Contact: 0764878787 Str. Calusei nr. 9, sector 2

Ultimele articole

Importanta electrostimularii in recuperarea post reconstructie ligament incrucisat anterior

October 4, 2021

Persoanele care au trecut printr-o interventie chirurgicala pentru reconstructia ligamentului incrucisat anterior, se confrunta cu o scadere a masei musculare la nivelul cvadricepsului. Aceasta slabiciune musculara se datoreaza de cele mai multe ori inhibitiei musculare artrogenice (AMI). Aceasta din urma presupune incapacitatea muschiului de a se contracta complet, chiar daca nu exista o afectare directa a acestuia sau a structurilor nervoase aferente.

Electrostimularea musculara este folosita pentru a creste tonusul muscular si pentru a facilita recrutarea fibrelor musculare. Stimularea electrica presupune aplicarea unui curent care are o anumita frecventa, ce poate produce o contractie la nivelul muschiului.
Electrostimularea folosita in timpul realizarii programului de kinetoterapie are un efect mult mai mare asupra tonusului muscular decat realizarea exercitiilor fara o astfel de stimulare.

In primele 4 saptamani post-operator se poate observa o scadere semnificativa a cvadricepsului atunci cand comparam cu membrul contralateral. Electrostimularea poate incepe din a treia zi post-operator si poate fi continuata pana in saptamana 12. Efectul principal pe care dorim sa il obtinem este restabilirea si imbunatatirea functiei cvadricepsului.

Un element foarte important in recuperarea dupa o interventie de reconstructie a ligamentului incrucisat anterior este reprezentat de viteza si corectitudinea cu care este realizat mersul. Viteza mersului ne arata daca controlul motor, functia si anduranta musculara sunt restabilite. Dupa o astfel de interventie, in momentul in care pacientul va renunta in totalitate la carje, va avea un mers decompensat, va schiopata. Acest lucru se datoreaza durerii resimtite la nivelul genunchiului, inflamatiei, fricii de incarcare a membrului, precum si datorita unei extensii incomplete. Astfel, recuperarea trebuie sa cuprinda mai multe elemente precum: kinetoterapia, electroterapie antiinflamatorie si antialgica, electrostimulare musculara si posturare.

Care sunt beneficiile electrostimularii

  • Previne atrofia musculara
  • Ajuta in reeducarea musculara
  • Imbunatateste circulatia sangvina
  • Combate spasmele musculare.

Vrei sa afli mai multe despre electrostimulare? Fa-ti acum o programare la clinica noastra.