Blog

Atletico Kinetic - medicina sportiva

Terenul sanatatii ▷ despre medicina sportiva, specialisti, tipuri de accidentari

Sanatatea atletilor este un aspect esential si care trebuie mentinut in permanenta. Mai mult decat atat, in urma unei afectiuni sau rani, nu numai sanatatea acestora este afectata, dar si performanta. Apoi, ranile trebuie tratatate in asa fel incat recuperarea sa fie completa si fara efecte secundare, pentru a se garanta performanta pe termen lung a atletului.

Astfel, medicina sportiva este un domeniu cat se poate de complex, specializat in prevenirea, diagnosticarea, tratarea si/sau recuperarea dupa afectiunile care apar in urma activitatii fizice intense.

In cadrul clinicii Atletico Kinetic, atletii pot gasi un departament dedicat traumatologiei sportive, alaturi de o echipa de profesionisti care vor contribui la recuperarea functionala completa a pacientului, precum si la reintegrarea sa in circuitul sportiv. Totusi, nu uita faptul ca orice persoana care sufera o rana/leziune in timpul practicarii unui sport poate aplica la serviciile de medicina sportiva.

In foarte multe cazuri, tratamentele de recuperare sunt aplicate si persoanelor care nu practica sporturi de performanta, in vederea tratarii eficiente a unei rani, cu scopul principal de a elimina riscurile asupra independentei si mobilitatii acestora in viitor.

Ce este medicina sportiva?

Medicina sportiva este un domeniu care previne si trateaza afectiuni si rani care apar la persoane active. Rolul expertilor in medicina sportiva este acela de a ajuta persoanele afectate sa revina la stilul de viata obisnuit cat mai repede cu putinta.

Pe langa sportivi de performanta, medicina sportiva lucreaza si cu adolescenti si copii care sustin rani/leziuni in timpul practictarii unui sport la scoala, de exemplu, dar si cu adulti care se accidenteaza in timp ce practica activitatea fizica necesara unui stil de viata sanatos sau care au locuri de munca solicitante din punct de vedere fizic.

Ce presupune medicina sportiva?

Medicina sportiva presupune utilizarea de cunostinte medicale si de stiinta din spatele exercitiilor fizice pentru a imbunatati performanta sportivilor, dar si pentru a reduce semnificativ riscul de leziuni (repetate, de regula, in acelasi punct) in viitor. Aceleasi cunostinte pot fi folosite si pentru orice pacient care nu este sportiv de performanta, desigur.

Pe langa performanta si eliminarea riscului leziunilor, specialistii in medicina sportiva se ocupa si de tratamentul bolilor care influenteaza capacitatile/abilitatile fizice ale unei persoane.

Totusi, trebuie mentionat faptul ca, pentru sportivii de performanta, mai mereu se vor pune la punct planuri de tratament personalizate, potrivite pentru stilul de viata al pacientului, dar mai ales pentru tipul de sport practicat.

Ce specialisti poti gasi intr-un cabinet de medicina sportiva?

Fiind un domeniu complex, studiul medicinei sportive implica abordarea mai multor discipline, precum kinetoterapie, ortopedie, psihologie sportiva, nutritie sportiva si chiar biomecanica (studiul legilor mecanice aferente miscarii si structurii organismelor vii).

Studiul aprofundat al mai multor discipline este motivul principal pentru care un specialist in medicina sportiva se poate ocupa atat de boli specifice, cat si de afectiuni/leziuni care apar in urma efortului fizic. De exemplu, unii specialisti pot avea experienta sau cunostinte avansate in chirurgie.

Iata ce specialisti poti gasi intr-un cabinet de medicina sportiva:

 • Medicul sportiv – specialist principal in domeniul medicinei sportive, acesta are rolul de a diagnostica, dar si de a trata afectiuni legate de activitatea fizica;
 • Fizioterapeutul sportiv – acesta are rolul de a promova recuperarea functionala a pacientilor dupa accidentari/leziuni. In cazul sportivilor, acesta aplica si tehnici de imbunatatire a performantei fizice;
 • Nutritionistul sportiv – acesta are rolul de a oferi pacientului informatiile necesare privind dieta corespunzatoare in timpul tratamentului de recuperare dupa o accidentare/leziune. Indiferent de situatie, pacientul trebuie sa primeasca necesarul optim de nutrienti (care poate fi diferit, in functie de nivelul de activitate fizica);
 • Antrenori sportivi – antrenorii pot ajuta pacientii sa previna accidentarile/leziunile ulterioare prin diferite programe sportive de consolidare a muschilor, de exemplu;
 • Podologi – podologii sunt specialisti in afectiunile piciorului, inclusiv a gleznei. Acestia pot aplica metode non-invazive, dar si invazive (chirurgicale);
 • Terapeuti de masaj – in cazul afectiunilor musculare, un terapeut de masaj este specialistul care va promova recuperarea corespunzatoare, precum si eliberarea tensiunii de la nivelul muschilor;
 • Psihologi sportivi – sportivii de performanta pot fi afectati dupa o accidentare/leziune, mai ales in mijlocul unei competitii sau unui sezon. Problemele psihologice pot influenta procesul de recuperare – de la eficienta la ritmul acestuia. Psihologii sportivi se asigura de faptul ca psihicul pacientului parcurge acelasi drum ca si corpul acestuia, anume de recuperare in conditii optime.

Specialistii in medicina sportiva pot colabora constant cu specialisti din alte domenii. Prin urmare, poti intalni toti sau doar unii dintre specialistii mentionati.

Tipuri de accidentari care pot fi tratate cu ajutorul medicinei sportive

Exista mai multe tipuri de accidentari si afectiuni care pot fi tratate cu ajutorul acestei discipline, precum entorse, intinderi musculare, leziuni, traumatisme cranio-cerebrale (contuzii), dar si afectiuni asociate cu epuizarea si supraantrenamentul.

Cateva dintre cele mai intalnite afectiuni/accidentari/leziuni sunt:

 • Tendinita – sau inflamatie la nivelul tendoanelor. Apare in urma utilizarii excesive a tendoanelor, in general dupa miscari repetate excesiv (si lipsa perioadei de recuperare dupa exercitiile fizice).
 • Dureri ale tibiei – apar in urma schimbarilor de intensitate a antrenamentului, precum si in urma epuizarii/supraantrenamentului;
 • Leziuni de ligament incrucisat posterior – foarte des intalnite, acestea afecteaza semnificativ viata oricui. Sportivii de performanta vor avea nevoie de o perioada de recuperare indelungata, asemenea pacientilor normali. Tratamentul leziunii de ligament incrucisat posterior necesita o interventie chirurgicala urmata de recuperare;
 • Leziuni ale coafei rotatorilor – afectiune de la nivelul umerilor, aceasta poate aparea in urma miscarilor repetate ale mainilor deasupra capului (la locurile de munca solicitante fizic si sporturile de performanta), dar si in urma unui eveniment traumatic (accident de masina, de exemplu).
 • Fracturi de stres – apar la nivelul oaselor in urma stresului mecanic repetat. Fracturile sunt foarte mici, de ordin microscopic, dar care prezinta posibilitatea de a afecta stilul de viata al pacientului.

Toate afectiunile/accidentarile mentionate necesita atentia unui specialist in medicina sportiva. Evident, orice accidentare/leziune care are loc in sala de antrenament sau pe terenul de sport va fi cu siguranta evaluata si de un medic sportiv, in vederea elaborarii unui plan de tratament corespunzator, eficient.

De altfel, trebuie sa ai in vedere un aspect foarte important – orice echipa de sport profesionala (plina de sportivi de performanta) are un medic sportiv dedicat, care o insoteste peste tot. Medicul sportiv este prima persoana care actioneaza atunci cand un membru al echipei raporteaza disconfort in timpul practicarii sportului.

Apeleaza la Atletico Kinetic pentru un control complet!

Exista mult mai multe situatii in care ai putea beneficia de pe urma unui consult realizat de un specialist in medicina sportiva. Astfel, nu ezita sa apelezi la departamentele specializate Atletico Kinetic, indiferent de situatie sau afectiune!

Impreuna vom gasi specialistul care te poate ajuta sa ajungi intr-o forma fizica exceptionala, gata de urmatorul meci sau competitie sportiva!

Articole recente

Fa o programare

Completeaza formularul si vei fi contactat/a in cel mai scurt timp de un reprezentant al clinicii.

Daca ai o urgenta sau preferi sa suni, te rugam sa utilizezi numarul de telefon:

Articole similare