Blog

ce este genu valgum

Genu Valgum ▷ Cauze, simptome si metode de tratament

Atunci când vine vorba de sănătatea și corectitudinea posturii noastre, alinierea picioarelor joacă un rol crucial. Două dintre cele mai comune afecțiuni care afectează această aliniere sunt genu valgum (cunoscut și sub denumirea de „genunchi strâmbi”) și genu varum (sau „genunchi în paranteză”). Aceste condiții nu numai că influențează aspectul fizic, dar pot avea repercusiuni semnificative asupra sănătății generale a picioarelor și, în cazuri severe, a întregului corp.

Ce este genu valgum?

Genu valgum, adesea descris prin termenul de „genunchi care se ating”, este o afecțiune caracterizată prin faptul că genunchii individului sunt anormal de apropiați unul de celălalt atunci când picioarele sunt poziționate drept. Această condiție este des întâlnită în rândul copiilor, dar de cele mai multe ori se corectează de la sine pe măsură ce copilul crește.

Care sunt cauzele genu valgum?

Cauzele exacte pot varia, implicând de la factori genetici până la nutriție sau leziuni. Deficitul de vitamina D și rahitismul sunt două cauze comune în rândul copiilor, deoarece ambele afectează dezvoltarea osoasă.

cauze tratament genu valgum

Care sunt metodele de tratament pentru genu valgum?

Tratamentul pentru genu valgum variază în funcție de severitate. În cazuri ușoare, poate fi recomandată fizioterapia pentru a întări mușchii și a îmbunătăți alinierea piciorului. În cazuri mai severe, aparatele ortopedice sau chiar intervenția chirurgicală pot deveni necesare pentru a corecta deformarea.

Obiective:

1.Corectarea genunchilor „în valgum” sau „în X”

2.Tonificarea și scurtarea muşchilor laterali interni, muşchii interni vor lucra concentric şi în interiorul segmentului de contracţie

3.Alungirea muşchilor externi ai coapselor şi ai gambelor, muşchii externi vor lucra excentric şi în afara segmentului de contracţie

4.Formarea unui reflex de atitudine corect a genunchiului atât în ortostatism, cât şi în mers.

ce este genu varum

Ce este genu varum?

Pe de altă parte, genu varum, cunoscut și ca „bowlegs” (genunchi în paranteză), este o afecțiune în care, atunci când picioarele sunt așezate împreună, genunchii rămân la o distanță anormal de mare unul de celălalt. Aceasta este, de asemenea, o vedere comună la copii, dar dacă persistă, poate necesita intervenție.

Care sunt cauzele genu varum?

La fel ca și în cazul genu valgum, cauzele pentru genu varum includ factori nutriționali, genetici și de dezvoltare. O preocupare specifică este Blount’s Disease, o afecțiune osoasă care interferează cu creșterea normală a tibiei.

cauze tratament genu varum

Care sunt metodele de tratament pentru genu varum?

Tratamentul pentru genu varum poate fi similar cu cel pentru genu valgum, concentrându-se pe fizioterapie pentru cazurile mai puțin severe. Aparatele ortopedice sunt, de asemenea, o opțiune comună. În cazuri în care deformarea este severă sau dacă afectează mobilitatea, intervenția chirurgicală, cum ar fi osteotomia, poate fi recomandată.

Obiective:

1. Corectarea genunchilor „in varum” ;

2. Tonifierea muschilor coapsei si ai gambei in regim de scurtare a musculaturii externe a coapselor si alungire a musculaturii interne a coapselor;

3. Mobilitatea articulatiilor membrelor inferioare (glezne, genunchi, coxo-femurale)

4. Formarea unui reflex de atitudine corect al genunchilor atat in ortostatism, cat si in mers.

Concluzii – ce trebuie sa stii despre genu valgum si genu varum?

Atât genu valgum, cât și genu varum sunt condiții care afectează un număr semnificativ de persoane, adesea începând din copilărie. Deși multe cazuri sunt ușoare și se rezolvă odată cu timpul, este esențială recunoașterea semnelor și căutarea unui tratament adecvat pentru a preveni complicațiile pe termen lung. Educația privind sănătatea osoasă, inclusiv nutriția adecvată și intervenția timpurie, poate juca un rol semnificativ în gestionarea și tratarea acestora.

Articole recente

Fa o programare

Completeaza formularul si vei fi contactat/a in cel mai scurt timp de un reprezentant al clinicii.

Daca ai o urgenta sau preferi sa suni, te rugam sa utilizezi numarul de telefon:

Articole similare