Blog

Tratamentul limfedemului secundar post mastectomie

Ce este limfedemul?

Limfedemul sau edemul limfatic reprezinta o acumulare de lichid in tesuturi (limfa) care se produce datorita unor probleme oncologice, a unor tratamente oncologice sau in urma unor traumatisme. Cel mai adesea, acesta apare la membrele inferioare, superioare, gat, piept, torace.
Limfedemul este o afectiune a sistemului limfatic. Acesta din urma este unul din cele 3 sisteme circulatorii importante alaturi de sistemul circulator venos si arterial.

Care sunt factorii de risc pentru limfedem?

Aparitia limfedemului este influentata de mai multi factori, printre care se numara si:

  • Interventiile chirurgicale in care au fost evidati ganglionii axilari
  • Radioterapia aplicata in zona sanului, axilei, ganglionilor mamari interni sau in zona ganglionilor subclaviculari
  • Chimioterapie
  • Obezitate
  • Traumatisme
  • Hipertensiune artriala (HTA)
  • Predispozitii congenitale

Terapia decongestiva fizica complexa

In cadrul terapiei decongestive exista mai multe elemente care influenteaza controlul limfedemului. De aceea trebuie sa tinem cont de urmatoarele:

a) Igiena tegumentului

La persoanele ce se confrunta cu limfedem igiena tegumentului este extrem de importanta. Scopul acesteia este acela de a preveni dezvoltarea bacteriana si fungica, acestea din urma putand duce la aparitia erizipelului sau a celulitei. Este importanta ingrijirea pielii si a unghiilor, se recomanda creme fara miros cu un PH scazut.

b) Drenajul limfatic manual

Drenajul limfatic manual presupune un masaj special, realizat cu miscari circulare, usoare, efectuate de-a lungul vaselor limfatice. Aceasta forma de terapie este indicata in cazul limfedemului, contribuind la recapatarea marimii normale a membrului afectat.

In cazul mastectomiilor limfedemul va aparea la bratul de pe partea sanului extirpat. Drenajul limfatic consta in stimularea ganglionilor limfatici de pe partea sanatoasa, iar apoi prin tehnici specifice, limfa este impinsa spre statiile ganglionare sanatoase. Daca pacienta care a suferit o mastectomie se prezinta la recuperare inaintea ca limfedemul sa se instaleze atunci o sedinta pe saptamana sau doua sedinte pe luna sunt suficiente pentru a preveni aparitia acestuia. Daca insa, pacienta vine la fizioterapeut dupa instalarea limfedemului, atunci sedintele de drenaj limfatic si kinetoterapie vor trebui facute cu o frecventa mult mai mare, se vor realiza 10 sedinte consecutive de recuperare (drenaj limfatic si kinetoterapie). Dupa aceste 10 sedinte va urma un tratament de intretinere in functie de starea pacientei.

c) Aplicarea bandajelor compresive

Dupa drenajul limfatic este indicata aplicarea unor bandaje compresive care vor ajuta la mentinerea efectului obtinut prin drenajul limfatic manual. Aceasta tehnica consta in aplicarea unor bandaje putin elastice care vor preveni re-umplerea membrului afectat cu lichidul limfatic evacuat (limfa). Pacientul este sfatuit sa tina aceste bandaje peste noapte, pana la urmatoarea sedinta de drenaj limfatic manual.

Ciorapii compresivi sunt extrem de eficienti, dar inainte sa achizitionati o pereche cel mai bine este sa discutati cu un specialist care sa va ajute in alegerea marimii si compresiei potrivire. Un alt lucru extrem de important de mentionat este faptul ca, ciorapii compresivi nu se utilizeaza pe timp de noapte.

d) Kinetoterapia specifica

Programul de kinetoterapie este individualizat pentru fiecare pacienta in parte. Se va acorda o atentie deosebita exercitiilor care sa restabilieasca mobilitatea umarului si sa creasca forta musculara. Prin aceste exercitii se doreste redobandirea progresiva a independentei in ingrijirea personala.
In prima faza, imediat post-operator se vor realiza exercitii simple in limita durerii. Ulterior, dupa ce durerea mai scade, exercitiile din programul de kinetoterapie vor deveni mai dificile. In momentul in care este alcatuit un program de kinetoterapie trebuie luare in considerare, timpul trecut de la operatie, gradul de limfedem al membrului, varsta pacientei. Important este ca la inceput sa se realizeze o evaluare, se va masura membrul cu limfedem, se vor efectua teste pentru mobilitatea si forta membrului afectat.

4. Informatii utile

Limfedemul este o afectiune pentru care nu exista un tratament care sa vindece, dar exista tratamente care sa ajute la managementul acestuia. Pe langa drenajul limfatic manual, kinetoterapia si aplicarea de bandaje compresive, pacienta trebuie sa tina cont de o serie de informatii:

  • Igiena tegumentului este extrem de importanta, pielea trebuie mereu hidratata. Se vor folosi creme cu PH scazut, fara miros.
  • Evitarea zgarieturilor si intepaturilor bratului la nivelul caruia apare limfedemul. Atentia la intepaturile de tantari sau la recoltarea de sange!
  • Se va evita ridicarea de greutati.
  • Evitarea compreselor calde.
  • Atentie sporita la baile calde, cure balneoclimaterice cu ape sarate, sulfuroase, chiar si izvoare termale
  • Folosirea unor bluze, tricouri mai largi care sa nu faca compresie pe bratul afectat.
  • Evitarea miscarilor de scuturare
  • Realizarea programului de gimnastica medicala in fiecare zi
  • Purtarea manecii compresive pe timpul zilei
  • Efectuarea de drenaj limfatic manual

Articole recente

Fa o programare

Completeaza formularul si vei fi contactat/a in cel mai scurt timp de un reprezentant al clinicii.

Daca ai o urgenta sau preferi sa suni, te rugam sa utilizezi numarul de telefon:

Articole similare