Spina bifida este un diagnostic care incadreaza mai multe afectiuni diferite care au aceeasi cauza. Preventia si tratamentul sunt elementele cele mai importante in tratarea acestui diagnostic.
Ce este spina bifida?
Spina bifida este un defect congenital la nivelul coloanei vertebrale, care se produce intre zilele 26-30 intrauterin. Este descris prin lipsa sudurii complete a unui arc vertebral. Acest fapt determina o dezvoltare incompleta a tubului neural din zona coloanei vertebrale lombare sau sacrale.
Care sunt tipurile de spina bifida?
Diagnosticul de spina bifida inglobeaza mai multe afectiuni cu diferite grade de gravitate:
- spina bifida oculta (forma cea mai usoara);
- spina bifida aperta (manifesta) care este impartita in 3 diagnostice:
- Meningocel;
- Mielomeningocel;
- Mieloschizis.
- spina bifida aperta (manifesta) care este impartita in 3 diagnostice:

Spina bifida oculta
Spina bifida oculta este cea mai usoara forma deoarece este “ascunsa”. La nivelul pielii, in dreptul afectarii, se poate sa apara cateva fire de par sau un nev, dar uneori pielea este normala. Din acest motiv, o mare majoritate de oameni, au acest “defect” intern despre care nu stiu toata viata.
La nivelul coloanei, partea exterioara a vertebrei nu este complet sudata. Maduva spinarii nu poate hernia prin acest spatiu ingust.
Incidenta in cazul spina bifida oculta este de ~10% din populatie, din cauza faptului ca sunt asimptomatici, pacientii raman nediagnosticati toata viata.
Meningocel
Meningocel este cea mai rar intalnita forma de spina bifida, fiind pus sub diagnostic si cu denumirea de chist meningeal. Meningocelul este descris ca fiind un mic sac, format prin hernierea printr-o bresa a madivei spinarii.
Daca in urma hernierii sistemul nervos central ramane neafectat sunt sanse foarte mici sa apara afectare pe termen lung a pacientului.
Mielomeningocel este cea mai severa si frecventa forma a spina bifida. Pentru a descrie gravitatea complicatiilor, in acest caz, meningele si maduva spinarii ies impreuna prin spatiul intervertebral, herniaza un sac.
Mieloschizis
Mieloschizis este cea mai grava forma deoarece zona afectata este formata dintr-o zona de tesut nervos, fara membrana de protectie, din acest motiv infectiile sunt foarte frecvente la bebelusi.
Meningita este una dintre afectiunile grave care pot aparea. O alta afectiune este hidrocefalia, aceasta apare in urma diagnosticului de spina bifida deoarece maduva spinarii creste si intrerupe circulatia lichidului cerebrospinal, din acest motiv putand sa se priduca acumularea de lichid in jurul creierului si in interiorul acestuia.
Care sunt simptomele spina bifida?
- incontinenta urinara;
- tulburari in invatare;
- tulburari ale sistemului osos si articular aparute din cauza paraliziei;
- hidrocefalie asociata cu retard mental;
- paralizia membrelor inferioare asociata cu tulburari de sensibilitate;
- afectare motorie diversa (hipotonie, deformari la nivelul bazinului, deficiente ale mersului, dipareza, tetrapareza).

Cum poate fi prevenita spina bifida?
Administrarea acudului folic inainte si in timpul sarcinii ajuta in prevenirea diagnosticului de spina bifida.
Cum se trateaza spina bifida?
In cadrul sedintelor de kinetoterapie se urmaresc o serie de obiective terapeutice specifice in functie de gradul de afectare al fiecarui pacient.
Principalele obiective terapeutice sunt:
- prevenirea escarelor si a retracturilor;
- stimularea dezvoltarii neuromotorii;
- corectarea dezechilibrelor musculare;
- corectarea posturilor vicioase.
O terapie des folosita si cu rezultate vizibile pentru spina bifida este terapia Vojta.