fel de activitate fizica timp de cel putin o zi. Daca este posibil, zona afectata ar trebui tinuta deasupra inimii. Dupa aplicarea de gheata timp de trei zile, muschiul incepe sa isi revina – vei apela fie la gheata, fie la caldura pentru a ameliora durerea experimentata (in functie de severitatea si etapa de recuperare).

De indata ce observi ameliorarea durerii, poti incepe sa intinzi usor muschiul. Astfel, poti evalua procesul de recuperare si vei sti totodata daca poti sa incepi sa aplici presiune – prin activitate normala – asupra muschiului.

In cazul intinderilor musculare severe:

  • Se recomanda antiiflamatoarele si analgezicele pentru a ameliora simptomele initiale ale intinderii musculare;
  • Poate fi necesara aplicarea unui ghips timp de cateva saptamani pentru a facilita procesul de recuperare;
  • Poate fi necesara o interventie chirurgicala pentru reconstructia muschiului;
  • Se recomanda exercitii de recuperare realizate intr-un context profesional, precum exercitiile de kinetoterapie. Acestea pot imbunatati semnificativ procesul de recuperare, mai ales in cazul sportivilor.

Pentru atleti si sportivi de performanta, intinderile musculare pot fi catastrofale. Un cantonament cu multa pregatire in spate se poate sfarsi subit, din cauza unei simple miscari bruste sau incorecte. In acest caz, modalitatile uzuale de a trata intinderile musculare si promova vindecarea muschiului nu sunt suficiente.

Atletul trebuie sa apeleze la sfatul medicului specialist, implicit la o clinica ce ofera servicii de recuperare si reabilitare medicala. Atletul va dori recuperare corespunzatoare intr-un timp foarte scurt, lucru posibil doar cu ajutor din partea unui medic specialist sau unei echipe de recuperare, precum echipa Atletico Kinetic!

Articole recente

Fa o programare

Completeaza formularul si vei fi contactat/a in cel mai scurt timp de un reprezentant al clinicii.

Daca ai o urgenta sau preferi sa suni, te rugam sa utilizezi numarul de telefon:

Articole similare