Descriere generala – cauzele autismului
Tulburarea spectrului autist este o afecțiune legată de dezvoltarea creierului care afectează modul în care o persoană percepe și socializează cu alte persoane, cauzând probleme cu interacțiunea socială și comunicarea. Tulburarea include, de asemenea, modele de comportament restrictive și repetitive. Termenul „spectru” în tulburarea spectrului autist se referă la o gamă largă de simptome și severitate.
Tulburari din spectrul autismului – afectiuni
Tulburarea din spectrul autismului cuprinde afecțiuni considerate anterior separate, cum ar fi autismul, sindromul Asperger, tulburarea dezintegrativă a copilăriei și o formă nespecificată de tulburare de dezvoltare pervazivă. Unii oameni încă mai folosesc termenul „sindrom Asperger”, care este, în general, considerat a fi în stadiul ușoară târziu al tulburării din spectrul autist.
Simptome autism – cand apar acestea?
Tulburarea spectrului autist începe în copilăria timpurie și în cele din urmă provoacă probleme de funcționare în societate, de exemplu, în situații sociale, la școală și la locul de muncă. Copiii prezintă de obicei simptome de autism în primul an. Un număr mic de copii par să se dezvolte normal în primul an și apoi trec printr-o perioadă de regresie între 18 și 24 de luni, când apar simptomele autismului.
Deși nu există un remediu pentru tulburările din spectrul autismului, tratamentul precoce și intensiv poate face o mare diferență în viața multor copii.
Tulburarea din spectrul autismului – Simptome
Unii copii prezintă semne de tulburare a spectrului autist în copilăria timpurie, cum ar fi scăderea contactului vizual, lipsa de răspuns când sunt chemați pe nume sau indiferența față de îngrijitorii. Alți copii se pot dezvolta normal în primele luni sau ani de viață, dar apoi devin brusc retrași sau agresivi sau își pierd abilitățile lingvistice dobândite anterior. În general, semnele autismului se observă la 2 ani.
Tulburările din spectrul autismului sunt susceptibile să aibă un model unic de comportament și un nivel de severitate pentru fiecare copil, de la funcționare scăzută la înaltă.
Unii copii cu tulburări din spectrul autist au dificultăți de învățare, iar unii prezintă semne de inteligență subnormală. Alți copii cu această tulburare au inteligență normală până la ridicată, învață rapid, dar au dificultăți de a comunica, de a aplica ceea ce știu în viața de zi cu zi și de a se adapta la situațiile sociale.
Datorită combinației unice de simptome ale autismului pe care le prezintă fiecare copil, uneori poate fi dificil să se determine severitatea acestora. În general, se bazează pe nivelul de afectare și modul în care afectează capacitatea de funcționare.
Mai jos sunt câteva semne comune pe care le au persoanele cu tulburări din spectrul autist.
Comunicare și interacțiune socială
Un copil sau un adult cu tulburare de spectru autist poate avea probleme cu interacțiunea socială și abilitățile de comunicare, inclusiv oricare dintre următoarele semne:
- Nu răspunde la numele lui sau pare să nu te audă uneori;
- Rezistă îmbrățișărilor și mângâiilor; În plus, se pare că preferă să joace singur și este absorbit de propria lume;
- Nu face adesea contact vizual și nu are expresia facială;
- Nu vorbește sau are o dezvoltare tardivă a vorbirii sau își pierde capacitatea de a spune cuvinte sau propoziții;
- Nu pot menține sau iniția o conversație, sau poate inițiază una doar pentru a cere ceva sau a denumi elemente;
- Vorbește într-un ton sau ritm anormal și poate folosi o voce care cânta sau vorbește ca un robot;
- Repetă cuvinte sau expresii textuale, dar nu înțelege cum să le folosească;
- Nu pare să înțeleagă întrebări sau instrucțiuni simple;
- Nu exprimă emoții sau sentimente și pare să nu conștientizeze sentimentele celorlalți
- Nu indică și nu aduce obiecte pentru a împărtăși interese;
- Abordează inadecvat interacțiunile sociale, comportându-se într-o manieră pasivă, agresivă sau perturbatoare;
- Are dificultăți în a recunoaște indiciile nonverbale, cum ar fi interpretarea expresiilor faciale ale altor persoane, a posturilor corporale sau a tonului vocii.
Tipare de comportament
Un copil sau un adult cu tulburare din spectrul autist poate avea interese, activități sau modele de comportament limitate și repetitive, inclusiv oricare dintre următoarele semne:
- Efectuează mișcări repetitive, cum ar fi balansarea, rotirea sau baterea mâinilor;
- Se implică în activități care ar putea sai produce daune, cum ar fi mușcarea sau lovirea capului;
- Dezvoltă rutine sau ritualuri specifice și se modifică cu cea mai mică schimbare;
- Are probleme de coordonare sau prezintă modele de mișcare ciudate, cum ar fi să fie stângaci sau să meargă cu degetele de la picioare și prezintă un limbaj corporal ciudat, rigid sau exagerat;
- Este uimit de detaliile unui obiect, cum ar fi roțile care întorc o mașină de jucărie, dar nu înțelege scopul sau funcția generală a obiectului;
- Este mai sensibil decât de obicei la lumină, sunet sau contact fizic, dar poate fi indiferent la durere sau temperatură;
- Nu participă la jocuri de imitație sau simulare;
- Devine obsedat de un obiect sau activitate cu intensitate sau concentrare anormală;
- Are preferințe alimentare specifice, cum ar fi să mănânce doar câteva alimente sau să nu mănânce alimente cu o anumită textură.
Pe măsură ce se maturizează, unii copii cu tulburări din spectrul autist socializează mai mult cu alte persoane și prezintă mai puține tulburări de comportament. Unii, de obicei cei cu probleme mai puțin severe, pot duce în cele din urmă o viață normală sau aproape normală. Cu toate acestea, alții continuă să aibă dificultăți cu limbajul sau abilitățile sociale, iar în anii adolescenței, problemele lor comportamentale și emoționale se pot agrava.
Când trebuie sa mergem la medic si psiholog?
Fiecare bebeluș se dezvoltă în ritmul său, iar mulți nu respectă cronologia exactă găsită în unele cărți pentru părinți. Cu toate acestea, copiii cu tulburări din spectrul autist nu prezintă de obicei semne de întârziere a dezvoltării înainte de vârsta de 2 ani.
Dacă aveți îngrijorări cu privire la dezvoltarea copilului dumneavoastră sau bănuiți că ar putea avea tulburări din spectrul autist, discutați îngrijorările dumneavoastră cu medicul dumneavoastră. Simptomele acestor tulburări pot fi, de asemenea, legate de alte tulburări de dezvoltare.
Semnele tulburării spectrului autist apar de obicei la începutul dezvoltării, când există întârzieri evidente în abilitățile lingvistice și interacțiunile sociale. Neuropsihiatrul si psihologul ar putea recomanda o evaluare pentru a determina o posibilă întârziere a abilităților cognitive, lingvistice și sociale ale copilului dumneavoastră dacă:
- Nu răspunde cu un zâmbet sau o expresie fericită înainte de 6 luni;
- Nu imită sunetele sau expresiile faciale până la 9 luni sau mai devreme;
- Fără bolboroseală sau gângurit până la 12 luni sau mai devreme;
- Nu face gesturi, cum ar fi arătarea sau fluturarea cu mâna, până la 14 luni sau mai devreme;
- Nu spune cuvinte simple până la 16 luni sau mai devreme;
- Nu joacă jocuri de „prefață” sau imitație până la 18 luni sau mai devreme;
- Nu spune expresii din două cuvinte până la 24 de luni sau mai devreme;
- Pierde abilitățile lingvistice sau sociale invatate la orice vârstă.