Contact: 0764878787 Str. Calusei nr. 9, sector 2

Ultimele articole

Tratamentul protruziei discale

February 24, 2022

Rolul discului intervertebral

Discul intervertebral este asezat intre doua vertebre adiacente. Fiecare disc intervertebral formeaza o articulatie fibrocartilaginoasa pentru a permite o miscare mai usoara a vertebrelor. Discul intervertebral asigură crearea unei structuri segmentare la nivelul coloanei vertebrale ce îi permite acesteia ca ansamblu să fie mobilă și flexibilă. În caz contrar coloana vertebrala ar fi o structura imobila și rigida.

Datorita structurii sale, discul intervertebral indeplineste mai multe roluri:

 • principala functie este aceea de a oferi un anumit grad de flexibilitate/elasticitate coloanei vertebrale;
 • simultan cu prima funcție acestea realizeaza o distribuire egala a fortelor de compresie la nivelul corpilor vertebrali;
 • faciliteaza capacitatea de absorbtie a socurilor si de transmitere a fortelor de presiune din diferiti vectori la nivelul coloanei. In urma unui studiu de caz a fost demonstrat ca aplicarea unei forte compresive este preluata de catre discul intervertebral in procentaj de 75-97%.

Exista cate un disc intervertebral intre fiecare 2 vertebre, exceptie facand primele doua vertebre cervicale atlas-axis. La nivelul coloanei vertebrale exista 23 de discuri intervertebrale: 6 in zona cervicala, 12 in zona toracala si 5 in zona lombara.
Discul intervertebral are o structura fibrocartilaginoasa si forma unei lentile biconvexe. Dimensiunea acestuia difera in functie de regiunea in care se afla:

 • in regiunea cervicala, are o dimensiune de 3mm
 • in regiunea toracala, are o dimensiune de 5 mm
 • in regiunea lombara, acesta atinge dimensiunea maxima de 9 mm

Ele sunt formate din:

 1. Zona centrala – nucleul pulpos. Nucleul pulpos se localizeaza in centrul discului intervertebral si este alcatuit dintr-o masa de tesut cu aspect gelatinos, ce este infiltrat cu lichid. Acesta are forma unei lentile turtite, este deformabil si elastic avand o mare capacitate de imbibitie. Acesta este capabil să absoarba sau să piarda lichid în functie de presiunea la care este supus.
 2. Zona periferica – inelul fibros. Inelul fibros prezinta o structura formata din mai multe lame de fibre conjunctive pozitionate concentric.

Protruzia discala; cauze si simptome

Protruzia de disc este o afectiune care apare la nivelul dicului intervertebral. Este o afectiune comuna a coloanei vertebrale, adesea fiind o consecinta a proceselor degenerative normale sau determinate de un traumatism. Protruzia discala presupune o bombare a inelului fibros sub o anumita presiune. Cu toate ca fibrele inelului fibros raman intacte, discul intervertebral iese in canalul spinal sau in spatiul foraminal ceea ce poate duce la o usoara compresie pe radacinile nervoase.

De cele mai multe ori aceasta afectiune este asimptomatica, dar atunci cand apar semen clinice, durerea de spate este primul simptom pe care pacientii il resimt.

Printre cele mai comune cauze care duc la aparitia unei protruzii se enumera:

 • Pozitiile incorecte mentinute perioade lungi de timp
 • Ridicarile incorecte a unor obiecte grele in mod repetat
 • O musculatura a spatelui si abdomenului slabita
 • Perioade lungi de timp petrecute pe scaun la birou

Aceasta afectiune poate aparea atata la nivel lombar cat si toracal si cervical. Simptomele resimtite de pacient sunt multiple, printre acestea se pot numara:

 • Cefalee, ameteli (in cazul unei protruzii cervicale)
 • Furnicaturi si amorteli resimtite la nivelul membrelor superioare sau inferioare (protruzie cervicala resprectiv lombara)
 • Durere care uneori poate iradia in zona intercostala daca vorbim de o protruzie toracala.

Protruzie de disc sau hernie de disc?

In cazul unei hernii pe de alta parte, nu mai vorbim doar despre o bombare aparuta la nivelul inelului fibros, ci de o fisura care permite nucleului pulpos sa hernieze in exterior. Comparativ cu protruzia discala, in cazul unei hernii de disc, sansele ca durerea locala sau iradianta sa apara sunt mult mai mari, intrucat nucleul pulsos ce herniaza ajunge la radacinile nervoase.
De cele mai multe ori putem numi protruzia discala un inceput de hernie de disc.

Un lucru important e reprezentat de locul în care herniază discul intervertebral și în funcție de acest lucru apar diverse patologii, diferite din punct de vedere al simptomatologiei. Daca nucleul pulpos herniaza in lateral, atunci sunt afectate radacinile nervilor, durerea iradiind la nivelul membrului și astfel apare lombosciatica. Daca hernierea este centrala, nucleul pulpos patrunde in interiorul canalului vertebral si apare lombalgia.

Tratamentul protruziei discale

Atunci cand vine vorba despre tratamentul protruziilor discale, vom incepe intotdeauna cu un tratament conservator care sa contina metode de fizio-kinetoterapie, precum si de un tratament medicamentos. Primul pas consta in vizita la un medic specialist care sa puna un diagnostic corect in functie de investigatiile imagistice. Ulterior, medicul de recuperare va realiza un plan de tratament care poate contine electroterapie (curenti interferentiali, TENS, terapia Laser), Terapia TECAR, masajul terapeutic, elongatii, kinetoterapia sau chiar hidrokinetoterapia.

Toate aceste metode de terapie au rolul de a relaxa musculatura spatelui si de a scadea durerea in zona afectata. Prin programul de exercitii care va fi personalizat pentru fiecare pacient, se doreste scaderea durerii, tonifierea musculaturii spatelui si a musculaturii abdominale, dar si cresterea mobilitatii.

Sfaturi utile

Studiile recente au pus in evidenta faptul ca in Romania adultii de peste 25 de ani fac din ce in ce mai putina activitate fizica. Inactivitatea fizica reprezinta unul din factorii de risc principali pentru mortalitatea globală. Lipsa activitatii fizice favorizeaza aparitia multor boli sistemice, dar influenteaza foarte mult si problemele coloanei vertebrale. De aceea cel mai bun tratament al durerilor de spate este miscarea, kinetoterapia.

Pentru a evita aparitia unei protruzii discale sau pentru a mentine sanatatea coloanei vertebrale este nevoie sa respectam o serie de indicatii:

 • Pastrarea unei greutati corporale optime
 • Realizarea unui program de activitate fizica sau kinetoterapie de 3 ori pe saptamana
 • Practicarea hidrokinetoterapiei sau a inotului
 • Evitarea ridicarii de greutati in mod repetat avand o musculatura slaba a spatelui

Pentru a ne mentine activi cat mai mult, noi va recomandam o serie de exercitii pe care le puteti realiza in vederea mentinerii sanatatii coloanei vertebrale.

 • Din asezat pe scaun, realizam usor miscari de flexie-extensie a capului (ducem barbia in piept-capul de spate), inclinare laterala stanga-dreapta
 • Pe genunchi, cu fundul pe calcaie cu palmele la ceafa si coatele apropiate. Facem o usoara flexie din coloana cervicala si toracala si expiram, apoi realizam extensia trunchiului si tragem coatele spre inapoi in timp ce realizam un expir profund.
 • Bird – dog. Pozitia de start este in patrupedie (pe maini si pe genunchi). Vom realiza concomitent extensia bratului si a piciorului opus (brat drept – picior stang; brat stang – picior drept)
 • Child Pose – in patrupedie lasam fundul sa cada pe calcaie si intindem bratele spre inainte
 • Cobra Pose – pe burta, ne ridicam usor pe brate realizand o extensie la nivelul coloanei lombare
 • Pe spate, cu genunchii in flexie tragem usor cate un genunchi la piept, mentinem pozitia 5 secunde si relaxam.

Important de mentionat este ca, in momentul in care apar durerile de spate este important sa consultam un specialist care sa ne ajute sa adaptam programul de recuperare nevoilor noastre si in acelasi timp sa se asigure ca exercitiile sunt efectuate corect.