Contact: 0764878787 Str. Calusei nr. 9, sector 2

Ultimele articole

Ridicarea in asezat: cand se ridica bebe in fundulet si ce ar trebui sa stim

November 3, 2021

Stim ca una din cele mai asteptate achizitii motorii ale unui bebelus este ridicarea in fundulet.

La ce varsta se ridica bebe in fundulet?

La varsta de 8 luni. Destul de tarziu ar spune unii, insa noi nu suntem de aceeasi parere.
Musculatura lui trebuie sa fie pregatita pentru a se ridica in mod independent in fundulet si pentru a mentine aceasta pozitie, iar pana la varsta de 8 luni el parcurge alte etape motorii care, in cele din urma, il vor ajuta la ridicarea in fundulet.

Posturarea intre perne il ajuta sa stea mai bine si mai repede in fund – mit sau adevar ? Mit, desigur. De ce ? Din mai multe considerente:

  • daca este sprijinit de perne musculatura lui nu depune nici un fel de efort pentru a mentine acea pozitie si mai mult decat atat, postura lui va fi una deficitara, greu de corectat mai tarziu;
  • este foarte important ca bebelusii sa invete singuri modalitatea de a trece de la o pozitie la alta, de la o pozitie joasa intr-o pozitie mai inalta;
  • ridicarea in asezat este o achizitie complexa care necesita timp, pregatire si rabdare;
  • copilul sanatos este un copil curios, daca il lasati sa exploreze mediul care il inconjoara veti fi surprinsi de cate lucruri este capabil sa faca singur;

Diversificarea – proces care are loc separat de ridicarea in fundulet

De-a lungul timpului s-a format ideea eronata conform careia la varsta de 6 luni, atunci cand se incepe diversificarea, bebelusul ar trebui “sa stea deja bine in fundulet.” Insa, contrar multor opinii, procesul de diversificare se incepe la varsta de 6 luni deoarece sistemul digestiv, respirator si masticatia se maturizeaza la aceasta varsta, nicidecum pentru ca poate sta in fund.
Pentru ca nu este recomandat ca bebelusul sa fie posturat in asezat inainte de a fi pregatit, el poate fi hranit intr-un scaunel reglabil, inclinat la 30, 45 sau 60 de grade sau chiar in scoica.

Ce fac daca nu se ridica?

In primul rand tin cont de varsta pe care o are bebelusul. Asteptarile parintilor trebuie sa corespunda cu varsta bebelusului.
Daca observati ca ii plac activitatile mai statice nu ezitati sa il incurajati si sa il stimulati prin casa cu jucarii.
Pentru a elimina orice temere, puteti oricand face o vizita la un kinetoterapeut pediatru.